Svenska

Tror på blytunga uppköp kommande år #2

Skrivet av Jonas den 19 januari 2021 kl 02:23
This post is tagged as: Spekulation

Det känns som en smärre evighet sedan, men för två månader sedan skrev jag ett blogginlägg som hette 'Tror på blytunga uppköp kommande år'. När jag under gårdagen författade <ahref="https://www.gamereactor.se/nyheter/923963/Microsoft+Amazon+och+Google+vill+kopa+fler+spelutvecklare/">nyheten</a> om att Microsoft, Amazon och Google vill köpa fler spelutvecklare - lät det nästan som ett eko av vad jag själv lanserade som teori.

Här är källan industri-insidern Brad Sams som skriver att han fått bevis för att Amazon, Google och Microsoft (de tre första företag jag nämnde i bloggen ovan) är i full färd med spektakulära uppköp. Han nämner även att EA och Sony är sugna, men att de spelar i en annan division när det kommer till att köpa företag. Egentligen skulle jag kunna posta nästan hela den två månader gamla bloggen igen och den skulle kännas som ett perfekt svar på dagens rykte, men detta lilla stycke sammanfattar det väl:

"Jag kan seriöst tänka mig ett scenario där Google och Amazon överväger att köpa upp Activision, Capcom, EA, Sega, Square Enix, Take-Two eller Ubisoft. Och om en av dem gör det, då kommer den andra behöva reagera blixtsnabbt."

Microsoft tycks som sagt också tycks vara med och slåss, och de vill självklart inte att de andra båda ska få dammsuga alla godbitar. Men mycket talar för att vi i år kommer få ett uppköp av minst samma dignitet som Bethesda förra året, samtidigt som dessa giganter stärker sina ekosystem av spel. Vill Microsoft hålla dem utanför som konkurrenter betraktat, är det bäst att de inte får tag i spel som många vill spela. Och vill Amazon och Google stånga sig in - är det på samma premisser bäst att de skaffar sig spelen folk vill ha.

Google vet idag hur svårt det är ens för dem att få folk att investera i en tjänst som saknar tunga titlar (en läxa även Microsoft har fått lära sig förra generationen), och Amazon är inga dumskallar. Dessutom kan man tänka sig att någon kinesisk bjässe snart vill vara med också. Ska man bygga ett stall från grunden med ett 15-tal bra studios som har starka varumärken, kommer de inte att vara redo på minst 10-20 år.

Jag tror inte de här giganterna har det tålamodet (tror du själv det?) och när vi summerar 2021 misstänker jag att några självklara, gigantiska multiformatstitlar kommer vara en exklusiv del av något ekosystem.

Tror på blytunga uppköp kommande år #2

Kommer en utgivare som Square Enix fortfarande vara självständig vid utgången av 2021? Det återstår att se.

Du tittar på

Preview 10s
Next 10s
Annonsera

Lyx med nya Joy-Cons

Skrivet av Jonas den 18 januari 2021 kl 02:11
This post is tagged as: Handkontroll

Jag tror att jag köper något fler handkontroller än gemene man. Oftast runt fem-sex stycken under en generation (en per år ungefär). Kanske att det blev något fler till Xbox One tack vare alla roliga alternativ.

Därmed inte sagt att jag sliter ut dem så ofta, men för mig handlar det om vardagslyx. För känslan av att spela med en helt ny handkontroll tycker jag är värd pengarna. Jag påmindes om det i helgen då det var dags att inviga ett par nya Joy-Cons till Switch. Hittills har jag spelat Animal Crossing med ett äldre par, och ofta svurit illa över den dåliga precisionen.

Dels för att spelet i sig har en märkligt primitiv spelkontroll (jag vet inte hur många gånger jag rivit ett staket istället för att plocka upp ett föremål eller mosat en enorm bas till en snögubbe genom att bara snegla på ett föremål), men dels för att precisionen tar stryk.

Oftast märker man ju inte det eftersom det är något som sker gradvis i takt med att handkontrollerna slits av normal användning. Det är man man spelar mot varandra i krävande genrer som exempelvis fighting, det brukar avslöjas att gamla handkontroller har blivit just gamla och bör pensioneras för allt annat än lättsamt partylir.

Många brukar tala om lukten i en ny bil, att få lägga sig i nya sängkläder eller att använda en ny mobil. Men jag byter gärna bort allt sådant. För mig är det nya handkontroller som ger den största vardagslyxkicken och i helgen var det alltså dags igen.

Lyx med nya Joy-Cons

Hur ofta köper du nya handkontroller?

När kommer genomskinlig plast tillbaka?

Skrivet av Jonas den 15 januari 2021 kl 02:38
This post is tagged as: Önska

Det mesta mode är ju cykliskt i någon mån, och allt från design till färgkombinationer gör ju comeback förr eller senare. Efter att ha besökt en nyss inflyttad vän nyligen, fick jag syn på en bekant låda. Det var en Imac. Ni vet en av de där riktigt gamla, de såldes med "en i varje smak".

Genomskinlig plast blev stekhett och Nintendo körde på det till Game Boy Advance medan Microsoft hade åtminstone två framgångsrika genomskinliga Xbox-modeller samt att Sony framför allt satsade på genomskinligt till sina handkontroller. Men det här var ju snart 20 år sedan. Med tanke på att genomskinliga glasögonbågar gjort en återkomst, borde väl elektronik där man kan se innanmätet inte vara alltför långt borta. Väl?

Jag kan absolut kunna tänka mig att både Playstation 5 och Xbox Series X skulle fungera genomskinligt, och jag hoppas faktiskt att det kommer. En gammal Imac gav mersmak.

När kommer genomskinlig plast tillbaka?

Tror du att genomskinlig elektronik kommer bli en grej igen?

Var är Mask, He-Man och Robotech?

Skrivet av Jonas den 14 januari 2021 kl 03:17
This post is tagged as: TV-serier

"Det var bättre förr" är en så grav lögn att det borde vara straffbelagt att hävda detta. Jag hade förmånen att vara ung på 80-talet och kunde kolla Robotech och He-Man på lördagsmornar, bära jeansjacka med fastsydda hårdrocksemblem samt fick meka moppe och lyssna på Samantha Fox.

Allt det där minns jag med våldsam värme, jag ler nästan bara jag tänker på det. Men det var också ett årtionde med kallt krig, då staten kontrollerade orimligt mycket (det gick knappt att höra popmusik eller se tecknad film mer än några minuter i veckan), folk åt kassler/burkananas samt tyckte pulverbearnaise var obligatoriskt till fläskkotletterna.

En sak som dock var bättre förr, var tecknade filmer. Idag kommer hutlöst mycket, men det är extremt få saker som håller hög klass och kan kallas klassiker. Lyckligtvis har både Netflix och Disney+ insett detta och bjuder på massor av djupdykningar med nostalgi som dokumentärserien The Toys that Made Us, nyproduktioner av She-Ra och Duck Tales (originalet).

Men tyvärr är det fortfarande väldigt svårt att streama gamla klassiker. Vill jag se Mask, gamla Transformers, G.I. Joe eller Brave Starr - är jag hänvisad till svårfunna DVD:er eller i viss mån Youtube. Eller piratlösningar. Men jag kan aldrig tänka mig att det skulle vara särskilt dyrt att erbjuda dessa gamla klassiker igen. Hur mycket kan det kosta att visa Inspector Gadget, The Real Ghostbusters eller Thundercats i förhållande till att köpa in annat?

Jag vet att flera av dessa (c:a samtliga) näppeligen skulle anses vara pedagogiska idag och absolut inte förmedlar aktuella värderingar. Men när till och med Disney+ har löst sådant med en varningstext innan, borde det väl inte vara någon konst för Netflix att göra detsamma?

Gör en kulturgärning och sänd dessa gamla tecknade serier. Flera av dem håller frapperande hög klass som springer cirklar runt dagens tecknade serier, och det skulle vara bra mysigt att lätt kunna avnjuta en sann retrotripp tillsammans med en iskall Pepsi och en skål chips en sen natt.

Var är Mask, He-Man och Robotech?

Var är 80-talets tecknade serier i vår streamade värld?

Indiana Jones kan mycket väl vara multiformat

Skrivet av Jonas den 13 januari 2021 kl 03:03
This post is tagged as: Spekulation

Dagens stora överraskning var såklart utannonserandet att Uppsala-gänget Machine Games gör ett Indiana Jones-spel. De är fruktansvärt bra grafiker och har levererat filmiska höjdare förr, så precis som Petter Hegevall är jag officiellt sugen.

Men vilka format kommer det till? Förmodligen ville Bethesda utannonsera spelet själva innan läckor förstör det roliga, som så många gånger förr, och de säger att det har lång tid kvar. Det låter alltså inte som ett 2021-spel, snarare 2022 eller senare. Det är också värt att nämna att Lucasfilm Games är inblandade, samt att detta projekt påbörjades för säkert minst ett år sedan, förmodligen mer.

Då var det inte ens tal om att Microsoft skulle köpa Bethesda ännu, och den affären är för övrigt inte formellt avslutad ännu heller. Därmed har Microsoft ingen laglig rätt att blanda sig i Bethesdas beslut. Hittills har Microsoft valt att hedra ingångna avtal kring spel med andra utgivare, vilket gör att Deathloop bara släpps till PC och Playstation 5 i maj samt att Ghostwire: Tokyo bara kommer till PC och Playstation 5 i höst, trots att Microsoft då äger utvecklarna Arcane och Tango Gameworks. Visserligen är det tidsexklusiviteter, och man kan anta att spelen kommer i uppdaterade versioner till Xbox-konsolerna senare, samt att eventuella uppföljare förblir PC/Xbox-spel.

Men det visar ändå hur de valt att arbeta. Och precis som Sony är Lucasfilm Games en extern utgivare. Har sistnämnda ställt krav på att det ska vara multiformat och ogärna rubbar på det samt har ett besvärligt avtal - så lär det förbli så. Med det sagt, har jag givetvis ingen aning om hur landet ligger för dem, men att Indiana Jones faktiskt ska komma till Playstation 5 ser jag som fullt möjligt.

Lågoddsaren är dock såklart PC och Xbox (samt Android och Ios med xCloud), och att Indiana Jones kommer ingå från dag ett med Xbox Game Pass tror jag benhårt. Dessutom har jag noterat att Playstation-divisionen inte kommenterat Indiana Jones via Twitter på hela dagen, medan Xbox-motsvarigheten varit väldigt frikostig med detta - där självaste Xbox-hövdingen Phil Spencer var med och byggde hype.

Nu behöver inte det betyda något alls, men om Indiana Jones var på väg till Playstation 5 och Sony visste om det, så skulle jag ändå tro att de velat visa att det är på väg. För att summera skulle jag säga att det är ungefär 50/50 (feg gissning, men det är vad jag tror) mellan konsolexklusivitet och multiformat. Vad tror du själv (och du glömmer väl inte bort att sia spelåret 2021 där du både har chans att vinna ett spel samt skryträttigheterna att kallas för spelorakel på Gamereactor)?

Indiana Jones kan mycket väl vara multiformat

Att svenska Machine Games kommer behandla Indiana Jones med mer värdighet än George Lucas och Stephen Spielberg tar jag för givet, och jag ser mer fram emot detta än den kommande filmen.

Cookie

Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy