Svenska
Blog

Vad är en superhjälte?

Skrivet av Jonas den 23 september 2021 kl 03:05

Vad är en superhjälte? Diskussionen brukar ofta landa någonstans kring att en superhjälte behöver ha superkrafter. Somliga tycker därmed att Batman är diskad, att Iron Man är en gråzon och att Spawn är en tvättäkta superhjälte. Jag är inte så noga med det där.

Att Batman kan ha en enorm grotta under sin kåk med extra allt innehållandes flygplan och superbilar som inte en kotte känner till och kan spåra, är förmodligen mer osannolikt än att Stålis kan flyga och är odödlig. För en brottsling räcker det med att de tappar en hudflaga på fel ställe, medan Batman kan slås blodig, garanterat tappa hårstrån och ha salivrester här och där – utan att ens en kotte eller ögonvittne lyckas lista ut vem det är. Likaså slänger han sig från hustak, får smällar ingen skulle tåla och begagnar sig av prylar som inte finns.

Min poäng är inte att jag ogillar det, utan att han är precis lika mycket superhjälte som någon annan. Betyder det att även Zorro är en superhjälte för mig? Nej, absolut inte. Kan man inte se skillnaden mellan att Batman har omöjliga scifi-prylar, röjer runt bland tjogvis av gangsters inte ens världens bäste UFC-kämpe skulle kunna besegra samtidigt, tar sig an självaste Superman kontra en kille med mask som stoppar korkade tjuvar i en obebyggt Los Angeles på 1800-talet... så ser man inte längre än näsan räcker.

För mig går gränsen istället någonstans vid hur osannolik karaktären är. Det här gör att jag är mer osäker på exempelvis Fantomen och Punisher. Båda två är betydligt mer jordnära karaktärer än gamle Läderlappen, där Fantomen i huvudsak verkat i en värld som ett slags detektiv med hårda nävar. Dessutom dör det Fantomer på löpande band, vad djungelordspråken än säger, och den nuvarande är som bekant nummer 21 i ordningen. Inte så värst super det inte.

Punisher är en annan best, men inte heller han skulle jag betrakta som en superhjälte i slutändan. Han är helt enkelt lite för sannolik på samma premisser som Rambo. Med detta sagt så betraktar jag givetvis Tony Stark som en superhjälte. Några krafter har han egentligen inte (mer än att vara svårt sjuk, men det är ju inte på pluskontot direkt), men med dräkten så utgör han en fara för vem som helst. Helt klart en superhjälte.

Just det där med osannolikheten är något jag tycker är definierande och jag skulle definitivt kalla Kick-Ass för en superhjältefilm, trots att ingen har några formella krafter att tala om. Det är tämligen uppenbart för var och en som sett Hit-Girls slutscen i den fenomenala rullen att det helt enkelt utförs moves som inte är mänskligt möjliga. En superhjälte, helt enkelt.

Vad är en superhjälte?

Vad definierar en superhjälte i seriernas värld för dig?

HQ