Svenska
Blog
Spel i fysiskt format vs. digitalt

Spel i fysiskt format vs. digitalt

Skrivet av jimbuktu den 26 oktober 2017 kl 20:38

Jag har alltid haft en förkärlek till att äga mina spel i fysiskt format. Jag gillar känslan av att klämma och känna på spelet, framförallt när det gäller kassetter. Skivorna till Wii U var ju också smått erotiska i och med den rundade kanten.

Dessutom ser dem bra ut i hyllan och man blir stolt på något sätt när man ser samlingen. Sedan ingjuter det en viss trygghet i att äga spelet i fysiskt format då man hört skräckhistorier om att folk fått sina spel raderade på Steam etc.

Men.. Jag tror jag kommer ändra min syn på detta framöver. Just nu tankar jag ner Super Mario Odyssey och detta blir mitt första spel jag laddar ner digitalt, om vi bortser från mindre Virtual Console-spel och diverse annan smörja.

Jag känner att det är helt rätt väg att gå i och med att jag också använder min Switch i bärbart läge. Jag tycker faktiskt det är lite jobbigt att byta ut de små kassetterna. Dessutom är det ju himla smidigt när man är på resande fot att ha alla spel i konsolen. risken är ju att man tappar bort ett spel då kassetterna är så himla små och söta.

Däremot är det med viss vemod som jag nu tänker att jag ska köpa mina spel digitalt i fortsättningen till Switch. Jag vill ju öppna de fysiska fodralen, köra ner struten i plasten och flämta samtidigt som jag drar ett djupt andetag. Doften ger mig goda minnen och man blir nostalgisk och tänker tillbaka på tiden då man köpte spel till snes och N64 och fick kassetterna i en kartong med massa lullull som en instruktionsbok och annat trams.

Ett annat incitament är ju också att priset på spelen på eShopen börjar närma sig rätt humana nivåer. I en utopi borde ju digitala spel alltid vara billigare än ett fysiskt, då fysiska spel medför mellanhandel, frakt, materialkostnad, produktionskostnad på ett helt annat sätt än för digitala spel. Tyvärr har detta inte riktigt varit fallet i tidigare generationer, då de digitala spelen varit bra mycket dyrare än de fysiska utgåvorna. Hur som helst, nu verkar spelen digitalt mer eller mindre matcha priset på spelen i fysiskt format. Super Mario Odyssey går lös på 529 kr digitalt och detta pris är enbart ett fåtal aktörer som kan pressa lägre när de säljer i butik, som till exempel Elgiganten som har en schysst deal på 499 kr. Nästan alla andra ligger dyrare än 529!

Hur tänker ni när det kommer till digitalt format på spel? Välkomnar ni det eller kommer ni aldrig släppa det fysiska formatet så länge det finns?

HQ