Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Viking: Battle for Asgard

Viking: Battle for Asgard

Strategikungarna på Creative Assembly äntrar återigen actiongenren, denna gång är det med yxan i högsta hugg och djurhuden tätt mot huden, välkommen till Midgård

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

På Gamereactor gillar vi vårt våld. Vi gillar det hårt, brutalt och underhållande. Det antal timmar vi har spenderat i sällskap med Dante i Devil May cry, Kratos i God of War och med alla andra vildsinta actionhjältar, räknas i tusental. Creative Assembly gjorde för ett par år sedan ett bra försök att slå sig in i actionbranschen med sitt Spartan: Total Warrior. Medan de fortfarande pumpar ut stekheta strategispel har det brittiska företaget satsat hårt på sitt senaste actionalster Viking: Battle for Asgard.

Huvudrollen innehas av Skarin, en vikingkrigare som gillar halvslöa vapen, skägg och djurhud. Ödet vill sig inte bättre än att gudinnan Hel blir utkastad från Asgård av Oden. Hel blir så arg som bara en gudinna kan bli, och ger sig ut på ett uppdrag att förslava hela Midgård, människornas land, och förstöra Asgård. Skarin måste nu rycka ut för att rädda det som räddas kan. I hans väg står dock Hels blodtörstiga legioner.

Skarin är gudarnas utvalde krigare i Midgård. En ung kämpe som har visat sig värdig i strid, och som har fångat gudarna uppmärksamhet. Oden har upptäckt detta, och i ett försök att hindra Hel och hennes planer på att ödelägga såväl Midgård som Asgård värvar Oden Skarin som människornas hjälte.

Där genre-konkurrenterna normalt utspelar sig på små, inhängnade utrymmen och allt händer under kontrollerade former, tar Creative Assembly en annan väg med sin nya viking. Istället för korridorer och avskärmade rum bjuds vi på en öppen spelplan. Midgårds slätter ligger öppna för Skarin att färdas runt på, och i takt med att man närmar sig Hels horder kommer självklart actiongraden att stiga markant. Uppdrag finns det gott om, såväl obligatoriska som valfria, som alla bidrar till att ge Skarin olika förutsättningar. Vissa måste utföras för att spelaren ska kunna få handlingen att gå framåt, medan andra är valfria, men kan ge spelmässiga fördelar.

Detta är en annons:

Skarins hantering av situationer kan ta två olika former. Dels har vi den vanlige stereotypiske vikingen som gillar holmgång, mjöd och tömma fiendens buk på inälvor med ett välplacerat hugg med en slö yxa. Dels kan ha ta formen som världens första ninja-viking och försiktigt smyga runt med sina mockasiner och agera i det dolda. Döda utan ett ljud, sabotera fiendens utrustning och håll dig i det dolda.

Skarin har dock ett antal vänner som mer än gärna hjälper honom. Dessa vänner råkar dock vara tillfångatagna, och Skarins första uppdrag är att befria sina kompisar så de kan ansluta till kampen mot ondskan. Finessen med att ha kompisar med sig är att man då kan sluta upp i stora grupper och ta sig an fästningar, fortifikationer och gigantiska fiendearméer. När tillfälle ges kan Viking: Battle for Asgard alltså bryta ut i stora fältslag där Skarin är en av delarna i kampen om seger.

Fiender finns det gott om, odöda, soldater, jättar, lönnmördare och Hels egna mästerkämpar - som är riktiga svin. Shamaner är ett annat oknytt som kan öppna portaler som leder till att det väller ut oräkneliga förstärkningar från Hels träningsläger.

Skarin är dock inte bara begåvad med ett vildsint stridssinne. Han har även fått en magisk gåva av gudarna, som gör att han kan framkalla magiska attacker att hjälpa till under strid. Stridssystemet öppnar upp för maffiga kombinationsattacker, och när man har smiskat en fiende tillräckligt kan man släppa loss den muskulöse vikingens riktigt vildsinta sida och avrätta sin fiende på de mest brutala sätt.

Detta är en annons:

Ju hårdare man avrättar sin fiende desto mer färgglada bollar sprutas ut ur dennes kropp. Precis som i Devil May Cry, God of War och det kommande Conan används dessa för att förstärka hälsa, magipoäng och i vissa fall, uppgraderingar av vapen, färdigheter och införskaffandet av nya attacker.
Men det tar inte slut där. Freja har gett Skarin gåvan att kunna ta kontrollen över drakar, och ta till skyn för att sprida stekhet död på Hels arméer från ovan. Ett alldeles utmärkt sätt att vända en strid om en fiendefästning, eller för att torrosta en stor samling fiender på ett ställe.

Medan Viking: Battle for Asgard må se supersmarrigt ut, och trots att vi gillar hänsynslös holmgång hoppas jag att det finns något som verkligen skiljer Viking: Battle for Asgard från Devil May Cry, God of War och det kommande Conan. Idén och utförandet känns inte helt nytt, men jag hoppas ändå att det Creative Assembly verkligen gör annorlunda, de stora miljöerna, det dynamiska upplägget och bruket av drakar, verkligen ser till att Viking: Battle for Asgard blir en helgjuten action av sällan skådat slag.

Viking: Battle for AsgardViking: Battle for AsgardViking: Battle for AsgardViking: Battle for Asgard

Relaterade texter

Viking: Battle for AsgardScore

Viking: Battle for Asgard

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Redaktionens allra skäggfattigaste redaktör har provat på livet som hårig barbar med ansvar för hela Valhall i Creative Assemblys vikingaäventyr Viking: Battle for Asgard

2
Viking: Battle for Asgard gratis på Steam

Viking: Battle for Asgard gratis på Steam

NYHET. Skrivet av Andreas Blom

För en vecka sedan var det som bekant alla hjärtans dag, och det firades av Sega tillsammans med Creative Assembly och Relic Entertainment. Deras Kampanj "Make war not...



Loading next content