Svenska
Blog
Corona: Du räknas nu som ovaccinerad!

Corona: Du räknas nu som ovaccinerad!

Tillhör du en av de personer som snabbt roffade åt dig ett par doser genterapi i våras? Grattis! Du räknas numera som ovaccinerad.

I söndags beslutade Israel att dra in vaccinpasset för alla där det gått längre än sex månader sedan de fick sin sista spruta. Detta på grund av att effekten av vaccinet sjunkit så lågt att de inte längre ansågs vara skyddade från att bli smittade och i sin tur smitta andra. I Israel krävs det vaccinpass för att komma in på olika ställen och beslutet har nu naturligtvis fått många arga röster att höjas. Samtidigt ska väl tilläggas att Israel inlett sin fas att dela ut en tredje dos till hela befolkningen. Där har runt 60% av befolkningen fått två doser.

Det tidsspannet stämmer väl överens med den statistik och data som presenterats över antalet fall hos den dubbelvaccinerade befolkningen och avklingandet av antikroppar hos dessa.

Eftersom Sverige släpar efter några månader kan ni räkna med att få höra liknande i Sverige runt jul i Sverige när de fått upp sina sömniga ögon. Fram till dess kan ni med andra ord räkna med en kaotisk tid senare i höst med massva skaror på IVA; inte bara covidfall utan även influensa och RS eftersom folk hållit sig isolerade så har de inte fått skydd tidigare utan dessa kommer nu att cirkulera med full kraft. Med tanke hur den svenska befolkningen nu beter sig som om pandemin är slut så lär  sjukvården få mer att göra det sista kvartalet i år än någonsin under pandemin.

I och med att det först och främst var sjukpersonal och riskgrupper som fick dubbeldos i våras dessutom och som i detta nu med andra ord räknas som ovaccinerade så är vi på väg mot en perfekta vårdstormen!

Och ni som nu blivit klassade som eller kommer att klassas som ovaccinerade, tänk på detta innan ni kastar ytterligare skit på folk som inte tagit några doser alls. Ni sitter i samma glashus nu. Ni som fick er sista dos i somras kommer att få samma status i jul men tänk på att skyddet blir sämre och sämre för var dag. Har ni någon planerad utlandssemester nästa år kan det ju vara lönt att tajma in så ni inte behöver ta er fjärde spruta för att få grönt i ert pass också.

Tilläggas ska väl att era immunförsvar fortfarande känner till covidvirusets spikeprotein så allt har inte varit helt förgäves.

BBC: "Prof Eran Segal, who advises the Israeli government on Covid matters, said by month five or six after vaccination, people are probably only 30-40% protected, compared with more than 90% when protection first kicks in.

"That's what was driving the wave," he said - a conclusion drawn from careful analysis of the rates of infection in people vaccinated in different months.

Despite this fall, vaccination still prevents a substantial amount of sickness, with the unvaccinated becoming severely ill with Covid about nine times as often in over-60s, and twice as often in younger people."

När tror ni att Sverige kommer att vakna upp och rekommendera en tredje dos åt alla och införa nya restriktioner?

HQ