Svenska
Blog

Tidernas 3 bästa animerade filmer

Skrivet av Petter den 29 december 2020 kl 21:33

Jag kom att tänka på det ikväll, när jag och ungarna brände av ännu en animerad långfilm, den 171:a under 2020. Att min högst personliga topplista förändrats nästan helt under de senaste två-tre åren och det har såklart att göra med att jag sett mer animerad långfilm sedan Frank & Vega började kunna sitta stilla i 90+ minuter, än vad jag gjort i hela mitt liv. Som gammal (före detta) illustratör har jag alltid älskat både traditionell, handritad animation och även datoranimerade rullar, och har alltid spisat det mesta som släppts men jag har väl helt enkelt omvärderat lite, och därför ändrat min lista. Nu var det väl i och för sig närmare sju år sedan jag korade favoriterna senast här i bloggen, så ja - det är dags - igen. Att ranka.

(3) Spider-Man: Into the Spiderverse
Lord/Millers magiskt tjusiga, tempomässigt perfekta, hjärtliga, roliga, spännande, coola långfilm om multiverse-portionen av Stan Lees ikoniska serievärld, har på kort tid blivit en stor favorit hos mig. Jag skulle vilja gå så långt som att kalla detta för den perfekta Spiderman-filmen.

(2) Min granne Totoro
Jag har alltid gillat Hayao Miyazaki tecknade klassiker om systrarna Satsuki & Mei som efter en hastig flytt ut på landet snubblar över en vänlig, stor skogsdemon vid namn Totoro som hjälper och tröstar dem i en svår tid, då deras mot är döende i tuberkulos. De allra flesta animerade långfilmer har en ofta lite väl övertydligt budskap och en stark sensmoral, som inte sällan pressas ned i halsen på den som kikar. Inte Totoro. Den innehåller en lekfull oskyldighet och handlar egentligen enbart om ett barns fantasi, utan elaka skurkar, häxor eller andra hotbilder - vilket gör den märkvärdigt säregen och alldeles, alldeles underbar.

(1) Toy Story 3
Innan mästarregissören Lee Unkrich lämnade Pixar regisserade han Toy Story 3 samt Coco, som sina två sista projekt. En duo av animerade familjefilmer som i mångt och mycket skåpar ut snudd-på allt annat som någonsin gjorts och det ultimata beviset på att den ständigt underskattade Unkrich är den animerade långfilmens Spielberg, eller Coppola. Den tredje filmen om John Lasseters levande leksaker levererar så mycket känslomässig punch och gjuter så mycket liv i den plast som fyller TV-rutan att man nästan har problem med att acceptera det, trots att jag sett den säkert 15 gånger vid det här laget. Toy Story 3 är ett absolut mästerverk och den främsta animerade långfilmen genom alla tider.

Tidernas 3 bästa animerade filmer

Hur ser din topp-3-lista ut?

HQ