Svenska
Blog

GTA V känns ganska "meh".

Skrivet av Tom 2mat den 28 oktober 2013 kl 14:16

Jag kommer ihåg när jag skaffade GTA IV. Det var bara någon dag efter det hade släppts och jag ville verkligen, verkligen ha det. Jag hade aldrig ägt ett GTA förut, och aldrig riktigt varit sugen på att ha ett heller. Men efter tusentals 10/10-betyg från varenda jäkel som hade rört spelet runtom hela jorden var jag taggad. Det skulle vara mer seriöst. Mer rått. Mer finslipat.

GTA IV var ganska kasst. De enda bra minnena jag har från det spelet är när jag körde runt till en bra radiokanal och lattjade med kompisar online vid flygplatsen. That's it. Den första veckan jag spenderade med spelet var jag i någon slags förnekelse. Jag trodde verkligen att spelet var bra. En blogg skrev jag om hur bra det faktiskt var, till och med.

Men IV var som sagt inget vidare. Kassa kontroller, ojämn grafik, tråkig story, enormt ogenomtänkta uppdrag som var helt checkpointsbefriade, och en fysikmotor som gjorde lite som den själv ville. Allt runt det var dock väldigt, väldigt välgjort. Så även med GTA V.

Det är synd att klaga, egentligen. Jag har inte betalat ett öre för femman. Jag lånar det bara av en kompis. Men inte ens gratis är alltid gott nog. GTA V är bättre än fyran på praktiskt taget alla sätt, men där fyran var trasigt är nu femman istället bara... inte helt klart ännu.

Kontrollerna är fortfarande riktigt kassa. Åtminstone till fots. Karaktärerna vadar genom smör vad de ska ta sig an. När jag blir jagad av polisen vill jag helst att jag vid en knapptryckning ska hoppa över staketet framför mig, inte köra in huvudet i det, ligga ner på marken en stund, resa sig upp långsamt samtidigt som han säger "Shit that hurt" under tiden han får flertalet kulor i ryggen.

Spelet försöker vara realistiskt när det verkligen inte borde vara det. När dialoger blir avbrutna under bilfärder när jag krockar är inte kul, det är bara irriterande. När ens lock-on bestämmer sig för att sikta på det minst viktiga jag behöver skjuta för att överleva, blir jag inte uppmuntrad att prova på att spela de senaste fem minuterna, bara mer avtänd.

Grafiken är ju fin, dock. Röstskådespeleriet är bra. Radio- och TV-kanalerna är skoj. Och man kan spela golf! Bästa spelet alla kategorier.

Det känns ärligt talat som att ingen märker av problemen med GTA eftersom det på ytan ser så bra ut. Allt verkar ju så bra i praktiken. Men det är det inte.

GTA V känns ganska "meh".

Det är kul att hoppa fallskärm. Härnäst väntar dock uppdrag. Blä.

HQ