Svenska

En bokserie du kanske har missat: Realm of the Elderling's

Skrivet av Rolli den 23 december 2020 kl 16:38

Robin Hobbs fantasyserie som utspelar sig i det fiktiva, medeltida kungariket The six Duchies, startade år 1995 med The Farseer trilogy. Totalt innehåller hela serien 16 böcker. Tre huvudtrilogier, en fristående trilogi samt tetralogi (samling av fyra böcker) - alla utspelade i samma universum och följer en kronologisk ordning. Bokserien i sig är nog inte okänd för den inbitne fantasy personen, men böckerna ses inte ofta i bokhandlarna och översätts inte längre till svenska vilket gör att man får leta lite extra efter dem.

Låt dig nu inte skrämmas av denna enorma mängd böcker, för du behöver inte läsa alla utan kan lugnt fokusera på enbart huvudtrilogierna om du så vill. De fristående delarna skapar en god helhetskänsla och fördjupar berättelsen men är inte "nödvändiga".

Berättelsens huvudperson heter i alla fall FitzChivalry. Som oäkta son till kungarikets prins samt besittare av de uråldriga förmågorna "the skill" och "the wit" - konsterna att kunna utöva telepati med människor och djur - ses han som ett hot mot kronan och förpassas av sin omgivning. Istället för en rättmätig plats vid hovet, så tränas han i hemlighet till lönnmördare för att kunna användas i kungarikets tjänst. Så mycket mer vill jag inte förtälja utan det gör sig bäst att få upptäcka själv.

Det jag dock kan berätta är att du kan förvänta dig kungliga maktspel, komplotter och intriger, magi (en lagom dos, inte på något sätt överdriven) samt en del svärdsstrider. En mycket väluppbyggd värld och välskrivna, mångfacetterade karaktärer.

Utöver detta kan det vara bra att känna till hur böckerna är skrivna. De har ett första persons perspektiv och berättas i många stunder i ett långsamt tempo. För den sakens skull är det aldrig långtråkigt, för tack vare Hobbs förmåga att skriva mycket inlevelsefullt, så blir varje moment intressant att ta del av. Det träffsäkra och välarbetade språket gör också sitt till.

Den första trilogin heter som sagt The Farseer Trilogy och består av;

*Assassins apprentice
*Royal assassin
*Assassins quest

Är du efter dessa intresserad av att fortsätta så följer trilogierna The tawny man samt The Fitz and the Fool.

De fristående delarna består av The liveship traders och The rainwild chronicles

Böckerna erbjuder mycket angenäm läsning om du frågar mig och är perfekt för den vintertid som vi nu är inne i. Är du dessutom som mig och uppskattar fysiska exemplar, så lär du tycka om hur de är skapta med sina fint illustrerade omslag som nästan, nästan, får det att kännas som att du håller i någonting från den faktiska medeltiden.

En bokserie du kanske har missat: Realm of the Elderling's

Tycker du att detta låter någotsånär intressant, så råder jag dig verkligen att unna dig dessa som en sen julklapp.

Som avrundning vill jag passa på att önska dig som läser en riktigt God Jul! Att det är ett annorlunda år vet vi alla om och behöver inte konstateras av mig. Istället vill jag bara säga att jag hoppas att du, hur firandet än ser ut, ska få uppleva riktigt glädjefyllda och trivsamma dagar.

HQ