Svenska
Blog

Tre band man ska gilla - men det skiter jag i

Skrivet av Jonas den 1 december 2021 kl 03:29

Att gilla något få andra uppskattar brukar kunna vara kontroversiellt. Jag älskar exempelvis surströmming och skulle räkna det som en av de tre godaste maträtter jag vet, och är förtjust i fermenterat käk överhuvudtaget. Men om man vänder på spektrumet och inte gillar saker som alla andra tycks gilla – ja då blir det lätt kontroversiellt även där.

Här är tre band som ”alla” tycks älska, utom jag. Jag kan inte påstå att jag tycker det handlar om särskilt dåliga band, bara grupper som verkligen inte ger mig något särskilt alls och vars tidlösa klassiker får mig att hoppa fram till nästa låt.

• The Beatles – Världens genom tiderna största band har såklart släppt mängder av enorma hits genom åren och haft enorm betydelse rent musikaliskt. Själv kunde jag inte bry mig mindre, visst kan jag nicka lätt till deras allra tidigaste alster innan de fick för sig att experimentera mer men där stannar mitt intresse. Trist och slätstruket, även om jag har en enorm respekt för Paul McCartney (och tycker John Lennon är makalöst överskattad samt att hans War is Over är tidernas sämsta jullåt).

• Queen – Visst kan det vara kul med Queen när jag hör folk stampa takten till We Will Rock you eller korta sekvenser som när Garth och Wayne diggar till Bohemian Rhapsody i Wayne’s World. Men det täcker hela mitt årsbehov av Queen direkt. För mig låter det bara pretentiöst och som om de försöker för mycket, oavsett hur briljant somliga än tycker det är. Jag pallar högst några minuter Queen, innan gäspandet tar vid.

• U2 – Det är svårt att föreställa mig något som intresserar mig mindre än U2 och Bono. Jag kan knappt komma på en enda av deras slätstrukna låtar på rak arm trots att jag tvingats genomlida i samtliga album under uppväxten. Det låter konstant som att Bono är kraftigt förstoppad och refrängerna vill så gärna vara kraftfulla utan att något händer. Vill du få mig att gå från en fest tidigt är U2-låtar ett riktigt bra tips, och enda gången bandet gjort mig glad var när Bono parodierades i South Park och gick omkring och vrålade ’Hello Hello’ till fattiga afrikaner för att hjälpa dem.

Tre band man ska gilla - men det skiter jag i

Har du något berömt band eller en ultrapopulär artist alla gillar, men som du absolut inte kan begripa storheten med?

HQ