LIVE
HQ
logo hd live | Pepper Grinder
See in hd icon

Chat

X
      😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
      Svenska
      Gamereactor
      filmrecensioner
      The Lobster

      The Lobster

      Bitvis briljant, bitvis frustrerande när Colin Farrell checkar in på ett hotell som hotar att förvandla honom till en hummer om han inte träffar kärleken inom 45 dagar...

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

      * Obligatoriskt att fylla i

      Filmen:
      I den dialoglösa öppningsscenen i The Lobster ser vi en kvinna bila längst en öde väg i ett kargt landskap. Hon stannar till vid vägkanten, drar en pistol, kliver ut och stegar fram till två åsnor, varpå hon likgiltigt lyfter pistolmynningen och skjuter ihjäl den ena. Här anlade jag en förundrad rynka i pannan, och den blev därefter bara djupare och djupare under resten av speltiden.

      HQ

      Grekiska regissören Yorgos Lanthimo har i sin första engelskspråkiga film kokat ihop en extremt udda berättelse som kan beskrivas som ömson kärlekshistoria, ömson dystopisk framtidsskildring av ett samhälle där monogami är ett absolut tvång och där ensamhet straffas på det mest bisarra sätt.

      Den anonyma huvudpersonen David, spelad av en smårultig och nedtonad Colin Farrell, anländer i egenskap som nybliven singel till ett hotell tillsammans med sin bror (som är en hund). Han får ett enkelrum, en uppsättning kläder, herrparfym, och 45 dagar på sig att hitta en partner. Lyckas han inte kommer hotellpersonalen att förvandla honom till ett djur. I Davids fall en hummer, enligt Davids eget önskemål.

      - Humrar lever i över hundra år, har blått blod likt aristokrater, och förblir fertila hela sitt liv. Jag gillar också havet väldigt mycket, säger David.
      - En hummer är ett utmärkt val, instämmer hotelldirektören.

      Den första timmen av The Lobster är suverän. Magisk. Jag sitter med stora ögon, gapande mun och bara suger åt mig av absurditeten och misären som slängs åt mitt håll. Humorn är extremt mörk och rå, dialogen rapp och udda. Ofta är det lika obehagligt som det är underhållande. Ibland fastnar skrattet i halsen. Davids dråpliga ansatser att få kärleken att spira med hotellets största fullblodspsykopat hör till det roligaste jag sett i år.

      Detta är en annons:

      Tyvärr följs dessa scener upp av ett miljöbyte som gör att filmen sakta men säkert tappar både skärpa och tempo. Utan att avslöja för mycket bjuds vi på en perspektivskifte som absolut inte är utan sina komiska guldkorn, men som hade mått bra av att ha kortats ner. Nu blir det istället för långdraget och ofokuserat, filmen börjar trampa vatten.

      Det är jäkligt synd. Om The Lobster varit 20-30 minuter kortare och lyckats behålla fokuset även i sista akten hade det här varit en av mina absoluta favoritrullar hittills i år. Den inledande timmen är som sagt fantastisk i all sin dråplighet och sin skruvade skildring av forcerad tvåsamhet. Det är dessutom skönt att se skådespelare som Colin Farrell och John C. Reilly göra såpass nedtonade rollpresentationer. Även Rachel Weisz och Léa Seydoux gör stabila insatser.

      Yorgos Lanthimo har gjort en mycket besynnerlig rulle; stundtals briljant, men ibland frustrerande ofokuserad, som tilltalar min förkärlek för svart komik. Det är sannerligen inte en film för alla, men den har gjort att jag med stor nyfikenhet kommer att att hålla ögonen öppna efter Lanthimos nästa projekt (som också innehåller Colin Farrell).

      Bilden:
      Bildmässigt bjuds det på en generellt väldigt skarp detaljrikedom, trots en ibland väldigt kraftig färgton åt det blåa och gråa hållet. Som resultat av att filmen spelats in med digitala kameror kan några av de mörkare inomhusscenerna uppfattas som lite väl dunkla, men i överlag är bilden fullt godkänd.

      Detta är en annons:

      Bilden är i formatet 1.85:1.

      Ljudet:
      Utgåvan kommer med en DTS-HD Master Audio 5.1-mix som gör sitt jobb. Det här är ingen ljudtung film till att böra med, men dialog, ljudeffekter och musik balanseras väl och ingen del överskuggar den andra.

      Extramaterialet:
      Inte mycket att tala om. Allt vi får är en ynka Bakom-kulisserna-film, i vilken skådespelarna och filmteamet berättar om filmens teman. Ingenting att hetsa upp sig över, med andra ord.

      08 Gamereactor Sverige
      8 / 10
      +
      En extremt mörk, komisk och obehaglig rulle som briljerar första halvan men som tappar mycket fokus mot slutet
      overall score
      Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

      Relaterade texter

      5
      The Lobster

      The Lobster

      FILMRECENSION. Skrivet av Carl Brännström

      Bitvis briljant, bitvis frustrerande när Colin Farrell checkar in på ett hotell som hotar att förvandla honom till en hummer om han inte träffar kärleken inom 45 dagar...



      Loading next content