Svenska
Blog

Tenet - Förutsägbar exposition och Nolans sämsta

Skrivet av zwqase den 24 augusti 2020 kl 22:35

Christofer Nolan har alltid fått kritik för att vara för tung på handling, och för lätt på karaktärer. Han lyckas ofta klara sig strålande ändå, mycket tack vare ett briljant koncept och enastående exekvering. Med Tenet, Nolans senaste tillskott, fallerar det dock.

Filmen är tragiskt förutsägbar, vilket till och med karaktärerna själva gärna påpekar. Jag vet inte om man försöker skicka en pik mot alla de som tyckte sig få huvudvärk av Inception, men det slår bara tillbaka på filmen själv.

Samtidigt trycker man in på tok för mycket exposition, så till den grad att man klippt likt en musikvideo för att hålla längden nere och som följd kastar sig mellan begrepp och uttryck på ett sätt som jag inte upplevt att Nolan gjort tidigare. Interstellar var också extremt tung rent terminologimässigt emellanåt, men undkom att kännas dravlig tack vare den känslomässiga drivkraften. När Matthew McConaugheys karaktär kommer upp från planeten och inser hur lång tid som passerat så känner man verkligen med hans förtvivlan. I Tenet finns inget sånt.

Det finns ett oerhört krystat försök till känslodriv i form av en mamma och hennes son, men kemin mellan karaktärerna är icke-existerande. Det känns enbart påtvingat och drygar bara ut en redan lång film, samt drar fokus från actionsekvenserna.

Förutom Robert Pattinson så imponerar inga skådespelarinsatser heller. Det ges visserligen inte mycket att jobba med, ungefär i linje med Nolans vanliga stil, men det saknas färg och uttryck som hade kunnat lyfta det hela och engagera tittaren betydligt mer.

Filmen öppnar väldigt starkt med en dunderhäftig actionsekvens, men tyvärr tar man aldrig ett på pappret bra koncept till nästa nivå. Tenets version av korridorscenen i Inception finns med, och den tillsammans med en handfull andra sekvenser underhåller, men att det är förutsägbart med tråkiga karaktärer gör att jag aldrig bryr mig om vad som ska hända, och man bygger som sagt aldrig heller på konceptet för att jag ska intressera mig för vad de kan tänkas hitta på härnäst. Hur ska de lösa detta - den frågan ställde jag mig aldrig, vilket är ett dåligt tecken.

Stort plus för musiken, Pattinson livar upp och vissa actionscener underhåller. Man hade behövt klippa bort en eller två karaktärer och fokusera mer på att utvidga konceptet för att detta skulle kunna slåss om att vara en av Nolans främsta. Nu får Tenet kämpa hårt för att ens komma i närheten av The Dark Knight Rises.

Tenet - Förutsägbar exposition och Nolans sämsta

"Klappa medhårs. Såhär!"

HQ