Svenska

När man inser att tv:n hunnit fylla tonåring

Skrivet av mindcrime den 23 november 2020 kl 02:35

Trots att det väl inte på något vis kan sägas vara "nyligen" som det senast begav sig (nådens år 2007, med kungörelse i en blogg här på GR) känns det ändå rätt bisarrt att nu på nytt befinna mig i en identisk situation där det ska tas beslut angående val av ny tv.

Jag minns fortfarande med skräckblandad förtjusning hur jag ägnade sexton veckor - en tredjedels år - av dagligt sökande, läsande och jämförande, flera timmar varje dag, innan beslut togs och köp genomfördes. Toshiba-tv:n jag då beställde tuffar fortfarande på i all sin 2007-prakt men tekniken har ju tveklöst utvecklats en del sedan dess och nu när jag snart ska kicka igång min PS4 Pro för första gången (ett år efter inköp) känns det ändå som läge att överväga uppgradering på tv-fronten. Träda in i last-gen med lite stil. Dock är det inte spelandet som är den avgörande faktorn, så tv:n behöver ju egentligen inte ha alla de senaste gaming-finesserna det pratas om.

Man kan ju tänka att det borde bli roligt - och det är väl den bild jag oftast får av andras inställning till köp av nya prylar - men i ärlighetens namn är det ju mest jobbigt. Det dröjer inte många minuter förrän den synnerligen bekanta känslan av total förvirring lägrat sig, med modellbeteckningar som är snudd på omöjliga att hålla isär, en aldrig sinande ström tekniska termer som smattrar mot skallen likt hagel från skyn och insikten att samma tv-apparat kan få helt olika omdömen beroende på vem man lyssnar på. Inte helt olikt hur det var 2007 alltså, även om många av de tekniska termerna nu har andra namn.

OLED har förstås etablerat sig (och verkar finfint) men är fortfarande ganska dyrt och saknar inte problemområden heller. Jag vet att man oftast möts av påståenden om att inbränning är ett icke-problem idag, men samtidigt rapporteras ändå att det inträffar. Slarvern i mig säger att det kanske ändå är klokast att undvika tekniken helt och hållet, men så kommer ibland också de där små stunderna när jag tänker "äh, men det kanske inte vore så dumt ändå..."

Det är f*n inte lätt...

I nuläget är det väl trots allt viss övervikt mot en relativt skaplig LED-tv men det betyder förstås inte att ett informerat köp kan göras ännu. Fortfarande kvarstår, precis som senast, mängder av jämförelser och läsande av recensioner. Glädjande nog verkar det dock som att de senaste generationerna LED kan uppvisa riktigt hyggliga nivåer av svärta - till och med imponerande om man ska tro expertisen - och det räcker sannolikt gott och väl för mig som i nuläget nyttjar en 13 år gammal LCD-tv med S-IPS panel. Inga inky blacks där kan jag lova...

Nu var det här inte tänkt som någon traditionell "snälla-hjälp-mig-välja"-blogg utan mer ren ventilering (och lite gubb-raljerande över tidens obönhörliga gång) men finns allmänna tips eller insikter i ämnet tas de givetvis tacksamt emot.

När man inser att tv:n hunnit fylla tonåring

Ja men kanske.

HQ