Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Stranger Things Säsong 4 Volume 2 (Netflix)

Stranger Things Säsong 4, Vol 2 (Netflix)

André är golvad av Netflix senaste och snordyra Stranger Things-säsong...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det är alltid lite klurigt att betygsätta TV-serier som ännu inte har avslutats, därav min försiktiga sjua på första volymen (här), men nu är slutet äntligen kommen: den andra volymen av den fjärde Stranger Things landade nyligen på Netflix och det är precis så spektakulärt som man kan förvänta sig. Första volymen var som sagt redan imponerande med sin långfilmsbudget och starka 80-talsflörtar, men två timmarsfinalen förseglar bara det faktum att säsong fyra är en lika strålande som ambitiös comeback efter två söliga säsonger.

HQ

Det mesta har egentligen redan sagts i min förra recension: drivkraften är inspirerad och karaktärerna är charmigare än någonsin, vilket de två sista episoderna också lyckas avrunda. Nu när historien är komplett och man kan se säsongen i sin helhet har jag dessutom fattat mer tycke för småsakerna som irriterade mig lite i den första omgången. Visst, jag kan fortfarande tycka att storytråden i Ryssland mest har slöat ner en säsong som redan har bestått av långfilmslånga avsnitt. Detsamma gällde Kalifornien-omvägen som inte verkade ha någon större effekt på huvudhandlingen. Samtidigt är det faktiskt spännande att se hur allt hur hänger ihop när slutstriden mot Vecna väl inleds - en mental Stephen King-doftande strid från olika dimensioner som inleds med Metallicas Master of Puppets och avslutas med ett slafsigt blodbad.

Stranger Things Säsong 4 Volume 2 (Netflix)
Elevens fortsatta utforskande i sitt förflutna hör till seriens absoluta höjdpunkter.

Att se finalen är som att se den sista Domino-brickan äntligen landa och jag tycker att balansen mellan komedi och blodig skräckmys fungerar mycket bättre här, där allt sätts på sin spets och sammanför alla ungdomliga känslovärldar. Det är inte bara säsongsfinalen som är snyggt sammansatt, serieskaparna lyckas också knyta ihop trådar från tidigare säsonger och tittaren får dessutom svar på vissa Stranger Things-mysterier. Säsong 4 har visat sig vara ett kraftpaket där karaktärernas återförening inte är helt utan konsekvenser: utan att spoila alltför mycket är den fjärde säsongen inte slutet på Strangers Things, även om mycket av säsongen kanske pekade på en grand finale.

En femte säsong är nämligen på gång, som Duffer-bröderna menar blir det sista kapitlet av denna märkliga saga och detta känns som den hittills starkaste anledningen att behålla Netflix-prenumerationen ett litet tag till. Frågan är hur länge man kommer att få vänta på nya avsnitt, men om det är minst lika passionerat, genomtänkt, energiskt och målmedvetet som denna säsong har varit har jag ingenting emot om det tar lite tid att få ihop det. Stranger Things säsong 4 är, sin helhet, ett av årets starkaste TV-upplevelser och är perfekt för fylla ut sega semesterdagar.

Detta är en annons:
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Stranger Things fjärde säsong avslutas med flaggan i topp.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content