Svenska
Blog
Konsumtionslån, film, spöken

Konsumtionslån, film, spöken

Det här med att kritisera kreditbolag (däribland och kanske framförallt Klarna) för att hetsa till konsumtionslån verkar ha varit på tapeten ett tag. Ett konsumtionslån är ett annat ord för ett blancolån, alltså ett lån utan säkerhet och med betydligt högre ränta än lån med säkerhet. Ett konsumtionslån är t.ex. inget bolån, utan ett lån som tas av kunden för att helt enkelt konsumera vad fan som helst. Man kan naturligtvis invända och hävda att var och en är ansvarig för sin privatekonomi, vilket ju är rätt. Frågan är emellertid om man vill ta den samhällsekonomiska konsekvensen av djupt skuldsatta och därmed räntekänsliga hushåll (vilket vi redan har genom bolån!)? Nä det är ju inte så jävla kul. Därmed kan man tycka att det bör gå att kombinera ett återstående privatekonomiskt ansvar hos hushållen, men också ett för kreditbolagen. Det blir ju ofta mycket gnäll när det gäller regleringar, men man kan åtminstone avkräva kreditbolagen en begriplig digital struktur. I slutet av 2018 konstaterade Sveriges konsumenter att Klarnas hemsida var vilseledande och lockade kunden till konsumtionslån. Mig veterligen har Klarna gjort minsta möjliga för att suga ut så mycket pengar som möjligt ur kunderna och resten av ekonomin. Ett hushåll som betalar av en ränta spenderar kan ju inte spendera (så mycket, eller alls) ute på krogen, restaurangen eller i den lokala butiken för nyslungad honung. Det jag egentligen önskar är att vi samlas utanför Klarnas huvudkontor, med högafflar och facklor (ev. ruttna tomater) och kräver en mindre manipulativ affärsidé. Fast det kanske inte öht. är möjligt för kreditbolag?

Är det så att Klarna gjort en helomvändning som jag missat blir jag gärna rättad. Eller om jag har fel i något annat. Det tillhör vanligheten.

Som en side note såg jag äntligen New York Synecdoche igår. Helvete vilken jävla film. Den borde ni se. Det svåraste med NY Synecdoche är egentligen inte filmens Kafumaneska handling, utan att stava till Synechdoche. Är glad att i princip alla butiker där man kan hyra film gått i konkurs så jag slipper uttala det. Synekdoke heter det på svenska iaf. Uttalas sy-nek-docke. Veckans ord!

Var inte film heller av intresse kan jag rekommendera Phasmphobia, förutsatt att du har vänner att spela med. Extra plus om du har ett VR-headset. Skitläskigt charmigt och prisvärt spel för den som gillar spökjakt. Finns även kul funktioner där spöket läser av din mikrofon och du ska försöka locka på det. Det senaste spöket jag jagade hette Michael Jackson.

Hälsar,
William

HQ