Svenska

Har kraven på svensk journalistik sjunkit den sista tiden?

Skrivet av phazon81 den 20 juli 2015 kl 18:07

Jag har aldrig påstått att jag alltid stavar felfritt eller att mina ordval är perfekta, men jag känner ibland att vissa personers skrivningar bör vara av hög klass.

Det jag menar är att nu för tiden så verkar det slinka igenom ganska mycket stavfel och faktafel i diverse skriverier. Har tyvärr ingen källa jag kan hänvisa till men exempel är att jag på ett par dagar sett minst två stavfel om dagen på Aftonbladets hemsida, och detta handlar inte om komplicerade ord utan t ex skrver man "ända" när man menar "enda". Även märkliga ordval och meningar som byggts upp på ett bökigt sätt har förekommit.

Det är inget fel med det egentligen men jag får känslan av att detta har kommit fram nyligen. Vad jag vill minnas av mitt informationsläsande förr så var det alltid korrekturlästa artiklar som publicerades och man behövde inte ofta läsa en mening två gånger för att vara säker på att man läst rätt. Bloggar och kommentarer anser jag inte vara så farliga, men är man anställd t ex på aftonbladet eller expressen så tycker jag att man bör läsa igenom sin text en eller två gånger innan man skickar iväg den. Det handlar ju ändå om professionalism och inte nöjesskrivande.

Någon annan som märkt av detta eller har jag fel?

HQ