Svenska
Blog

En film som rasar på 5 sekunder...

Vad hände precis? Ruinerades precis en film på sina sista fem sekunder? Kanske inte helt, men något åt det hållet iallafall. Sen som jag är har jag precis sett Slumdog Millionaire. Förväntningarna var höga. Alla dessa priser och nomineringar på fodralet finns där av en anledning, tänkte jag. Detsamma gäller den där gubben i guld som filmen kan flasha med. Jag vill inte skriva någon fullfjädrad recension om filmen, men visst var den spännande och gripande.

Känslorna kokade inombords, alltifrån glädje till avsky. Indien ramlade ned några sidor på min ''länder att besöka-lista'' tack vare det faktum att filmen visar det som ses i sanningens öga och amerikanare målades som vanligt upp som mr.- och miss.gosedjur. Men jag lärde mig iallafall att man får besöka badrummet mitt under en fråga i ''Who wants to be a millionaire'', man lär sig som sagt någonting nytt varje dag. Nog om det, anledningen till att jag skriver av mig är pågrund av de sista fem sekunderna. Varningens ord; grova spoilers (jag gissar dock på att de flesta redan har sett filmen).

I början av filmen, i de allra första bilderna får man en fråga. Hur kommer det sig att Jamal lyckas kamma hem drömvinsten? Alternativen var då pengar, tur, ödet eller skicklighet. Detta är en fantastiskt fråga att ge tittaren när eftertexterna har börjat rulla, lite som Inception eller Life of Pi, dock färre alternativ i de rullarna. Men, istället för att avsluta med en påminnelse av denna sanna diskussionsfråga, avslutar filmj*veln med att svara på den åt dig. Där går saker och ting åt skogen. Hela filmen vilar självfallet inte på detta, men jag har på senare tid utvecklat en särskild relation till ''öppna avslutningar'' i filmer, så visst får det mig att se ned på filmen.

Precis som Red Riding Hood vars sista 10 minuter total-misshandlar den mysiga stämningen filmen tidigare bjöd på. Tänk vad fascinerande, att några få bilder under en period på några ynka sekunder kan rasera något så ståtligt som Slumdog. Lyckligtvis kommer denna svaga ilska snart slockna och kvar då kommer jag bara att komma ihåg alla ljusa punkter. För det är trots allt är en riktigt välgjord film.

HQ