Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
The Northman (Amazon Prime)

The Northman (Amazon Prime)

Robert Eggers hett efterlängtade tredje långfilm är äntligen här och Mackan har satt betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Efter de två helt makalöst förträffliga filmerna The Witch och The Lighthouse har det blivit dags för Robert Eggers tredje och hett efterlängtade långfilm att göra entre. Våld, blod och mörker står på tapeten när den celebrerade regissören bjuder oss med på en fornnordisk resa och låter oss vandra i prins Amlehs fotspår i sin jakt på hämnd. Skriven i samarbete med den islandsfödda poeten Sjon så presenterar sig The Northman som ett episkt vikingadrama med inspiration tagen från Beowulf likväl som Hamlet och backad av en monstruös budget på över sjuhundra miljoner kronor.

HQ

Precis som med Robert Eggers tidigare filmer kastas vi rakt in i en sedan länge förfluten tidsperiod kryddad med ett uns av övernaturligt skimmer. Vi introduceras till prins Amleth, en liten vikinga-grabb som välkomnar sin far kung Aurvandill krigs-kråka tillbaka från plundringståg. Vi blir snabbt varse om att allt dock inte står rätt till med den ålderstigne vikingakungen som lider i sviterna av sår han ådragit sig i strid. En högst prekär situation som utnyttjas av konungens broder Fjölnir som dräper Aurvandill och tar makten i sina egna händer. Prins Amleth tvingas fly men svär att en dag återvända och utöva sin hämnd.

The Northman (Amazon Prime)
Alexander Skarsgård visar upp sina vältränade muskler.

Flera år hinner förflyta och Amleth är nu en vuxen man, en blodtörstig bärsärk som enbart lever för att slåss. Men ödet hinner ikapp Amleth och ett slumpartat möte med en mystiker gör bärsärken påmind om sin edsvurna hämndplan och sätter honom på kollisionskurs med sin farbror Fjölnir, sin fars mördare. Vad som följer är en nästan två timmar lång berättelse som bär samtliga av Robert Eggers signum. Men trots stundtals makalöst foto, genomgående briljant skådespel och ett rikt, förtrollande soundtrack som verkligen lånar sig väl till berättelsen. Så går det inte att blunda för de problem som förhindrar The Northman från att verkligen lyfta.

Kanske mest påtagligt är de tempomässiga trångmål som manuset dras med och efter en medryckande och stark första akt känns färden till klimax och tillika den ultimata uppgörelsen mellan Amleth och Fjölnir bitvis både klumpig, spretig och rent av lite tungrodd. För trots att Robert Eggers briljans och fingertoppskänsla för hantverket tillåts skina men jämna mellanrum så saknas lite av den uppslukande sinnesstämning han bjöd på i The Witch och The Lighthouse. Filmer med atmosfär så rik och bastant att man rent av kunde smaka på den. I The Northman får jag snarare ofta känslan av att Robert Eggers fått kompromissa på sin vision till förmån för att tilltala en bredare publik.

Detta är en annons:
The Northman (Amazon Prime)
The Northman när den är som bäst.

Det är självfallet ren spekulation men jag hade inte blivit förvånad om kulturskillnaderna hos Focus Features och Universal jämfört med A24 har spelat in i den kreativa processen. Den intimitet och surrealismen som tidigare präglat Robert Eggers filmer har hamnat lite på bakfoten i The Northman. I dess plats har ett mer traditionellt berättande premierats vilket kanske främst gör sig påmint i den underutvecklade och lite lustiga romans som uppstår mellan Amleth och Anya Taylor-Joys karaktär Olga från björkskogen. En rollfigur som Robert Eggers aldrig riktigt tycks veta vad han skall göra med och som mer än något annat mest känns som ögongodis.

Nej jag hade väntat mig mer av Robert Eggers tredje och på förhand otroligt upphaussade vikingasaga. För trots genomgående strålande insatser från skådespelarna och vacker scenografi där filmens budget verkligen gör sig påmind så är The Northman helt enkelt inte konstig nog. Vid inget tillfälle under filmens speltid fann jag mig lika förtrollad eller hänförd som Robert Eggers tidigare berättelser haft förmågan till att göra. The Northman känns på tok för tillrättalagd för sitt eget bästa vågar till synes aldrig löpa linan ut utan lutar istället lite väl mycket till redan beprövat, traditionellt berättande och struktur vilket inte är annat än ren och skär tragedi.

The Northman (Amazon Prime)
Anya Taylor-Joy är reducerad till ett platt kärleksintresse.
Detta är en annons:

Ingenstans gör sig filmens tillkortakommanden mer tydligt än i språkvalet och istället för tidstypiskt tungomål talar alla karaktär en olustig engelska berikad med besynnerlig nordisk brytning. Det låter ärligt talat inte riktigt klokt och lånar sig rejält illa till den ton och seriositet The Northman så uppenbart annars försöker eftersträva och uppnå. Det är helt enkelt svårt att ta de grymtande sjöfararna på allvar när de vrålar "mot Valhall" på grammatiskt korrekt engelska. Mer än något annat känns Robert Eggers senaste som bortslarvad potential och en berättelse som nöjer sig med att underhålla men aldrig utmana. En visuellt slående och välkonstruerad men ofullständig upplevelse som lämnar mycket att önska.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
En våldsam, mörk men lite tillrättalagd och urvattnad vikingaberättelse som helt enkelt inte är konstig nog.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content