Svenska

Gitarr-lektion!

Skrivet av Dainey den 21 december 2008 kl 18:14

Det finns många som kan spela gitarr här på GR (guitar hero räknas inte :)) så jag ska lära er en gitarr-skala. Eftersom de flesta inte kan spela skalor, och enligt mig så kan man inte spela gitarr alls förrän man kan minst en dur eller en moll skala! Och denna skala innehåller både dur och moll. I detta falla en Pentatonisk skala. Eftersom pentatoniska skalor endast innehåller fem toner så är den lätt att lära sig och den passar bra till improvisation. Du behöver oftast inte tänka på vilka ackord som spelas utan bara grundtonen (och om det är dur eller moll). Den kan användas i all typ av musik men jag skulle säga att det optimala är blues, jag skulle föredra mer ''tontäta'' skalor till snabba metal solon...

Om vi väljer att spela skalan i G-moll (detsamma som Bb-dur, varför? Jag förklarar senare...:)) och lägger upp tonerna på halsen (3:e till 15:e bandet) så får vi det bilden visar. Om ni inte förstår bilden så ska det föreställa en gitarr hals med tjockaste strängen åt väster och tunnaste strängen åt höger, siffrorna på höger sida är numret på banden.
Den pentatoniska skalan är uppdelad i fem olika ''Boxar''. För att ni tydligare skulle se vilken box som är vilken så drog jag färgade rektanglar över de toner som ska spelas i respektive box. Lär dig en box i taget och pussla sedan ihop dessa så att du kan spela dem över hela halsen (kom ihåg att box fem går ihop med box ett). Om du skulle vilja spela i G-dur istället så börjar du med box två (istället för box ett) på tredje bandet. Nu tror jag att ni har fattat att box ett är en mollskala och box två en durskala, det är därför den paint-ritade skalan också är Bb-dur eftersom box två börjar på tonen ''bess'' (Bb).
Om du fick för dig att helt plötsligt vilja spela i Em så flyttar du box ett till band noll, dvs en lös sträng (eller 12:e bandet), och placerar där efter alla följande boxar i rätt ordning (1,2,3,4,5,1,2..etc) och du har en E-mollpentatonisk skala eller lite förkortat Em pentan!

En ''testa dig själv'' fråga:
På vilket band placeras box 1 om du vill spela i D-dur?

Dagens gitarrist är:
http://www.youtube.com/watch?v=HC60XNiS-MQ

Gitarr-lektion!

HQ
HQ

Lagerbäck (igen)

Skrivet av Dainey den 15 juni 2008 kl 19:02

Ännu en förlust mot spanien, denna gång så ställs en massa frågor obesvarade.
Varför blev Kim anfallare? Varför bytte man in Markus Rosenberg istället för Allbäck.
Eller när Zlatan blev utbytt ,kunde inte Elmander gå som anfallare då? Och kanske skulle Kim bytas in på Elmanders plats...
Skulle lagerbäck tänkt i dessa banor så kanske vi skulle klara av att hålla 1-1

Och varför ska Lagerbäck klaga på den oblåsta frisparken innan 2-1 målet, Sverige hade ju för fan tagit två gånger med handen i eget straffområde!

Ljungberg hade ju ett vinnande knep mot Grekland, varför trycker han inte upp handen på motståndarna igen?

Lagerbäck (igen)

Angelos Charisteas måste fått jävligt ont!