Svenska

Hypomani.

Skrivet av Ztoky den 4 oktober 2015 kl 07:09

Igår så berättade jag lite smått och gott om mig själv och i detta inlägg så kommer jag bli väldigt personlig men jag känner inte att jag behöver vänta med att berätta det.

Detta kan nog vara viktigt att få reda på. Det blir mer och mer vanligt med psykiska sjukdomar även om jag tror att det har varit minst lika illa för i tiden bara att man inte har pratat om det för det här ansetts tabu (fortfarande mycket idag).

Jag har något som heter Hypomani eller jag har det i perioder. I dagsläget så är det väldigt nytt, fick min "diagnos" för lite över en vecka sedan. Vad det innebär är att mitt psykiska tillstånd kommer i obalans och jag blir väldigt hyper. Några typiska symptomer är: att man känner att man är bäst i världen, man gör saker som man aldrig skulle kunna tänka sig göra annars och du kan börja se ner på andra runt om dig.

Jag har varit väldigt manisk för någon vecka sedan och då varade det i tre veckor ungefär. Jag gjorde arbetssysslor som jag har på jobbet som jag aldrig hade försökt på mig innan för jag var rädd för att misslyckas. Jag tog tag i sakerna och klarade det galant.

Detta låter nog rätt awesome när man hör det och de var det, väldigt awesome. Dock så var det väldigt obehagligt, du känner inte som dig själv när det är som värst. Du blir också väldigt utmattad psykiskt. Plus ju mer saker du gör och utsätter dig för ju värre kan sideffekterna bli.

Det finns något som heter bipolär och det är manodepressiv men ett annat ord. När man är bipolär så har man något som heter två olika poler. Det är som två magneter, dom är motsatser från varandra. Hypomani är en pol och så finns det en pol som är tvärtom då man kommer in i en depression istället. (Finns fler poler)

Jag har inte fått min fullständiga diagnos ännu och jag vet inte ännu ifall jag har båda polerna och jag hoppas bara på att jag bara har den ena. I vilket fall som helst så kommer jag få en utvärdering och då ska dom se exakt vad jag lider av och vad jag ska ha för medicin.

Medicinen tar man för att balansera ens hjärna så man blir typ "normal". Det är så att man ska ha lättare att hantera vardagliga livet. Plus så att du inte går in i en "vägg".

Ja detta blev ett någorlunda långt blogginlägg men jag hoppas ni som fortfarande läser att ni fick något utav det. Det är bara skicka ett PM ifall ni vill veta något mer :).

/Ztoky

HQ