Svenska
Blog

Spelmusikfredag (302)

Då var det äntligen fredag igen, och efter en vecka där olika projekt (bland annat bloggen) fick skjutas upp på grund av vikariejobb hela veckan så känns det verkligen skönt att ta helg nu med allt vad det och fredagsmys innebär. Vilket i sedvanlig ordning innebär att lyssna på lite härlig spelmusik.

Denna vecka blir till skillnad från förra veckan betydligt mer retrodoftande, för en ganska bra tid sedan (tror det var i augusti) blev jag tipsad om musiken i Cybernoid II: The Revenge. Det må ha gått en antal månader sedan dess, men nu känner jag att det är dags för att lyfta musiken av den holländske kompositören Jeroen Tel.

Att musiken är starkt retrodoftande, åtminstone utifrån våra nutida öron, är ganska tydlig och för min del är det även något som utmärker musiken. Något som jag även finner fascinerande med denna låt, är det faktum att den lyckas med konststycket att vara både fartfylld och lugnande, även om låten skiftar i ton återkommande gånger lyckas den ändå förmedla båda dessa känslor under låtens gång.

Det mest fascinerande är dock att det finns två olika versioner av soundtracket, eftersom Amiga och Commodore 64 som spelet släpptes till, har olika ljudsystem och är olika kraftfulla, vilket innebär att musiken skiljer sig åt mellan versionerna. Vilken som är bäst är nog en smaksak, även om jag faktiskt gillar båda versionerna.

Title – Amiga (Jeroen Tel)

Title – C64 (Jeroen Tel)

Spelmusikfredag-spellista

Spelmusikfredag (302)

HQ