Svenska
Blog
Podcast: Overkligt är åter verklighet.

Podcast: Overkligt är åter verklighet.

Skrivet av Virke den 24 februari 2015 kl 22:03

Jag var förstås med och sponsrade med en luftig struntsumma när Podcasten Overkligt krävde finansiering. Under ett par års tid hade jag njutit av denna något svajiga, men alltid underhållande Podcast på veckobasis. Alldeles gratis dessutom, så att göra rätt för sig kändes naturligt. Podcasten var under en kort period nedläggningshotad på grund av vacklande ekonomi, vilket inte är märkligt på grund av att intäkterna i stort sätt varit noll under dess levnadstid.

Kickstarter-kampanjen blev lyckad, och en stor säck med nytryckta sedlar hälldes frikostigt över programledarnas utsträckta famnar (123,000kr). Detta innebär att två säsonger nu är säkrade, med tillhörande specialavsnitt av bland annat den fantastiska Josef Fares som tidigare har intervjuat Daniel Espinoza i de ordinarie programledarnas frånvaro. Ironiskt nog ett av de bästa avsnitten, inser jag nu. Josef är otrooligt karismatisk, och närmast trollbindande att lyssna på. Ett självförtroende som närmast känns sjukligt, i vissa stunder.

Podcastens styrka ligger förstås i att den tillåter sig att vara flamsigt supernördig samtidigt som den tar spelkultur på största allvar. Dynamiken mellan programlederna är också härligt stökig, då Viktor Leijonhufvud är obevekligt supercynisk och känslofylld, troligen Sveriges absolut mest betygsnåla spelkritiker, medan Johan Hallstan är lugn, professionell och metodisk. De tredje hjulet var tidigare den fenomenale Christer Engström, som varvade snuskiga referenser med långa anekdoter från Day Z och livet i allmänhet. Han är lite av en Loose cannon, som troligen bidrog till att han självmant lämnade Podcasten efter en tveksam insats i ett avsnitt för ett drygt år sedan. Han ersattes så småningom av Måns Ortner, som med sin något naiva okunskap bidrar med lite ödmjuk folklighet i kontrast till de lätta besserwissertendenser som återfinns hos de övriga.

Hur som helst, jävligt kul att Podden är tillbaka. Rekommenderas till alla som älskar spel, film och serier. Skulle säga att den tillsammans med "Nördigt" är Sveriges bästa nöjespodcast. Nördigt tenderar dock att lägga enorma mängder tid på comics och Anime, vilket jag är fullkomligt ointresserad av.

Vänligen.

Gillar ni Overkligt förresten?

HQ