Svenska
Blog
3333 dagar i fångenskap.

3333 dagar i fångenskap.

Skrivet av SputniQ94 den 8 november 2010 kl 21:28

Yttrandefriheten är något vi alla tar för givet. Vi som läser detta har aldrig behövt kämpa för friheten att faktiskt få ha en åsikt. Jag tror knappt någon svensk medborgare riktigt inser vad yttrandefriheten är värd, vad den faktiskt är värd att kämpa för. Men det gjorde Dawit Isaak.

Idag är det exakt 3333 dagar sedan Dawit Isaak blev fängslad och satt i fängelse utan rättegång i en av världens hårdaste diktaturer, Eritrea. Dawit föddes år 1964 i Eritrea, och kom till Sverige år 1987 som flyktingbarn. 1992 mottog han sitt svenska medborgarskap. När lugnet lagt sig i Eritrea och det blivit en självständig stat återvände Dawit dit, gifte sig och fick barn.

Han arbetade som reporter, och blev delägare i landets största oberoende tidning. Tyvärr blossade konflikten upp på nytt år 1998 och Dawit och hans familj återvände till Sverige. Dawit, hans hustru och hans tre barn bosatte sig i Göteborg i drygt ett år. Därefter reste Dawit tillbaka till Eritrea trots de fortfarande osäkra förhållandena. 23 september, i vågorna efter 9/11 så hämtade regeringen in 11 politiker som förespråkade demokrati, och 10 av den fria pressens ledande journalister som inte var regeringens marionettsdockor, däribland Dawit.

Från den tidiga söndagsmorgonen i september 2001 tills idag har varken Dawit eller någon av de andra som greps anklagats formellt eller fått någon form av rättvis rättegång. De har helt enkelt stämplats som landsförrädare av den Eritreanska regeringen.

Dawit behandlas som en dömd brottsling, i ett av Eritreas hårdaste fängelser. Han bär handfängslen hela dagarna förutom tiden han inte tvingas utför hårt arbete, får knappt någon mat, får inte prata, nej inte ens titta på de andra fångarna och hans cell är 3x4 meter stor. Dawit lider av diabetes och var 2005 inne på sjukhus för tortyrskador. Dawit lever idag, men vem vet hur mycket länge till?

Dawit visste att hans arbete var farligt, men han tog kampen mot diktaturen, kampen för yttrandefrihet. Och det är den kampen han idag betalar priset för.

Den svenska staten har gjort mycket, men inte tillräckligt. En svensk medborgare ska under inga omständigheter sitta fängslad i främmande land utan rättegång. Dags att sluta med "tyst diplomati" och faktiskt rädda hem en svensk från förhållanden som är svåra att ens föreställa sig. Free Dawit Isaak!

www.freedawit.com

HQ