Svenska
Blog

Mango - Världens bästa frukt

Skrivet av Jonas den 25 oktober 2021 kl 02:48

Jag köper en hel del frukt och försöker att alltid hänga med i säsongerna för att få de bästa blodapelsinerna, de bästa äpplena, de bästa körsbären och så vidare. Annars tycker jag exotisk frukt och Sverige tenderar att bli en ganska trist historia av rent geografiska skäl.

Men bäst av alla frukter måste väl ändå vara mango? Jag har under veckan som gått ätit smått perversa mängder och lagt sisådär halv lönen på denna gyllengula frukt som nu är sådär lite övermogen samt så söt och mjäll att jag bara storknar. Jag skalar en mango, filerar den och slevar i mig hela på ett par minuter - och sitter sedan och karvar fruktrester från den märkliga kärnan för att få i mig mer godsaker som om jag hade ett svårt beroende.

Tyvärr är de fulkomligen orimligt dyra i Sverige. Ibland hittar jag schyssta extrapriser för runt 15 kronor styck, men ofta kan det vara uppemot 25 kronor för en frukt eller mer (de där himmelst söta ekomango tenderar att gå på larviga 35 spänn styck). Skitsamma, jag behöver frukten och drömmer mig bort till Florida.

Där växer godsakerna på träd lite överallt innan de rasar ned i marken (se bilden nedan), varpå det bara är att hämta och trycka i sig innanmätet eftersom de där är så krämiga att de inte ens går att skära i. De påminner mest om sådan där fruktpuré i plastpåse, fast miljarden gånger godare direkt ur skalet.

Mango - Världens bästa frukt

Världens bästa frukt är mango, om detta bör vi väl alla kunna enas?

HQ