Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Moon Knight

Moon Knight EP1 (Disney+)

Tung exposition och en story som rimmar ganska lite med serietidningsförlagan är vad som erbjuds i avsnitt ett av Disneys haussade storserie baserad på Marvels Batman...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Min hjärna är gammal. I äldsta laget. Välanvänd och sliten, mestadels använd till att minnas nonsens, memorera usla filmrepliker, barnslig humor och andra bagateller och när jag försöker minnas min tid tillsammans med Moon Knight nu ikväll - Står det mesta still. Hjärnkontoret verkar ha stängt för kvällen, kanske för gott. Hamsterhjulet snurrar för fullt men den korpulenta hårbollen... Den är stendö.

HQ

För ja, jag läste rätt mycket Moon Knight-serier mellan 1988 och 1995. Många. Eller alla, som jag kunde få tag på faktiskt. Jag samlade under främst denna epok i mitt liv på serier och det, tillsammans med basket, trumspel, film och TV-spel - Var mina stora passioner i livet. Batman var en favorit (är det än idag) tillsammans med Spawn, Green Arrow, Sin City, Watchmen och Moon Knight. Den vitklädde antihjälten var ju på många sätt och vis Marvels "svar" på Läderlappen och framförallt tidigt i karaktärens existens ruskigt lik Batman på alla tänkbara sätt och vis. Båda två baserade sina antialias på stenrika playboys, båda två rände runt nattetid och rensade upp gatorna i sin hemstad, båda bar mantel, båda förlitade sig på grundlig kampsportsträning, tuff smärttröskel, slipade detektivkunskaper samt mängder av "gadgets" och båda plågades av någon slags mörk schizofreni. Jag älskade Moon Knight. Men när jag ikväll försöker komma på vilken tidning jag gillade mest eller vad de handlade om, står det som sagt mest stilla.

Moon Knight
Käpp och Svinto-hår är allt som behövs numer för att skrämmas.

Pinsamt, men samtidigt ingen stor sak. Jag minns karaktären och jag minns att han inte påminde sådär överdrivet mycket om den Moon Knight som jag precis lärt känna litegranna i pilotavsnittet av Disneys hårt haussade Marvel-serie baserad på Doug Moenchs kritvita seriebödel. I serien som jag läste var karaktären tre-delad, precis som i Marvels TV-serie. Marc Spector var topptränad, superdödlig spec ops-veteran med ena foten kvar hos CIA. Steven Grant var multimiljardär och slipat smart samt tvålfagert ståtlig medan Moon Knight med den uråldriga Egyptiska demonen Khonshu inuti sig, var "en vit Batman". I episod ett av Disney Plus-serien är Steven Grant en dvärgdoftande, tvångsneurotisk engelsman som med överdrivet påtvingad låtsasaccent vräker ur sig parodiska London-klyschor som "Bollocks", "Innit" och "For Focks sake, maänn". Han är vare sig ståtlig, storväxt eller rik. Istället pratar han med en guldfisk och går i sömnen, är på god väg att fullständigt mista det lilla förstånd han har och ränner runt med en kroniskt superstressad uppsyn genom hela avsnittet.

Marc syns inte till särskilt mycket, men han har då istället en amerikansk accent när han väl väljer att dyka upp och han är sträv, det får vi snabbt veta. Han dödar folk utan bekymmer och han är kompis med Moon Knights demonkraft Khonshu, som i den här serien fått exakt samma röst som Tom Hardys Venom. Vilket känns mer än lovligt fantasilöst. I avsnitt ett dränks berättandet i slö exposition där allting både bildligt och via överdrivet pedagogisk dialog förklaras både en och 31 gånger (Ingen! Får! Missförstå!) och där våldet är barnsligt och lättsmält. Jag hade nog förväntat mig en klart råare och mörkare ton efter att ha studerat de trailers som släppt men i vanlig ordning har Disney kryddat med mängder av slapstick-komik och pannkaksplatta sidokaraktärer som enbart fungerar som komiska inslag. Tillkommer gör datoreffekter som under avsnittets sista minuter lämnar en hel del att önska då de mest påminner om hur bland annat The League of Extraordinary Gentlemen såg ut, för 20 långa år sedan.

Detta är en annons:
Moon Knight
Oscar Issac är bra, men det är väl också det enda positiva här.

Oscar Issac är det inget fel på dock. Det ska sägas. Den karln är bra i allt han gör och så även här, även om hans krystade brittiska accent som sagt ofta känns larvig (jag menar, varför?). Ethan Hawke skymtas lite kort som skurken Arthur Harrow och känns sådär menlös som varenda skurk i varenda Marvel Studios-serie hittills gjort. I slutändan, som pilotavsnitt, är Moon Knight inte direkt dåligt och jag anser att det absolut börjat klart bättre än såväl Loki som Hawkeye, Wandavision samt Falcon & Winter Soldier men det säger i min värld å andra sidan inte särskilt mycket. Det är stöpt det här enligt en formel som jag inte uppskattar och precis som i de andra serierna jag precis räknade upp blir Moon Knight varken hackat eller malet i denna första episod. Mycket ska till (fortsättningsvis) för att jag ska falla pladask här, om vi säger så.

04 Gamereactor Sverige
4 / 10
+
Ett ganska intetsägande pilotavsnitt dränkt i exposition lovar inte särskilt gott inför de resterande episoderna.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Moon Knight EP1 (Disney+)

Moon Knight EP1 (Disney+)

FILMRECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Tung exposition och en story som rimmar ganska lite med serietidningsförlagan är vad som erbjuds i avsnitt ett av Disneys haussade storserie baserad på Marvels Batman...



Loading next content