Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Left 4 Dead

Left 4 Dead

Samarbeta för att stävja en våg av oförskämda ruttnande fiender, eller möt ett öde värre än döden, valet är enkelt i Turtle Rock Studios kommande zombiefest

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Överlevnad är människans starkaste instinkt sägs det, och det är något som Turtle Rock Studios och Valve vill sätta på prov. Left 4 Dead är ett lovande spel som kombinerar överlevnad och som premierar samarbete mellan spelare. Left 4 Dead handlar nämligen om fyra människor som befinner sig i en riktigt rörig situation, samarbete är nyckeln till att överleva. Att oddsen dessutom inte direkt talar till favör för våra fyra karaktärer.

Fyra spelare spelar som fyra olika överlevare. Dessa överlevare är immuna mot en riktigt jobbig åkomma. Det visar sig att befolkningen har smittats med ett elakartat rabiesvirus, och stämningen är med en gång riktigt riktigt dålig. De smittade befinner sig i ett stadie mellan de smittade galningarna i 28 Dagar Senare och valfri zombiefilm. Deras hälsotillstånd är inte speciellt bra, och attityden har fått sig en allvarlig törn. De vill helt enkelt se allt levande dö, du lever, och du står i vägen.

Samarbetet fördjupas då man då och då måste ingripa för att stävja en ohållbar situation. Låt oss säga att en av dina kompisar har fått ta emot en saftig dos med stryk. Han/hon ramlar till marken och kan endast använda sig av mindre eldvapen. Om kompisen får ligga länge nog, har man snart ett dödsfall på halsen. Istället måste man se till att kompisen inte får ta mer stryk i liggande läge, och ta sig fram dit för att hjälpa denna komma på fötter igen. Lite ungefär som Gears of War på Xbox360.

Varje bana har ett distinkt mål, och brukar avslutas med att man ska fly från området. Strax innan man kan fly får man dock i uppdrag att göra en sista kraftmätning mot de odöda, och kämpa mot riktigt otrevliga odds under en begränsad tid. Efter denna sista slutstrid är det hemvändning som gäller, innan det är dags igen. Dessa slutstrider ska fundera som en slags bossfighter och erbjuda god utmaning och smart tänkande av hela gänget.

Detta är en annons:

Turtle Rock Studios utlovar ett system som ska belöna spelare som verkligen jobbar ihop, men bestraffa de som enbart spelar för sin egna skull. Vissa fiender kommer även att ha attacker som är baserade på att de olika spelarna dessutom ska samarbeta och hjälpa varandra. Smoker är ett exempel på detta, då denna fiende kan plocka upp och försöka strypa sin fiende, om inget görs, har man snart en död kompis på sitt samvete.

Överlevarna är en hyfsat brokig skara, som alla har tagit det här med att bruka våld som lösning till sina hjärtan. Vi har en hårt tatuerad och arg/hårig motorcykelkille, en före detta militär, samt en tonårstjej och ett butiksbiträde. Till sin hjälp har de, förutom varandra, en hyfsat god arsenal med dödsbringande vapen. Automatkarbiner, pistoler, granater, hagelbrakare, krypskyttegevär, allt som vi har vant oss vid att bruka, och har svårt att leva utan finns med i Left 4 Dead.

Left 4 Dead kan spelas med allt från en till åtta spelare. Om man spelar själv kommer spelets articifiella intelligens att styra dina kamrater och Turtle Rock Studios hävdar själva att det har gjort ett mycket gott jobb när det gäller att simulera zombiejägare. Tycker man att det är roligare att samarbeta kan man ta med tre kompisar och spela som var och en i gänget. För att sätta lite krydda på det hela kan även fyra spelare ta kontroll över delar av motståndet, de förmultna odöda legionerna. De infekterade horderna har en mängd förmågor som gör dem till perfekta jaktmaskiner, även om deras kroppsliga attribut kanske inte alltid är de starkaste.

Vid vissa tidpunkter kommer specialfiender upp på spelplanen, och som infekterad kan man ta kontroll över dessa. Till sin hjälp har man förmågor som att förgifta de överlevande, röntgensyn, göra de överlevande blinda. Dessutom finns det fiender som är bättre lämpade från bakhåll, anfall från höga positioner eller varje inte använda sig av en jättetjock, superarg, gående infekterad mördarmaskin som kan riva upp gator, kasta bilar och dessutom dela ut saftiga smockor?

Detta är en annons:

Valves Source-motor är det som står som grundstomme för tekniken, och Turtle Rock Studios lovar att det kommer att finnas allehanda tekniska förbättringar som har gjorts med motorn, däribland stöd för HDR-ljus. Fysik kommer dessutom att spela en hyfsad viktig roll, och jag tror knappast att någon tvivlar på att det kommer att passa bra i detta syftet.

I grund och botten kommer nog Left 4 Dead att bli precis så bra eller dåligt som de man spelar spelet tillsammans med. Om man råkar ut för tafatta och hopplöst usla tyska barn som har smugglat spelet förbi den tyska regeringen och dess censur-sax och som enbart är ute efter vidrigt våld, då lär upplevelsen bli därefter. Men tillsammans med ett par kompisar som bildar ett sammansvetsat gäng kan det bli en riktigt bra upplevelse som får oss att bränna många timmar online. Både på PC och Xbox 360.

Left 4 DeadLeft 4 DeadLeft 4 DeadLeft 4 Dead
Left 4 DeadLeft 4 DeadLeft 4 DeadLeft 4 Dead
Left 4 DeadLeft 4 DeadLeft 4 DeadLeft 4 Dead
Left 4 DeadLeft 4 DeadLeft 4 DeadLeft 4 Dead

Relaterade texter

Left 4 DeadScore

Left 4 Dead

RECENSION. Skrivet av Jonas Elfving

Fyra människor och en hel koloni av blodtörstiga zombies. Enda chansen till överlevnad är samarbete...

2
Spelminnen: Left 4 Dead

Spelminnen: Left 4 Dead

ARTIKEL. Skrivet av Marie Liljegren

Marie har tagit en promenad bland alla sina spelminnen genom åren och valt ut godbiten fylld av skamsen feghet och byxor i alla nyanser av brunt.

1
Röstskådespelaren Jim French har avlidit

Röstskådespelaren Jim French har avlidit

NYHET. Skrivet av Andreas Blom

Jim French, som förutom att ha varit högsta hönset på Imagination Theatre (där han under de senaste 20 åren producerat radiopjäser), också lånade ut sin röst till bland...

2
Save: Levande döda

Save: Levande döda

ARTIKEL. Skrivet av Oliver Thulin

Oliver minns alla spelminnen från Left 4 Dead, alla zombier, alla vapen och kamratskapen...



Loading next content