Svenska
Blog

2010-talets bästa filmer [7 - 6 - 5]

Skrivet av zwqase den 21 augusti 2020 kl 16:22

10 - 9 - 8

7. Spotlight

Inte tillräckligt många pratar om Spotlight längre, och det är riktigt synd. Jag tror att många ser tillbaka på den här filmen och tänker att det var ännu en dramatiserad halvdokumentär som kom och gick utan direkt slagkraft. Men se den igen - det är häpnadsväckande hur bra skådespeleriet är här. Jag tycker också att Spotlight är kanske den bäst klippta filmen under hela decenniet, som framhäver dramatiken och dramat på ett oerhört bra sätt. Det ger filmen fart trots den annars långsamma handlingen. Man behöver inte klippa in extra dramatiska scener som känns påtvingade, utan lyckas med briljant dialog och framförande hänföra tittaren. Mästerligt!

6. Black Swan

Black Swan var tidigt ute, men har legat kvar i bakhuvudet på mig ständigt sedan den släpptes. Det jag älskar med filmen mest är hur den ständigt pendlar mellan verklighet och fantasi. Jag förundras över hur lite filmen verka bekymra sig om balett men ändå lyckas använda det som ständig bakgrund till karaktärerna. Det är en film som inte har någonting att säga, men ändå säger jättemycket. Den sätter sig i huvudet på ett sätt som få filmer gör och jag kan inget annat än applådera den för det.

5. La La Land

La La Land är hutlöst underhållande. Den skulle räcka superlångt på att bara vara en färgglad musikal med fantastisk musik, men den gör mer än så. Det är måhända inte den mest psykisk omrörande filmen från det senaste decenniet, men att den slänger in en extra korkskruv förhöjer sannerligen hela upplevelsen. Man lyckas på något sätt hålla sig på precis rätt nivå och blir aldrig tråkig eller utdragen på ett sätt som många musikaler tenderar att bli. Dramatisk men ändå lättsam. Älskar't!

2010-talets bästa filmer [7 - 6 - 5]

HQ