Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Spenser Intelligence (Netflix)

Spenser Confidential (Netflix)

Mark Wahlberg spelar en tuff ex-snut i en ytterst förutsägbar actionthriller med identitetskris

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Spenser Confidential:
När den vanhedrade ex-polisen Spenser (Mark Wahlberg) till slut muckar från kåken efter att ha smiskat upp en hustrumisshandlare till poliskapten är det bara fridfullhet, ett lastbilskörkort och delstatsbyte från Boston till Arizona han eftersträvar. Vägen dit kompliceras dessvärre för Spenser när ihärdiga flickvänner dyker upp, ouppklarade affärer i det förflutna börjar spöka och brutala mordfall på gamla bekanta lägligt börjar inträffa. Eftersom Boston är förskonat från en aktiv polismyndighet blir det istället upp till den fördetta konstapeln att börja gräva i härvan och försöka klara upp röran.

HQ

Det fanns ändå en viss förväntan här. Regissören Peter Berg må inte vara den mest begåvade och visionära regissören där ute men karln har genom åren ändå bjudit på hygglig, ofta lättuggad underhållning. Kingdom står sig idag fortfarande som en alldeles suverän actionthriller. Vidare gillar jag även Welcome to the Jungle, Very Bad Things, Lone Survivor samt Deep Water Horizon. Givetvis har det blivit stolpskott också i och med krystade Hancock och brädspel-adaptionen Battleship. Hans senaste alster har inte heller imponerat på något plan med mediokra Patriot's Day och den rent av helt vedervärdiga Mile 22. Min förhållning till Spenser Confidential bottnade därmed i en slags försiktig optimism.

Tonalt sett är Spenser Confidential precis överallt. Brutala överfall och knivmord i ena stund, infantilt plump situationskomik och slapstick i andra. Manuset är fullständigt schizofrent och man får aldrig någonsin en riktig klar uppfattning om vilken typ av film det egentligen rör sig om här. Om jag ändå ska försöka kategorisera hopkoket så hamnar det väl någonstans mellan ett seriöst utredningsfall och skojfriskt föråldrat body cop-nonsens. De två kugghjulen klaffar inte på grund av Bergs oförmåga att sammanfläta komponentdelarna på ett naturligt sätt. För att ytterligare lägga lök på laxen så är bovarna uppenbart telegraferade redan efter några minuter och händelseförloppen blir förolämpande slentrianmässiga och förutsägbara.

Spenser Intelligence (Netflix)
"Nu ska du få lyssna varför Good Vibrations är världens genom tiderna bästa trudelutt."

Vidare känns det som att allting utspelas i någon slags alternativ verklighet. Nämnde jag att det inte finns någon aktiv poliskår i den här filmen? Människor går bärsärkagång med machetes på restauranger, mitt på ljusa dagen och inför ett dussintal vittnen, och det hamnar inte ens i den lokala nyhetsblaskan. Restauranger har ingen kameraövervakning heller, tydligen. Representerar man skurksidan så är man också per automatik lika pricksäker som en reumatisk imperiet-avhoppare vilket ändå vore någorlunda begripligt om det enbart handlade om gängkriminella ungdomar här - vilket det inte alltid gör. FBI-agenter brukar emellanåt porträtteras som odågor men här uppnås det nästan parodiska nivåer av ren och skär inkompetens. Deras minimala närvaro kan förvisso knappt ens räknas som en parentes men det hindrar inte den där Gary Busey-liknande jäkeln från att vara filmens enskilt mest enerverande och onödiga inslag.

Detta är en annons:

Vill du skratta en del så har du däremot hittat rätt, filmen är nämligen den oavsiktliga humorns smörgåsbord. Logiska luckor, lika stora som månen, finns överallt men det finns även helt bisarra sammanträffanden. När en aggressiv schäfer ur det absoluta intet plötsligt anfaller och börjar rulla runt med en vilt skrikande Mark Wahlberg (mitt i en intensiv jaktscen) blir jag lika hänförd som jag blir road, faktiskt. Mot slutet när en pistolbeväpnad Wahlberg släpper sitt rationella tänk och beslutar sig för att inte omhänderta och oskadliggöra den obeväpnade storskurken, utan istället läxa upp honom med knytnävarna bara för att kort därefter åka på storstryk själv - då skrattar jag så det vrider sig i magen.

04 Gamereactor Sverige
4 / 10
+
Ologisk och inte det minsta spännande, det här Peter Berg/Mark Wahlberg-samarbetet kan man skippa helt...
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content