Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Viva Piñata Party Animals

Viva Piñata Party Animals

Sophie har återvänt till Piñataön för att festa loss med de godisfyllda pappersdjuren i det kommande partyspelet Viva Piñata Party Animals

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Även om Viva Piñata inte var ett spel som föll alla på läppen, är det dessvärre ett underskattat spel. Sjukt underskattat, till och med. Viva Piñatas pyssliga upplägg, där du som trädgårdsmästare försöker locka till dig alla möjliga sorters piñatas, uppskattades dock globalt av en näst intill enig spelpress. Rare hade lyckats med att skapa ett underbart spel på kommando från Microsoft i försök att få till en Pokémon-utmanare.

Lite som Nintendo vill Microsoft förankra sina rätt nya maskotar på marknaden genom att ha dem i blickfånget i tid och otid. Förutom mjukisdjur, godis och TV-serien som kablats ut på bästa sändningstid på lördagsmornar, har Microsoft bestämt sig för att göra ytterligare en Xbox 360-titel av de godisfyllda pappersdjuren. Denna gång är det ett partyspel som vankas vid namn Viva Piñata Party Animals.

I Viva Piñata Party Animals tar festandet sin plats på Piñataön, där alla piñatas lever och frodas i väntan på att skickas iväg till kalas över hela världen. Det kan säkerligen bli lite trist i längden att bara beta karameller och lakritsremmar hela dagarna, vilket gör att djuren bestämmer sig för att festa loss. Precis som karaktärerna i Mario Party-spelen kämpar djuren mot varandra i drygt 50 minispels- och racinggrenar för att kora det ultimata partystjä... oj förlåt, partydjuret.

Grenarna är som sagt många, och mycket varierande. Som en röd tråd genom grenarna går den något barnsliga humorn som presenterats i TV-serien. Vad sägs om att bälga i sig så pass mycket läsk att din rap gör att din barkbåt färdas allra längst? Andra grenar involverar bland annat att hoppa på myrpiñatas, slå på piñatas (!), kasta en bombliknande attrapp mellan varandra för att bli den som inte sprängs i luften, äta kanderade äpplen så fort man kan och att köra runt en kraftbonusströsslad bana a'la Mario Kart. Allt i jakten på det eftertraktade godiset, som är spelets hårdvaluta.

Detta är en annons:

Spelkontrollen är, precis som sig bör, enkel och inriktad på en (ibland två) knappar. Oftast räcker det att vara på spänn för att ge A-knappen en omgång, men i de Mario Kart-liknande grenarna krävs det en något mer omfattande knappuppsättning för att kunna utföra de många finesserna som finns tillgängliga under dessa grenar. Att ge gas och stå på bromsen sker med triggerknapparna, men det finns även knappar för att kunna fyra av den kraftbonus du har plockat upp, hoppa och göra en piffig drift i kurvorna.

Viva Piñata Party Animals har en liten fördel gentemot partyspel på andra konsoler. Ibland kan det vara besvärligt att få kompisarna att koma över. Jobb, plugg eller magsjuka kan sätta stopp för en rolig kväll med valfritt partyspel, men dessa dagar är förbi. Tack vare Xbox Live är partysugna inte nödvändigtvis tvingade att bjuda hem kompisar för att visa vem som bestämmer. Det är bara att koppla upp sig, leta rätt på ett passande spel och köra igång - oavsett om din motståndare sitter i Sverige eller i Nordamerika. Ett bra komplement till de som inte lyckas få ihop tillräckligt många spelare.

Grafiskt sett är Viva Piñata Party Animals trogen sin inte så partyinriktade förlaga. Djuren har den karaktäristiska grafikstilen som Rare myntat men, håll i hatten, det är inte Rare som utvecklar Viva Piñata Party Animals. Manteln har nämligen skickats vidare och axlats av Krome Studios. Ja, de som knåpat ihop den rätt mediokra spelserien Ty the Tasmanian Tiger. Vad det kommer att innebära för den slutgiltiga produkten ska jag inte spåna om, men på förhand har Viva Piñata Party Animals rätt mycket att bevisa.

Oftast när det är dags att bjuda hem kompisar för att käka chips, skratta oss blå och smäda varandra genom att spela partyspel är det Gamecuben eller Wiin som vi startar, och i viss mån Playstation 2. Det ger en fingervisning om hur pass dominanta dessa konsoler är när det kommer till denna spelgenre, och hur välkommet det är med ett partyspel till Xbox 360. Kan Viva Piñata Party Animals bli titeln som fyller det behovet?

Detta är en annons:

Om jag ska vara helt ärlig har Viva Piñata Party Animals inte en lätt uppgift framför sig. Om Krome Studios lyckas med att göra Viva Piñata Party Animals underhållande, lättillgängligt och smart kan titeln mycket väl bli ett givet inslag i Xbox 360-ägarnas partykvällar. Spelet har dessvärre spelstudion emot sig, ty Krome Studios kan inte direkt komma och slå Rare på fingrarna när det kommer till framgångsrika titlar. I vinter släpps Viva Piñata Party Animals, och räkna med att vi på redaktionen har en matig utvärdering klar till dess.

Viva Piñata Party AnimalsViva Piñata Party AnimalsViva Piñata Party AnimalsViva Piñata Party Animals

Relaterade texter

Viva Piñata Party AnimalsScore

Viva Piñata Party Animals

RECENSION. Skrivet av Sophie Warnie de Humelghem

Sophie har festat med de färgglada pappersdjuren i Krome Studios partyspel, och var den första att lämna tillställningen. Microsoft borde ha satsat på Rares originalkoncept istället



Loading next content