Svenska
Blog

Microsoft, namnen och Live Guld (igen)

Skrivet av Jonas den 24 mars 2021 kl 03:24

Som vi kunde rapportera idag har Microsoft alltså bytt namn på Xbox Live till Xbox network. I sig ett rimligt namnbyte. Att ha en konsol som är "live" idag är sådär lagom hett, ingen skryter längre med att ens smartphone ständigt är uppkopplad, det är bara så det är.

Dessutom heter ju Playstations motsvarighet Playstation Network, och det är som gjort för tydlighet - något Microsoft inte varit direkt svartbältare i när det kommer till namngivning. Xbox i sig själv är kort och koncist och en kul anspelning på historien om DirectX-Box som ju var det första arbetsnamnet och en tydlig beskrivning av vad konsolen ju faktiskt är.

Men därefter gick det mestadels utför, och jag är inte direkt etta på bollen med att poängtera att Xbox 360 inte är något toppnamn, att kalla konsol nummer tre för nummer ett (One) var inte heller en superidé och Series S/X är för likt One S/X. Petitesser naturligtvis, lite som konsoldesign. Jag tror antalet personer som stått och sneglat på en konsol som haft spelen de gillar till bra pris och tänkt "Den här vill jag ju köpa men namnet/designen är inget vidare så jag tar alternativet jag inte vill ha istället".

Nåväl, hur det än är med det saken, så krånglar man ändå till det för sig med namngivningen. För samtidigt som man nu ersätter Xbox Live med Xbox network - så behåller man Xbox Live Guld. Och vips har vi fått läge för förvirring igen. Varför behöver jag Xbox Live Guld? Är Xbox network gratis? Kan jag använda Live Guld till network eller behövs separata konton? Och Live Guld ingår ju med Game Pass Ultimate, men ingår även Xbox network?

Jag kan givetvis svaren och det som egentligen hänt är att det som tidigare hett Xbox Live Silver nu heter Xbox network. Men utan Silver blir ju just Guld lite obegripligt och det känns som att Microsoft skapar en massa onödiga frågeställningar för konsumenten genom att ha olika namn på olika tjänster som egentligen borde vara mer sammankopplade.

Microsoft vill ju så gärna erbjuda ett Netflix för spel, och de är faktiskt på väldigt god väg, men hade Netflix börjat erbjuda olika abonnemang för TV-serier, filmer, de båda sammanslaget och kalla tjänsten för Netflix network så hade kommande Paramount+ och Disney+ ätit dem med hull och hår. Det ska vara enkelt och det är hög tid att göra det riktigt enkelt nu genom att bara pensionera Guld.

Games with Gold gör sällan någon glad längre utan känns mest som ett tillfälle att framstå som snål i jämförelse med Sony och att ha ett öppet system där man kan flytta omkring med sina spel mellan PC, Smartphone och Xbox - men där vissa av formaten kräver betalväggar för att få lira multiplayerspelen som ingår med Xbox Game Pass såsom Sea of Thieves.

Logiken i det är bara krånglig. Det är såklart inte gratis att slopa Xbox Live Guld och det ingår så mycket med Xbox Game Pass att det är snudd på löjligt (enbart Outriders bekostar mitt abonnemang för närmare ett halvår framöver och Halo Infinite för resten av året - allt annat är bonus), men höj hellre priset och renodla ordentligt; ett för PC eller konsol, Ultimate som ger båda + andra perks, och ett Platinum-abonnemang som även inkluderar visst DLC (från Microsoft och ibland tredjepart). Men multiplayer bör ingå.

Ta bara Netflix 4K, det kostar idag 159 kronor/månad, vilket alltså är klart mer än du betalar för Xbox Game Pass Ultimate (135 kronor/månad). Tar du standardabonnemanget för Netflix, så betalar du 109 kronor/månad, medan Xbox Game Pass för PC eller konsol kostar 99 kronor/månad. Utrymmet för detta tror jag finns och det gör det onekligen tydligare för konsumenterna.

Microsoft, namnen och Live Guld (igen)

Microsofts senaste genidrag för att förtydliga är att slopa Xbox Live till hälften och ersätta med Xbox network samt ändå behålla Xbox Live Guld.

HQ