Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Injustice

Injustice

Henric har spelat otaliga timmar av Injustice och har nu satt betyg på filmatiseringen av det första spelet...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det var nog väldigt få som hade räknat med att berättelsen i Injustice: Gods Among Us skulle bli en succé. Fightingspel är trots allt inte kända för att innehålla bra berättelser utan brukar snarare fungera som en ursäkt för karaktärerna att puckla på varandra. Injustice blev som sagt ett undantag och serietidningen som släpptes i samband med spelet blev allt annat än en flopp. Sedan 2013 har denna framgångssaga fortsatt leverera och det var bara en tidsfråga innan Warner Bros. Animation skulle släppa en animerad film, baserad på det första spelet.

HQ
Injustice
Supermans helt nya sida resulterar i ett par helt oväntade, råa dödsfall.

Redan två minuter (!) in i filmen fnissade jag åt hur uselt den hade börjat och jag fruktade redan då för min framtid den närmsta timmen. Som väntat är detta inte en renodlad kopia av det första spelet, utan det mesta är nytt faktiskt. Och det är på gott och ont. För när filmen inleds med att Clark upptäcker att Lois är gravid innan de själv vet det är en utmärkt uppvisning av fruktansvärt röstskådespel och ologiska reaktioner från karaktärerna. Lyckligtvis är alla förändringar från grundmaterialet inte så eländigt som inledningen av filmen

Filmens handling behöver kanske inte någon större förklaring med tanke på att grundkonceptet från Injustice: Gods Among Us är helt oförändrat. Clark Kents älskade fru är gravid och spelar den centrala delen i Jokerns bästa spratt hittills. Efter att ha drogat Superman och planterat en bomb som utplånar hela Metropolis, sekunden som Lois hjärta slutar slå, går den annars genomgoda hjälten bärsärkagång. Efter att hans fru och ofödda son mördas, tappar Clark sin moraliska kompass helt och hållet och mördar Joker, samtidigt som han lovar att ta itu med alla som motsätter sig honom och ''lagen'' hädanefter. Detta orsakar splittringar inom Justice League där endast en minoritet stannar kvar vid Supermans sida.

Injustice
Med bland annat Plastic Man och Harley Quinn vid sin sida har inte Batman många allierade för Superman att frukta.
Detta är en annons:

Fastän jag spelat otaliga timmar av såväl Injustice: Gods Among Us och Injustice 2 samt läst serietidningen sedan första numret kom, är det inte mycket som är bekant i denna animation. Och det är, för en gång skull, ganska glädjande. Vanligtvis när Warner Bros. har petat i manuset till deras animeringar av prisade serietidningar; har de också förstört dem. Injustice verkar vara ett undantag. Detta innebär dock inte att filmen blir varken bättre eller sämre än grundmaterialet, utan jag skulle säga att den är precis lika bra. Det är ett helt annorlunda händelseförlopp den här gången med helt andra superhjältar (där flera dessutom våldsamt dör) vilket får filmen att kännas som något nytt. Något vi inte sett förut. Ett stort plus måste också riktas till åldersgräns som med rätta är barnförbjuden.

Det är inte ofta som jag haft nöjet att hylla Warner Bros. animationer, och fastän Injustice är en mycket bra film, finns det brister även denna gång. I vanlig ordning är det framför allt animationen som är så ofattbart daterad att jag inte kan begripa varför den ens används längre. Animationen hos studion är densamma idag som den var för 15 år sedan, vilket helt enkelt inte är rimligt. Det är som om Pixar fortfarande skulle släppa nya filmer som var lika bra animerade som Toy Story (1995). Det håller liksom inte.

Utöver den styltiga animationen knyter man dessutom ihop säcken alldeles för fort. Filmen följer det klassiska 75-minutersformatet och det fortsätter att vara en förbannelse för vissa filmer som verkligen hade behövt vara antingen kortare eller längre. Denna film hade mått bra av en extra kvart. Under filmens gång behövde jag gå på toa och såg då när jag pausade att det bara var fyra minuter kvar av filmen och det kändes inte som om jag var i närheten av slutet. Det fanns fortfarande massvis med saker att utforska och så här i efterhand förblir slutet framstressat och Superman porträtteras som riktig fåne, tyvärr.

Injustice
Självklart är denna klassiska scen med. Tyvärr är den inte lika snyggt utförd som den tidigare varit.
Detta är en annons:

Som helhet är Injustice en underhållande film som du inte borde missa. Har du redan lirat spelen mycket av händelserna vara förutsägbara, men även om du har spelat dem finns en hel del nytt att upptäcka. Och har du inte spelat spelen får du helt enkelt inte gå miste om en riktigt bra berättelse som skiljer sig enormt från andra serietidningars narrativ. Hade det inte varit för att filmen är för kort för sitt eget bästa och ser så föråldrad ut, hade detta varit en magnifik film.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Riktigt underhållande, om än stel, animering av Netherrealms framgångsrika TV-spel som vi rekommenderar dig att se!
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

4
Injustice

Injustice

FILMRECENSION. Skrivet av Henric Pettersson

Henric har spelat otaliga timmar av Injustice och har nu satt betyg på filmatiseringen av det första spelet...



Loading next content