Svenska
Blog

Topp 5 Bästa Tintins Biroller! Plats 3

Skrivet av Aiklund den 22 januari 2013 kl 20:15

Jag är inte så bra på det här med att forstätta skriva när jag väl börjat... jaja, jag försöker igen.


Jag presenterar er, min topp fem biroller i Tintins äventyr! Och för att göra det hela lite mindre självklart har jag valt att skippa Tintins närmaste vänner. Ni kommer alltså inte bara inte se Tintin på listan (duh), utan inte heller Milou, Haddock, Professor Kalkyl eller Dupontarna. Listan består av de fem bästa karaktärerna som rör sig lite mer i bakgrunden, som kanske bara är med någon gång ibland, eller kanske bara en gång!

Sätt på den här för lite extra känsla, och innan jag glömmer det; Se upp för spoilers!

Plats 3:

"Ni ska veta att jag kan erbjuda er det mesta som finns, både under sol och måne!"


Topp 5 Bästa Tintins Biroller! Plats 3

Senhor Oliveira da Figueira


Debut: Faraos Cigarrer

Hemland: Portugal

Sysselsättning: Affärsman, till en början på resande fot. När vi får träffa honom igen i Det svarta guldet så har han dock en affär i Khemed.

Relation till Tintin: Helt enkelt en mycket god vän. De träffas första gången på en båt som fiskade upp Tintin och Milou ur havet (Faraos Cigarrer), där väcks Tintin av da Figueiras säljarslagord. Han spelar inte någon större roll fören i Det svarta guldet där han hjälper Tintin att komma in i Mull Pashas (aka Dr. Müllers) borg genom att förklä honom till sin brorson, Alvaro.

Motivation: Dels tycker jag det är roligt att Tintin har två stycken relativt stora karaktärer som är från Grekland (Rastapopulos) och Portugal (Da Figueira). Visst, Rastapopulos är betydligt större som karaktär än Oliveira, men vad jag vill komma till att det på något vis känns ovanligt att ha med de här två länderna överhuvudtaget i en serie som Tintin. Det kanske bara är jag som tycker så... vad vet jag, men det känns som om de flesta kanske hade valt låt oss säga Italien och Spanien, istället för Grekland och Portugal...

Det blev ett något underligt stycke det där...

Oliveira är en underbar karaktär, älskvärd och godvillig. Han är den knasiga affärsmannen som försöker lura på alla allt. När Tintin träffar honom första gången försöker han sälja en slips, en sabel, en klocka, en tandborste ja till och med själva kofferten som han har alla sina varor i erbjuder han den unga journalisten... utan att lyckas, så klart.

Även om han är en lustigkurre med knasfaktor i Faraos Cigarrer, och älskvärd redan bara på grund av det, så är det faktiskt hans roll i Det Svarta Guldet som gör att han kommer på tredje plats på den här listan. Nu har han en affär i Khemed, landet där Tintins vän Ben Kalish Ezab styr, och lever gott på att försörja alla möjliga högt uppsatta män i området. En av dessa är en viss Mull Pascha, för Tintin mer känd som hans gamla fiende Doktor Müller. I utbyte mot att Tintin lovar att lägga in ett gott ord om Figueira till Emiren (en av de få rika i området som Figueira inte leverar till) så går Oliveira med på att smuggla in honom i Mull Pashas borg. Tintin blir till Oliveiras brorson, Alvaro, med hjälp av ett par glasögon, en svart peruk och en liten fes. Medans Oliveira fångar vakternas uppmärksamhet genom historier om hur sorgligt Alvaros uppväxt varit så smyger Alvaro Tintin iväg och "leker i trädgården".

Hela den här delen av Det Svarta Guldet är underbar. Oliveira känns härligt listig, inte minst när han på rak arm hittar på en ordentlig snyfthistoria om Alvaro för vakterna. Han känns som en riktig lurifax, men på ett bra sätt. Dessutom är det alltid roligt att se Tintin i förklädnad. Med hjälp av Oliveira lyckas Tintin (och Haddock faktiskt) till slut störta Müller och förhindra att den globala oljekrisen och kriget i Khemed kickade igång ordentligt.

Den där Oliveira alltså.

Nästa plats; En man som erbjuder något som inte ens Oliveira har, han är däremot en minst lika stor lustigkurre som Da Figueira. Kan du lista ut vem det är?

HQ

Topp 5 Tintin Biroller: Plats 4

Skrivet av Aiklund den 27 augusti 2012 kl 01:41

Jag presenterar er, min topp fem biroller i Tintins äventyr! Och för att göra det hela lite mindre självklart har jag valt att skippa Tintins närmaste vänner. Ni kommer alltså inte bara inte se Tintin på listan (duh), utan inte heller Milou, Haddock, Professor Kalkyl eller Dupontarna. Listan består av de fem bästa karaktärerna som rör sig lite mer i bakgrunden, som kanske bara är med någon gång ibland, eller kanske bara en gång!

Sätt på den här för lite extra känsla, och innan jag glömmer det; Se upp för spoilers!

Plats 4:

"Lao-Tze säger: Man måste finna vägen. Jag har funnit den, nu måste också ni finna den... men först! Ska jag hugga av er huvudet!"


Topp 5 Tintin Biroller: Plats 4


Wang Didi

Debut: Blå Lotus

Hemland: Kina

Sysselsättning:
Son till Wang Chen-Yee och anställd som avrättande knäppgök av Mitsuhirato. Förlorade förståndet när han blev förgiftad med raijajah, giftet som gör dig galen.

Relation till Tintin:
Tintins livvakt och bödel, dessutom adoptivbror till Tintins vän Tchang Tchong-Jen och son till Wang Chen-Yee som hjälpte Tintin under äventyret "Blå Lotus". Vän...(?)

Motivation:
Scenen när Tintin för första gången står öga mot öga med Wang Didi påminner inte lite om någon slags psykologisk skräckfilm från östra Asien. Utan den minsta tvekan börjar han svinga sitt svärd runt om sig som den galning han utan tvekan är. Efter ett smärre slagsmål, och efter att Didi fått en rejäl snyting, lyckas Tintin dock fly. Snart visar sig dock berättelsen om Wang Didi vara mycket sorgligare än man kanske tror, för när Tintin vaknar upp i Wang Chen-Yees hus, ledaren av motståndsrörelsen "Drakens Söner", så får man se det andra sidan av myntet. En familj som rivs isär av en vuxen son som beter sig som ett litet barn... ett livsfarligt litet barn, med en rejäl sabel. Han har blivit förgiftad med raijajah, giftet som gör dig galen, giftet som Tintin redan kom att möta som en av sina värsta fiender i förra äventyret "Faraos Cigarrer". Nu luras Didi allt oftare till att agera som bödel under Mitsuhiratos våld, Shanghais största skurk.

Men det blir ännu värre, för inte nog med att Didi en gång varit både en älskande son och delaktig i motståndsrörelsen mot Japans ockupation och opiumkriget, han har också varit Tintins egna, men hemliga, livvakt. När Mitsuhiratos män försöker skjuta ned Tintin på Shanghais trottoar så hoppar Didi på honom och räddar där med hans liv. Detta får Tintin dock inte veta fören långt senare och bara några dagar efter hjältedådet försöker Didi istället avrätta Tintin.

Återigen en karaktär som bara finns med i Blå Lotus alltså, om ni har läst de tidigare inläggen i bloggen så kanske ni vet att en karaktär från äventyret "Blå Lotus" har lite utav ett försprång till mitt hjärta. Tintins äventyr i fjärran öst är nog mitt favoritäventyr, och då är det ju självklart att jag ser med lite extra förtjusning på karaktärerna som Tintin möter just i det. Didi spelar dessutom en av de viktigaste rollerna i "Blå Lotus", han är ju skrämselmomentet. Hans fanatiska tal inför avrättningarna har blivit som ett slagord för hela äventyret, en av sakerna som gör Blå Lotus så pass minnesvärt och bra.

Oavsett huruvida det är synd om honom eller ej, och oavsett orsaken, så är Wang Didi utan tvekan Shanghais största blådåre. Hans "kinesiska visdomsord", citaten från någon han kallar Lao-Tze, med hans galna, om något stereotypa, kinesiska uttal utgör en skrämmande men ändå fantastisk kombo. Nog är han på många sätt kanske en extrem stereotyp, men Hergé är ju inte direkt känd för att vara subtil på just den punkten (även om just Blå Lotus har en speciell bakgrundshistoria kring just Hergés fördomar etc... men det tar vi en annan gång). Det är lite svårt att riktigt veta hur man ska känna för honom, och det påminns man hela tiden om när man ser kontrasten mellan Didis scener hos Mitsuhirato och hans scenet hemma hos familjen. Osäkerheten och det mystiska över honom, det läskiga och oroliga, gör honom till en fantastisk biroll. Till och med när han återfått sitt förstånd och blivit god igen behåller han lite utav det där underliga, då han drar ett lite obekvämt tal:

" [...] Jag sörjer Tintins avfärd, men jag glädjer mig över att ha fått en bror och jag tackar den övre makten för att ingen misste huvudet."

Varpå han själv skrattar högt, ensam, och skriker ut "EN BLOOL!" (glöm inte, han kan inte säga R) och skrattar ett nästintill djävulskt skratt. Efter ett sånt avskedstal är det inte så konstigt om man börjar undra om det verkligen stod riktigt till i huvudet på den pojken redan innan han blev förgiftad.

Han är läskig och rolig, sorglig och glad. Han är Wang Didi, nummer fyra på min lista, och han ska bara hugga av er huvudet.

Nästa person är ännu bättre, han har allt... bokstavligt talat. Kan ni gissa vem som får hamna på plats nummer 3?

HQ

Topp 5 Tintin Biroller (5)!

Skrivet av Aiklund den 24 augusti 2012 kl 04:13

Förra gången presenterade jag min topp 5 av de bästa skurkarna Tintin träffat på. Vad är då den självklara uppföljaren? "Topp 5 sämsta skurkarna!" säger ni, och Fuck you säger jag. Här kommer min topp 5 bästa biroller i Tintins äventyr.

För att göra det hela lite mindre självklart har jag valt att skippa de närmaste. Ni kommer alltså inte bara inte se Tintin på listan (duh), utan inte heller Milou, Haddock, Professor Kalkyl eller Dupontarna. Listan består av de fem bästa karaktärerna som rör sig lite mer i bakgrunden, som kanske bara är med någon gång ibland, eller kanske bara en gång!

Och innan jag glömmer det; Se upp för spoilers!

Plats 5:

Topp 5 Tintin Biroller (5)!

Nestor
Debut: Enhörningens hemlighet

Hemland: Belgien
Sysselsättning: Betjänt på slottet Moulinsart.
Relation till Tintin: Haddocks betjänt, en god vän och trogen kamrat.

Motivation: Nestor är personifierad godvilja och lojalitet. Han är alltid lugn, som en betjänt bör, och Haddocks vilja är Nestors lag. Han hjälper alltid Tintin och Haddock när det behövs och tar också gärna del av deras äventyr... så länge han inte måste lämna slottet så klart. Nestor ger allt när det kommer till hans jobb och håller slottet Mounilsart kärt som ett barn.

Tintin och Nestors första sammandrabbning var dock av en helt annan natur. I "Enhörningens hemlighet" tillhör Moulinsart fortfarande gangsterbrödraparet Vogel och Nestor var redan då som en del av slottet. Tintin och Nestor hamnar i slagsmål och när Tintin försöker fly slottet så drämmer Nestor till honom i huvudet med all sin kraft. Den som dock tror att Nestor sysslade med olagligheter bör tänka om, när Haddock återfår sitt familjegods Moulinsart så benådar Tintin och Haddock Nestor från allt slags straff, han hade ju inte haft en aning om att bröderna Vogel var skurkar.

Så börjar alltså en lång vänskap som verkligen är hjärtevärmande. Stackarn får stå ut med både ett och annat under äventyren som kommer, till exempel Haddocks raseriutbrott, Professor Kalkyls ändlösa stolleri och påhitt, den enerverande Madame Bianca Castafiore och hennes entourage i "Madame Castafiores juveler" och det lilla busfröet Abdallah i "Koks i lasten".

Betjänten Nestor är som en vän alla borde ha. Han vill inget hellre än att hjälpa och stå till tjänst, och hans arbete är hans liv. Ändå är han så mycket mer än bara en anställd tjänare, och han låter sig inte heller behandlas som vem som helst, för han saknar inte heller ryggrad (som man tydligt märker på hans attack mot Tintin när de möttes för första gången). Han delar Tintin och Haddocks vänskap och lever sitt liv i stillhet, men ändå med en nypa action då och då. Innerst inne vill vi nog alla vara lite som Nestor... eller i alla fall ha en betjänt som honom. Därför förtjänar han en plats på den här listan.

Topp 5 Tintinskurkar: plats 1!!

Skrivet av Aiklund den 22 november 2011 kl 16:14

-Beware of spoilers!-
I den här topplistan rankar jag de 5 bästa skurkarna i den teknade tv-serien från 90-talet om Tintin och hans vänners äventyr. Vem är mest brutal? Vem har den ondaste mustaschen? Vem har den galnaste planen och vem har kommit närmast att besegra Tintin? Här kommer min...

Nummer 1:

Topp 5 Tintinskurkar: plats 1!!

Roberto Rastapopoulos

Debut: Faraos cigarrer

Hemland: Grekland (Ελλάδα)
Sysselsättning: Mångmiljonär, ägare av filmproduktionsbolaget "Cosmos Pictures", slavhandlare och ledare över en global narkotikakartell. Skurk.
Alias: Markis di Gorgonzola
Relation till Tintin: Tintin och Rastapopoulos träffas för första gången på ett kryssningsfartyg mot Shanghai, det blir dock inte mycket dialog mellan dem båda; Rastapopoulos verkar knappast vara på sitt bästa humör. De träffas igen mitt ute i öknen, i en falsk stad där Rastapopoulos spelar in en film. Här har han en trevligare ton och de båda blir snabbt vänner. Men allt eftersom äventyret om opiumsmugglingen genom cigarrer fortsätter så märks det att Rastapopoulos har något lurt på gång och i slutet av Blå Lotus erkänner han sig som ledare över narkotikasyndikatet och stoppas snart, föga förvånande, av Tintin och hans vänner.

Allt eftersom har Tintin sabbat Rastapopoulos planer gång på gång; i Koks i lasten förstörs hans affärer med slavar (då under synonymen Markis di Gorgonzola), i Tintin i Hajsjön sätter Tintin stopp för hans planer på pengaförfalskning och i Plan 714 till Sidney misslyckas han med att raffa åt sig hela mångmiljonären Laszlo Carreidas rikedom. Tough luck, så att säga.

Motivation: Kom igen, behöver jag någon? Det var ju självklart att den här snubben skulle hamna på första plats redan innan jag kom på iden att skriva en topp 5, det är ju för bövelen Roberto Rasta-fucking-popoulos!

Något jag verkligen älskar med honom är osäkerheten i början, man vet inte riktigt var man har honom. Han spelar schysst, ärlig och hjälper till och med Tintin till att hitta rätt i Egyptens vida ökenlandskap. Han fortsätter på det här spåret under resten av äventyren också, han umgås alltid med fint folk och ordnar fester för de rika och vackra. Även som Markis di Gorgonzola lever han den flotta miljonärens liv.

Det är det där James Bond-iga som lockar med Rastapopoulos, dels hans förnäma persona men också hans klassiska Bond-skurk fasoner. Framför allt i "Tintin i Hajssjön" där han har en jävla undervattensbas och en gigantisk dator som sköter allt åt honom. I slutet av "Faraos cigarrer" störtar han ned för ett stup och tros vara död bara för att dyka upp igen i slutet av "Blå Lotus" och i "Koks i lasten" gör han ett liknande knep och låter sin lilla båt sjunka ute på havet. Vad ingen visste var att båten under vattnet blev till en ubåt... en lurig jävel. Så använder han sig också av sanningsserum och när han av misstag råkar injicera erkänner han alla sina onda handlingar.

Det var under Rastapopoulos sista äventyr med Tintin, "Plan 714 till Sidney", vilket också är något av de underligaste äventyren i serien. Visst, de svällande svamparna i "Den mystiska stjärnan" är bra flummiga, men 714 till Sidney slutar med RYMDVARELSER... ja, utomjordingar, aliens, marsianer. Tintin och hans vänner hypnotiseras av rymdvarelserna och sätts på en gummibåt ute i vattnet för att sedan räddas av ett förbipasserande flygplan. De tar däremot med Rastapopoulos och hans team ut... mot oändligheten, och vidare antar jag. Vad som egentligen hände med dem har vi ingen aning om än idag, Mulder kanske borde kolla upp det.

Han har en stor näsa och en monokel, han är nog den enda grekiska skurken jag kan komma på, han är alltid Tintin hack i häl, visar sig ligga bakom alla möjliga saker, en ulv i fårakläder...


...kort sagt: Den bästa Tintin-skurken någonsin.

Så där har vi det, de 5 bästa skurkarna Tintin träffat på. Jag hoppas det var kul att läsa och jag ska försöka börja på en ny topp 5 Tintin-någonting.

Domo arigato, Mister Roboto.

Topp 5 Tintinskurkar: plats 2!

Skrivet av Aiklund den 14 november 2011 kl 00:22

-Beware of spoilers!-
I den här topplistan rankar jag de 5 bästa skurkarna i den teknade tv-serien från 90-talet om Tintin och hans vänners äventyr. Vem är mest brutal? Vem har den ondaste mustaschen? Vem har den galnaste planen och vem har kommit närmast att besegra Tintin? Här kommer min...

Plats nummer 2:

Topp 5 Tintinskurkar: plats 2!


-Doktor Müller-

Debut: Den svarta ön
Hemland: Tyskland (Deutschland)
Sysselsättning: Psykiater och direktör på ett mentalsjukhus i Storbritannien. Sysslar under ytan med kriminell verksamhet, bland annat med sedelförfalskning.
Alias: Prof. Smith, Mull Pascha.
Relation till Tintin: De träffas för första gången i England där Tintin följer ledtrådar i sitt dåvarande äventyr (Den svarta ön) till Dr. Müllers villa och det dröjer inte länge innan Tintin upptäcker att något är lurt och sätter snart stopp för Müllers och hans kompaners sedelförfalskningsaffärer. I "Det svarta guldet" lyckas Tintin även stoppa Müllers planer för att störta Emir Ben Kalish Ezab samt kidnappningen av hans son, prinsen Abdallah, då har ett helskägg.

Motivation: Han är tysk. Jag är ledsen, men seriöst? Kan en karaktär bli mer skurkaktig? Han är en korrupt psykiater, han är tysk (antagligen nazist) alltså bryter han på tyska, han saboterar en oljeledning med konsekvensen att hela världen nästan får slut på olja *GASP* och han har ett pipskägg! Jag vet att jag har kört med "klassisk skurk"-argumentet på mer eller mindre varje plats nu... men COME ON!

Ok, ok, jag ska försöka ta det lite mer ordentligt, lite snyggare.

En av mina favoritmoment med Müller är hans och Tintins första möte i Müllers villa, när han ringer till sitt mentalsjukhus och förbereder en behandling av Tintin. Psykiatri är så pass mystiskt och ofta oförståeligt att det lätt kan bli lite läskigt, och likt mentalsjukhusdelen i Faraos cigarrer så skulle man ha kunnat få en handfull underbara scener i ett obehagligt sinnessjukhus i England. Nu blev det ju tyvärr inte så, Tintin lyckas befria sig från repen han är bunden med och det bryter ut ett kaos i villan som slutar med att den brinner ned och Tintin, återigen, är extremt nära på att dö. Müller försöker dessutom sabotera eldsläckningen, sicken skurk!

Ok, han är alltså en ond psykiater, check! Ja just det, nämnde jag att han har en monstergorilla? I "Det svarta guldet" vaktas borgen ute på den klippiga ön där Müller gör sitt "dirtywork" av Ranko, en gorilla som är dubbelt så stor som Tintin och med långa sylvassa tänder. Mad scientist, någon? Visserligen visar sig apan vara snäll mot slutet... men det är en annan historia.

En annan sak som är intressant med Müller är hans extrema skifte av arbetsmiljö. Från England i "Det svarta guldet" till Mellanöstern i "Det svarta guldet" och något måste ha hållt kvar honom där henne, eftersom han är kvar där under "Koks i lasten". Men något av det bästa är hans förvandling från Müller till Mull Pascha, som han kommer att kalla sig själv nere i Mellanöstern. Han får helskägg, som låter honom klä ut sig till Arab, och börjar arbeta för Shejk Bab El Ehrs rebeller i Khemed och i "Koks i lasten", där Tintins vän Emir Muhammed Ben Kalish Ezab har blivit störtad från sin tron, blir han någon slags general över Shejkens militär. Det var också Müller som utvecklade formulan som användes till sabotaget mot hela Khemeds oljeexport, som orsakade att bilar sprängdes... och att Dupontarna fick långt hår och skägg som växlade färg.

Alltså, för att sammanfatta: En ond psykiater med pipskägg och en monstergorillavakt, han trycker falsksedlar, orsakar en global oljekris, störtar emiren av Khemed och gömmer sig bakom alias och förklädnader...

...och just det, han bryter på tyska.

En värdig andra plats... men vem är den skurkigaste av alla skurkar nu då?