Svenska

Jag har blivit frälst av Google!

Skrivet av Fluffis den 15 mars 2024 kl 00:04

Som rubriken säger så har jag gått och blivit frälst av Google, eller rättare sagt Youtube Music. Detta då efter att ha använt Spotify i drygt 10 år eller något åt det hållet.

Hur hände detta egentligen? Ja, egentligen av ren nyfikenhet så ville jag testa och se hur det är. Det som till slut drev mig till att faktiskt betala för premium var allt youtube-tittande som grabben underhåller sig med och all förbannad reklam som bara tycks bli mer och mer irriterande. Så varför inte? Reklamen på Youtube ryker och jag får tillgång till Youtubes musiksortiment! 

Det första som slog mig var ljudet. Jag ska nu inte påstå att jag märker en överdrivet stor skillnad MEN på YM så är både ljudkvalitén klart bättre OCH musiken i sig låter högre jämfört med Spotify. Med tanke på att Spotifys höga pris så borde de ha kapacitet att göra ljudkvalitén minst lika bra som YM, men icke. Tråkigt, förstås. 

Jag som vill ha ordning och reda på mina musiklistor har alltid varit nöjd över att ha möjligheten att sortera dom i Spotify. Detta är inget som finns på YM, inte ens i mobilappen. Varför? Jag begriper att det kan vara en teknisk begränsning i webb-versionen. Spotify's webbvariant har inte heller någon sorteringsfunktion t.ex. Sen är det ju också så att jag är mest van vid att använda desktop-varianten av Spotify, och därför tar jag lite för givet att sortering bara ska finnas med någonstans, vilket det förstås gör i både desktop- & mobilapp-Spotify. Så, jag har fått sortera alla mina listor på YM manuellt. Fy skäms på Google för utebliven sortering.

Desktop-version av YM finns inte. Jag personligen är lite allergisk mot att ha en massa "viktiga" tjänster på min webbläsare utan jag gillar att ha de i separata applikationer. Netflix, HBO max, Spotify, Facebook eller vad det nu skulle kunna tänkas handla om. Det finns ju webb-varianter av de men just webbsidorna undviks av mig av ren princip. Det finns kanske inte så många anledningar till det utan det har bara blivit så. Hur gör jag då med YM? Här kommer webbläsaren Brave in! I Brave, och säkert andra webbläsare, så har man möjligheten att installera hemsidor som desktop-applikation! Det löser i alla fall mitt behov av att ha en "desktop"-variant av YM väldigt snyggt och enkelt!

En funktion som jag aldrig tänkte att jag skulle gilla var kommentarerna från användarna. Det bidrar till att ge mig en bra känsla av att jag är en del av ett community som är med och lyssnar på samma musik som mig. 

Någonstans så är det inte så konstigt att kommentarer skulle finnas med eftersom att Youtube och YM ändå kan visa samma slags innehåll! Alltså, finns det t.ex någon låt som du vet finns finns på youtube men ingenstans på t.ex Spotify, säg skräpfilmen Halloween Kills version av Ghosts Hunter's Moon, så kan du lyssna på den som vilken annan låt som helst på YM! Fantastisk funktion! Haken är väl att den visas då som en video i YM, vilket gör att en stor flik med videoklippet täcker hela YM-fönstret. Det problemet finns i alla fall i webbvarianten av YM. Mobilappen hanterar det mycket mer naturligt utan att videon kommer i vägen. Det hade varit bra om man åtminstone hade haft en on-off-knapp för om man vill att videon ska visas så eller inte.

Spara-till-spellista-knappen behöver jag också prata lite om. På YM så är den lite smartare, vilket kan vara både bra och dåligt. Oftast så gör den som jag förväntar mig. På Spotify så måste du hela tiden välja till vilken lista som du vill lägga till de nya låtarna medan på YM så är det som att den kommer ihåg vilken spellista du sist lade till låtar i och den antar då att det är dit nya låtar ska läggas till också. Så oftast behöver du bara klicka på spara-till-spellista-knappen en gång och sen är det klart, medan andra gånger så måste man även klicka på ångra och sedan välja en annan spellista. Ibland åker man ändå på att välja spellista varje gång man försöker spara musik, men ja, oftast så behövs bara ett klick för mig vilket är rätt skönt.

Spellistorna på YM upplever jag som mindre justeringsbara jämfört med Spotify. Även om det inte påverkar speciellt mycket så är det åtminstone en fin funktion att ha för att göra spellistorna mer personliga. Klart plus till Spotify här.

En sista sak som jag tänker dra igenom också är statistik. Eller, det kanske är fel ord att använda här? Jag tänker nu på saker som antal lyssningar, antal gånger som en publik lista har visats, hur många som gillar en låt osv. Allt det finns tillgängligt på YM och jag gillar det! För mig så är det kul att se hur populära mina spellistor är, vilka låtar som är populära och sånt. Givetvis så säger ju inte antal "likes" om man faktiskt kommer tycka om låtarna, men det har bidragit till att jag har lyssnat mer på låtar som har gillats av fler användare och jag har faktiskt brytt mig om att gilla låtar, till skillnad från på Spotify.

Ja, det finns en hel del saker som Youtube Music gör annorlunda än Spotify. Vissa saker är bra och andra är sämre. Det finns även, vilket förhoppningsvis har varit uppenbart i texten här, utrymme för förbättringar. Om ni väljer att testa YM så får ni nog vara beredda på att vissa funktioner inte finns (än?), men bara under det dryga halvåret som jag har använt YM så har flera nya och trevliga funktioner lagts till. Jag lär i alla fall stanna på YM!

HQ

Smaskiga saker #2

Skrivet av Fluffis den 20 juli 2023 kl 21:00

De senaste sådär 2 månaderna så har Amazon varit duktiga på att tjata på mig om att jag MÅSTE köpa Haribos Super Mario-godis. Inte nog med att reklamen har synts på Facebook, men även i min e-post så blir jag nästintill spammad med den reklamen. Till slut så bestämde jag mig för att testa det. 16 kr kostade den... Utan frakt dvs. Med frakt så blev det hutlösa 160 kr för. en. påse.

Nåja, jag körde på i alla fall. Godissugen blev jag ju trots allt. Från början skulle det ta 2-3 veckor får skiten att fraktas från Tyskland till Sverige men det tog istället 5 dagar. Jag är fortfarande osäker på om jag tycker att det är särskilt snabbt med tanke på att man annars förväntar sig 1-2 dagars leveranstid men 5 dagar är i alla fall bättre än 2-3 veckor, så det kändes ändå ok.

Baserat på vad jag kan läsa (eller som jag tror att jag kan läsa) så är godiset surt. Bra det, jag gillar surt godis! Godis-bitarna är formade som välkända Mario-figurer som koopa-skal, stjärnor och svampar. Så hur var då det här godiset? Det smakade som Haribos guldbjörnar. Lite småsyrligt var det dock, men absolut inte surt. Det var alltså rätt gott för jag gillar även guldbjörnarna. 

Var det dock värt 160 kr? Nej, verkligen inte. Det vore klokare att ignorera Amazons förbannade reklam och sedan åka till närmaste matbutik för att köpa en påse guldbjörnar för ca 10% av vad jag lade ut på att få hem det Nintendo-licensierade (japp!) Super Mario-godiset!

Eftersom att det här ändå var rätt gott så får det här kanske en tveksam plats i "Smaskiga saker"-serien!

Trevlig kväll till alla som läste!

HQ

Time to Rock Festival - Dag 3

Skrivet av Fluffis den 11 juli 2023 kl 20:32

Egentligen så var festivalen över igår men jag både åkte hem då och tömde alla väskorna hemma så det blev rätt sent. Nu när det har lugnat ner sig lite så skriver jag om hur den sista dagen på Time to Rock var!<br />
 <br />
Hardline - Inte speciellt bra. De låter mycket bättre i studioalbumen.<br />
Battering Ram - De spelade egentligen samtidigt som Hardline men eftersom att Hardline slutade spela lite tidigare så hann jag se den sista låten med Battering Ram. Jag borde nog ha sett de istället.<br />
Marky Ramone's Blitzkrieg - Känns lite som ett cover-band av Ramones (undra varför). Men, jag tycker att det lät bra!<br />
Emotional Fire - Nytt band och det märktes på något sätt. Något som slog mig var att deras låt "Your time is gonna come" är väääääldigt lik Quiet Riot's "The wild and the young". Jag ser i vilket fram emot att höra mer från Emotional Fire!<br />
The Hooters - Lugnare rock som drog till sig en stor publik trots att det regnade! Bra och jag tror att jag ska lyssna mer på dom.<br />
Knogjärn - Jag vet inte, det här känns inte som något som gick hem hos mig.<br />
Blind Guardian - Första gången då jag såg de var på Sweden rock 2016, men då var jag inte ett fan. Nu, för första gången, så kunde jag se dom som ett fan och japp, de är grymma! Jag begriper bara inte hur de inte har fler fans?<br />
Triptykon - Ondskefullt, stämningsfullt och atmosfäriskt. The Prolonging är riktigt mäktig live och perfekt som sista låt.

Efter Triptykon så var det egentligen bara Saxon som var kvar men jag har redan sett de och hade därför inte något större intresse av att se de. Förmodligen så var de bra!

Så, hur var då Time to Rock totalt sett? <br />
Jag är nöjd!  Det finns givetvis saker som jag önskar hade varit bättre eller annorlunda. Man hade kunnat gå ut med information när, tydligen, Molly Hatchet hade tekniskt strul som sköt fram schemat för alla banden men det dröjde först till när KK's Priest faktiskt började spela innan man sa något. Tydligen så var den lilla scenen ny också och då hade man den och den nästminsta scenen igång med band samtidigt. Det känns dock som att festivslen är lite för liten för det eftersom att det väldigt ofta var väldigt få som var på plats på de 2 scenerna. Skulle man ha fler inne på festivalområdet så publiken är större så riskerar det nog att göra att det blir trångt som tusan där, vilket inte är så önskvärt. 

Vi får se vad de gör i framtiden, helt enkelt. Nåja, där var festivalsommaren över för min del!

Time to Rock Festival - Dag 2

Skrivet av Fluffis den 10 juli 2023 kl 02:31

Del 2 av Time to Rock 2023 kommer här nu!

Tygers of Pan Tang - Rätt bra. Hade inga större förvätningar.<br />
Brothers of Metal - Mycket bra band live! <br />
Tungsten - Jag missade de på Sweden Rock i år men nu hade jag chansen att se hela showen på Time to Rock istället. Jag tycker om de!<br />
Molly Hatchet - Jag hade egentligen inget större intresse av att se Molly Hatchet så jag sprang iväg och såg Tom G Warriors maskutställning. När jag kom tillbaka till festivalen så hade de spelat, till synes, halva showen men så var givetvis inte fallet. De spelade istället till över 20 minuter efter att de skulle ha varit klara. Bra för de som gillar Molly Hatchet men inte för mig. <br />
Ross the Boss - Jag antar att väntan på att Molly Hatchet skulle bli klara gjorde att Ross the Boss tog en bra stund på sig innan de började. Ganska irriterande får jag väl säga. Men, de spelade bara Manowar-låtar, vilket är förståeligt. Jodå, det var bra trots att man knappt hörde gitarren (ironin).<br />
D-A-D - Ännu ett band som jag inte var särskilt intresserad av att se men inga andra band spelade samtidigt. Publiken är stor, förmodligen större än vad den någonsin var igår, och de verkar älska D-A-D. Jag ska nog lyssna på mer av deras musik när jag är hemma igen, så det var ett gott intryck!<br />
The Quill - Rätt bra stone-rock, dock liten publik.<br />
KK's Priest - Tekniskt strul gjorde att det tog närnare 70 min innan de började spela. Informationen om när nästa band skulle spela var minst sagt förvirrande. Ena sekunden skulle de spela så snart som möjligt, sedan gällde kl 23:30 (dvs ca en halvtimme efter att KK's Priest började spela) och sist så sa de att nästa band börjar spela strax efter att de är klara. Kaotiskt, minst sagt. Men! Hur var KK's Priest? Tim "The Ripper" är en grym sångare, jag gillar en del av de nya låtarna som Hellfire Thunderbolt och de körde en del Judas Priest-låtar också. Så, det var bra trots allt kaos!<br />
Celtic Frost - Precis som med Hellhammer så är jag ju ett fan av detta sedan tidigare. Mycket bra spelning tycker jag, men ska jag säga något negativt så är det att man, av någon anledning, inte spelade något från varken Into the Pandemonium eller Monotheist. Missed opportunity, skulle jag säga!

Sent blev det idag. Imorgon ska det tydligen regna här men med tanke på att det har varit 28°c idag så kanske det känns bra om det inte blir lika varmt. 

 

Time to Rock Festival - Dag 1

Skrivet av Fluffis den 9 juli 2023 kl 01:41

Ännu en festivalblogg fast den här gången aå blir det om Time to Rock! Det här är dessutom första gången som jag är här så det är lite kul att prova på en, för mig, ny festival.

Så dag ett... eller, förlåt, dag två är det ju faktiskt! Jag hade inte möjlighet att vara på plats den första dagen, så därför börjar jag med dag två istället. Här är en lista med banden som jag såg idag i tur och ordning sant en kommentar om de:

Smoking Snakes - Bra band! Hoppas att fler väljer att lyssna på de och stödja de i fortsättningen!<br />
Smash Into Pieces - Jag trodde inte att jag skulle tycka om de speciellt mycket men jodå, de var bra!<br />
Teaze - Tydligen så var det här första gången som Teaze spelade i Europa och det blev tyvärr lite av ett fiasko, även att bandet i sig är rätt bra. Orsaken? Tekniskt strul.<br />
The Answer - Ganska tråkigt live-band, tycker jag. <br />
The Cruel Intentions - Bra band! Ännu ett band som förtjänar fler lyssnare!<br />
Alestorm - Bra och mycket ös i publiken. Inga klagomål från mig.<br />
Diamon Head - Klassikerna är kanonbra, speciellt Am I Evil!<br />
Michael Schenker Group - Jag vet väldigt lite om Michael Schenker. Vad jag vet är att han var med i bandet UFO, att hans bror är gitarrist i Scorpions och att han var med Scorpions en kortare tid. Låten Doctor Doctor är vad jag kände till och det verkade som att resten av publiken kände likadant. Jag kanske läste av publiken fel?<br />
Hellhammer - Nu råkar jag ju vara ett fan sedan tidigare men för mig så var det här en grym spelning och helt klart det bästa bandet idag.

Lite t-shirts och sånt köpte jag också. Bland annat den fina t-shirten med uslingen Vince Neil som ni kan se på bilden i inlägget! Vad jag önskar att jag hade den när jag såg skräpbandet Mötley Crüe förra månaden... 

Så då, det var allt för idag! Mer inlägg om de kommande två dagarna kommer! Nu ska jag sova.

Vad jag önskar att jag hade den här när uslingarna Mötley Crüe spelade på Sweden Rock tidigare i sommar...