Svenska
Äntligen! Snart är den här!

Äntligen! Snart är den här!

Skrivet av WCAnkan den 9 december 2017 kl 03:54
This post is tagged as: Film, Anime, Jätteögon

Det är fem år sedan jag bloggade om Battle Angel-filmen. Mycket har hänt och James Cameron står inte för regin utan ger istället jobbet till Robert Rodriguez. Detta är Rodriguez mest påkostade film hittills. Förra året fick vi veta vilka skådespelare som var knutna till projektet:

Alita - Rosa Salazar
Christoph Waltz - Dr. Dyson Ido
Mahershala Ali - Vector
Ed Skrein - Zapan
Jennifer Connelly - Chiren

Mahershala Ali som Vector är helt klockrent. Han gjorde ett riktigt bra jobb i Luke Cage där hans rolltolkning lika gärna skulle kunna vara karaktären ifråga.

Det som var konstigt med valet av Alita är att Rosa Salazar är 32 år och alltså ska spela en tonåring. Fans började att ifrågasätta det. Hur skulle det gå till när hon ser betydligt äldre ut? Nu vet vi varför. Alita kommer att vara helt datornanimerad. Fox släppte igår den första trailern på filmen och jag blev förvånad när jag såg hennes ögon. Det är som om de tänkt "Ni ville ha anime. Nu får ni anime". Meningen är ju att hon ska se mänsklig ut, men det gör hon inte här. De kanske tar en annan väg än mangan, men av trailern att dömma så har de valt att göra film av de två första volymerna Rusty Angel och Iron Maiden.

Hoppas att det går bra för den på bio och att Ghost in the Shell endast var en engångsföreteelse. Ghost in the Shell är ju ett mycket mer etablerat varumärke och att den floppade så hårt har nog varit ett återkommande samtalsämne under planeringen av den här filmen. Lite konstigt också att de inte valde att göra som när de marknadsförde Avatar. Smiska på med alla filmer som Cameron gjort och i det här fallet alla filmer (nåja, de bra åtminstone) som Rodriguez har varit inblandad i. En sak är dock säker: våldet kommer att vara väldigt nedtonat. Den blir nog tillåten från 11 år.

Jag hade tappat hoppet för den här filmen. Jag trodde att den aldrig skulle bli av. Men nu sitter jag med en partyhatt efter att ha sett trailern. De har verkligen lyckats återskapa scrapyard till punkt och pricka. Men du, Robban, ta och fixa de där ögonen - ögonaböj!

Trailern: https://www.youtube.com/watch?v=aj8mN_7Apcw

HQ
Imponerande animerad kortfilm

Imponerande animerad kortfilm

Skrivet av WCAnkan den 25 november 2012 kl 17:21

Jag gillar att pyssla med 3D och har därför länge varit intresserad av The Blender Foundations (TBF) film Sintel, som helt är skapad med 3D-programmet Blender. Glömde dock bort den då en massa annat kom emellan, men nu har jag äntligen sett den.

Filmen är skapad som avsikt att förbättra samt sätta Blender på kartan som ett seriöst alternativ bland dagens 3D-program. TBF samlades och bestämde sig för att skapa filmen på sju månader. De var endast sju artister och två utvecklare, men hoppades ändå på att få filmen upp till åtta minuter lång.

Filmen finansierades till en början av sponsorer, men TBF fick senare stöd av Nederländska filmfonden och kunde därför förlänga projektet till tio månader samt anställa fler personer. Under arbetet så blev filmen längre och slutade på nästan 15 minuter och arbetstiden nära 18 månader. Filmen hade premiär den 27:e September 2010, i staden Utrecht i Nederländerna. Filmen handlar om flickan Sintel som hittar en skadad drakunge som hon tar hand om. Draken, som får namnet Scales, blir kidnappad och Sintel ger sig av för att rädda honom.

Det tål att sägas; filmen är mycket kort. Animeringen och produktionen är inte i klass med det som Disney, Pixar eller Dreamworks Animation visar upp varje år. Men samtidigt måste man tänka på att detta är en film skapad i ett 3D-program som är helt gratis. Jag trodde verkligen inte att Blender var kapabelt till något av detta slag. Ja, jag är imponerad.

Hela filmen finns sedan ett tag tillgänglig på filmens officiella hemsida i upplösningar upp till 2k med 40 undertexter, till och med svenska finns att tillgå. Den finns även som en Blu-ray-fil för de som vill.

http://www.sintel.org/

Kan även passa på att tipsa om en bakom kulisserna-film som är en timme lång, som visar allt från skisser, hur arbetet gick till och alla problem som uppstod under de 14 månaderna. Intressant för alla, vare sig man gillar att rita eller modellera.

http://www.youtube.com/watch?v=IN6w6GnN-Ic

HQ
James Camerons evighetsprojekt

James Camerons evighetsprojekt

Skrivet av WCAnkan den 25 april 2012 kl 11:07

James Cameron gillar anime. Man kan se olika citat från honom på diverse DVD/Blu-ray-fodral i genren. Han läser också manga. Hans absoluta favorit är Gunnm, skrivna och ritade av Yukito Kishiro i början av 90-talet. De första två tidningarna kom också att bli två anime-avsnitt på 25 minuter vardera. Vissa partier togs bort, andra lades till. Animen (som endast blev två avsnitt) och mangan kom att få namnet Battle Angel Alita i väst. En rolig sak som Kishiro har ritat i mangan är alla olika referenser till rockband. Bland annat Iron Maiden och Judas Priest.

Utan att avslöja för mycket om handligen så kan jag skriva att mangan utspelar sig på 2600-talet och kretsar kring en robot som en vetenskapsman vid namn Daisuke Ido hittar på skrotupplaget som utgör den större delen av staden de bor i. Han ger henne namnet Alita (Gally i Japan). Hon får en ny kropp, blir en prisjägare och försöker ta reda på sitt förflutna.

Året var 2003, Cameron hade köpt på sig rättigheterna till att göra en film av mangan. Filmen kom upp på imdb som pre-production. Inte mycket har hänt sedan dess. Cameron har sagt att hans film Avatar var ett test för en ny 3D-teknik, och att han vill förbättra den tekniken inför en eventuell Battle Angel-film. Avatar blev en enorm succé, och det är klart att Cameron vill utöka sitt universum med fler filmer. Han har nu sagt att han är helt upptagen med två uppföljare till Avatar, i fem år till. Han har även sagt att han funderade på att ge en annan regissör uppdraget att åta sig Battle Angel under tiden, och själv bara producera filmen. Men till slut så kunde han inte, han älskar helt enkelt projektet för mycket och har nyligen sagt att de kommer att vara tvungna att slita det från hans döda händer.

Cameron hävdar att det är de första fyra tidningarna han vill göra film av. Vilket betyder att Motorball-tävlingarna från tidning tre och fyra kommer att inkluderas. Ett problem är dock att mangan är mycket våldsam och blodig. Cameron och Jon Landau, som producerat Avatar och Titanic, verkar dock satsa på en film stämplat PG-13. De har sagt i intervjuer att blodet kommer att vara blått, vilket får mig att inse att de kommer att hoppa över nästan hela den första tidningen, förutom introduktionen. Inget fel med det, eftersom jag anser att den första tidningen är lite för våldsam för sitt eget bästa. Manuset är färdigt och är skrivet av Laeta Kalogridis, som även skrivit filmen Shutter Island samt hjälpt Cameron i manusarbetet av Avatar. Alita ska dessutom vara helt datorrenderad, som Navi-folket i Avatar, med andra ord.

Cameron får ofta frågor från pressen ifall arbetet med Battle Angel är nedlagt, varpå han svarar att filmen fortfarande är inom hans radar. Allt Camerons prat om en eventuell Battle Angel-film har medfört ett större intresse för mangan i väst. Idag har den växt och fått sig en trogen skara fans.
Själv är jag inte mycket för manga. Jag hade inte ens hört talas om Battle Angel Alita förrän 2003 - då i samband med att Cameron hade köpt rättigheterna. Jag ville veta vad det var för sorts film han ville göra. Jag beställde den första tidningen och läste igenom den. Mitt första intryck var svagt. Jag gillade inte handlingen, för våldsam, men jag älskade Yukitos Kishiros illustrationer. Jag köpte den andra tidningen och älskade den. Idag äger jag samtliga volymer, förutom spinoff-serien Last Order.

Det som fick mig att skriva bloggen är Camerons senaste uttalande om filmen. För MTV bekräftar han att uppföljarna till Avatar ska bli färdiga först. Avatar är okej, men jag tycker inte att det är så bråttom med en uppföljare till den. Men, uppföljarna kommer att bli riktiga pengamagneter, där en film som Battle Angel har en mer begränsad skara fans. Varje gång han uttalar sig (han nämner filmen i nästan varenda intervju) och håller alla fans på knivens egg och dessutom bär en Battle Angel-tröja på Avatar-inspelningarna så håller han drömmen vid liv. Med rätt budget, och det kommer den garanterat att få, så kan detta mycket väl bli en av de häftigaste actionfilmerna genom tiderna. Inga fler ursäkter om teknik nu, Cameron. Den här filmen kunde ha gjorts för fem år sedan och ändå haft effekter i högklass.

Jag hoppas att han ger en annan regissör jobbet. Neill Blomkamp skulle kunna göra ett bra jobb. Dessutom är han nog ett fan av mangan. Om man ser till vilka likheter mangan delar med filmen District 9. Håll den för Guds skull borta från Zack Snyder.

Jag har nu väntat i över åtta år på den här filmen. Som det ser ut nu så kommer jag att få vänta åtta år till. Det kommer att sluta med att jag sitter i en biograf år 2025, då över 40 år, se Alita göra alla sina piruetter, volter, ja, alla hennes akrobatiska rörelser och säga:

"I'm too old for this shit".

Mikami - från toppen till botten?

Mikami - från toppen till botten?

Skrivet av WCAnkan den 8 juni 2010 kl 11:20

För ett halvår sedan visade Sega och Platinum Games upp en förrenderad trailer på ett spel som hette Vanquish. Det uppmärksammades mycket eftersom det var Resident Evils pappa, Shinji Mikami som stod bakom det. Trailern var häftig och jag blev hypad. Nu, ett halvår senare och inför E3, har de visat upp en ny trailer. Det här är första gången de visar gameplay. Min hype sjönk just till havets botten.

Av den nya trailern att döma kan vi förvänta oss världens sämsta dialog. Shinji verkar även ha tagit inspiration från ett av sina tidigare bottennapp P.N. 03 som är ett av hans sämsta spel. Dessutom var det det enda Capcom Five-spelet till Gamecube som förblev exklusivt. Man axlade rollen som Vanessa Z och dansade genom horder av fiender, vilket mest kändes som en gimmick. En bra idé på papperet, dessvärre sämre utfört i den färdiga produktionen. Väggarna var dessutom helt vita, vilket kändes som en dålig ursäkt för att slippa texturarbete.

Vanquish verkar onekligen bli samma sorts lågvattenmärke som P.N. 03. Även om tekniken är bättre så känns det som att spelet tar mig tillbaka till 2005. Grafiken är primitiv, bilduppdateringen verkar vara lägre än 20 och handlingen och dialogen luktar gammal ost.

Men jag hoppas att jag har fel. Med Resident Evil 4 tog sig Shinji upp och banade väg för survival horror-genren. Så karln kan givetvis skapa spel. Hoppas att Vanquish kommer att finslipas oerhört mycket innan release. Det finns fortfarande en chans för det, en PC skulle ju rädda den dåliga bilduppdateringen (om det nu utannonseras till PC), men resten hörs och ser ut som skräp. Hoppas att det inte händer samma sak med Deus Ex: Human Revolution.

We have approximately 8 hours to stop THAT from happening. We will... stop THAT from happening!
Gör om, gör rätt.

Trailern:
http://www.gametrailers.com/video/e3-2010-vanquish/100954