Svenska
Blog
När girigheten tar överhanden

När girigheten tar överhanden

Skrivet av Petter den 30 juli 2021 kl 12:57

Det var under gårdagskvällen (länk) som vi kunde rapportera att Black Widow-skådespelaren Scarlett Johansson stämt Disney för att de laddade upp Marvel-filmen på Disney Plus samma dag som den gick upp på bio. Precis som sig bör i Corona-tider. Detta är ett "breach of contract" enligt Scarletts ombud, medan Disney nu hävdar att så inte är fallet eftersom Johanssons kick-back på Disney Plus-prenumerationerna motsvarar biljettintäkt-bonusarna från biograferna. Samma/samma, alltså. Detta medan Scarlett menar att hon potentiellt riskerar att gå miste om 400 miljoner (!) kronor på grund av detta.

 

Jag har läst Varietys rapportering. Deadline Hollywoods. Wall Street Journal samt Disneys- respektive Scarletts uttalanden och fascineras över hela historien. Johansson erhöll 180 miljoner kronor i fast lön för sex veckors arbete med Black Widow. 30 miljoner kronor i veckan. Samma pengar som hon fick för Infinity War, Endgame samt Civil War. Också. Detta innebär alltså att Scarlett kammat hem sinnessjuka 700+ miljoner kronor på fyra filmer, plus intäkter från biljettförsäljning och merchandise. Vi kan därför räkna ganska kallt med att hon har tjänat en dryg miljard kronor på de senaste fyra årens Avengers-jobb för Disneys räkning. Pengar som naturligtvis känns fullständigt absurda med tanke på hur begränsad hennes inblandning trots allt är i dessa filmer (minus Black Widow, då).

 

Och nu ska hon ha mer. Potentiellt 400 miljoner kronor till i "uteblivna intäkter" från biljettförsäljning på bio, något som känns så girigt att jag nästan avlider. Rätt ska vara rätt, absolut. Ett kontrakt är naturligtvis alltid ett kontrakt men om det stämmer som Disney hävdar att biljett-procenten är densamma som prenumerationsavgifts-procenten på Disney Plus, så kommer ju alltså Scarlett att kamma hem sina pengar, oavsett. Och det är ju här det känns som att Hollywood-eliten ibland fastnar med skallen i deras egna arslen. Du har tjänat över en miljard kronor på en och samma roll, och det kommer mer pengar som det verkar, tack vare Disney Plus. Hur kommer det sig att detta inte skulle räcka?

HQ