Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Alien: Isolation

Alien: Isolation

Kan Alien: Isolation vara spelet som gör den klassiska filmen från 1979 rättvisa? Vi har tittat närmare och undersökt om det kommer vara värt att skrika i rymden...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

I sin fenomenalt svettiga science fiction - klassiker Alien från 1979 så visade regissören Ridley Scott på att lite kan göra mycket. Alltifrån det minimalistiska soundtracket till den relativt lilla skådespelarensemblen ger en helhet som visar på att man inte behöver mycket för att göra underverk. Troligen är det därför som Alien än idag står sig som en av världens bästa filmer. Nu, 35 långa år senare, ser det också ut som att vi äntligen får ett spel som väljer att följa i den första filmens fotspår av utsatthet och hjälplöshet istället för den mer actionorienterade uppföljaren Aliens och dess marinsoldater. Det är lugnt att säga att det vi hittills sett av Alien: Isolation får oss att skrika av förtjusning. Men tittar man till sammanhanget så sägs det uppenbarligen att ingen kan höra våra skrik.

Alien: Isolation
Rörelsedetektorn är din vän.

Alien: Isolation utspelar sig 15 år efter Alien och vi iklär oss rollen som Amanda Ripley, dotter till filmseriens tuffing Ellen Ripley, som är ute efter att undersöka hennes moders mystiska försvinnande. Sökandet efter svarta lådan till skeppet Nostromo (Ellen Ripleys och resterande besättnings skepp i första filmen) leder till rymdstationen Sevastopol där Amanda hoppas få lite mer svar. Tyvärr finns det en oinbjuden gäst på plats vid Sevastopol. En gäst som lever för jakt, föda och förökning. En dödlig katt-och-råtta lek tar vid och du finner dig hela tiden på fel sida om leken och utan medel att försvara dig mot denna naturkraft så är ditt enda val att fly som en vettvilling. Förvisso kommer spelets berättelse säkerligen dra i fler trådar än detta då det finns mer mänskliga karaktärer i spelet som garanterat kommer ha ett eller två tricks i bakfickan, men egentligen hade den här historien räckt gott och väl. Att stå öga mot öga med en blodtörstig xenomorph och ha som enda mål att försöka överleva är tillräckligt testande för nerverna utöver ett finurligt skrivet manus.

Alien: Isolation
H.R. Gigers monstruösa skapelse är fortfarande ett av de bästa filmmonstren någonsin.
Detta är en annons:

Spelmässigt sett så hänger Alien: Isolation i samma skräckfyllda område som spel likt Outlast och Slender: The Arrival gjort populärt på senare år. Ett ställe där motattack är lönlöst och flykt är det enda rimliga alternativet. I varje fall när du stöter på varelsen för det finns faktiskt saker och personer du kan slåss mot och förstöra i Alien: Isolation. Bland annat kommer du att stöta på ilskna androider med läskiga fejs som du måste brottas med emellanåt och människor som inte vill dig väl. Så vissa vapen (bland annat eldkastare och hemmabyggda bomber) kommer att figurera. Dessa vapen kommer att vara totalt meningslösa mot xenomorphen när den väl dyker upp tyvärr. För istället för att låta stora vågor av utomjordiska äckel dyka upp överallt så har utvecklarna The Creative Assembly valt att fokusera Alien: Isolation på endast en ensam alien. Vilket är fullt tillräckligt i vår mening.

Alien: Isolation
Hemmasnickeri är en nödvändighet för att överla på rymdstationen.

Till din hjälp i kampen mot det ökända filmmonstret har du i varje fall några hjälpmedel. Den klassiska rörelsedetektorn kommer självfallet att medverka och som vanligt är pipen från den exakt lika skräckinjagande och panikökande som vanligt. När du väl plockar upp rörelsedetektorn kommer fokusen att ligga på själva detektorn och det rakt framför dig kommer att bli suddigt. Detta betyder i sin tur att du inte kan hålla utkik framåt samtidigt som du kollar detektorn vilket kommer lägga lite extra bränsle till den nerviga brasan. Alien: Isolation kommer även att erbjuda ett system där du kan skapa vapen och verktyg som hjälper dig i din kamp att överleva. Detta kan du göra på vissa arbetsstationer som finns att finna runt omkring i Sevastopol. Stationerna kommer även att ligga på randomiserade platser. Utöver detta kommer man att kunna hacka datorer som finns utspridda lite överallt på rymdstationen och dessa innehåller diverse information om ditt uppdrag.

Alien: Isolation
De så kallade "Working Joes" är androider som inte alltid vill dig väl.
Detta är en annons:

Med fjolårets hysteriskt dåliga Aliens: Colonial Marines i minnet så var utannonseringen av Alien: Isolation mött med viss skepsis. Är det dags för ännu ett spel som ska köra ned serien i dyngan? Ana vår förvåning när materialet såg riktigt, riktigt bra ut. För Alien: Isolation verkar hittills vara en superb nytändning för Alien - serien i spelform och det är trevligt att se en version som bygger vidare på den första filmens klaustrofobiska skräck. Den 7:e oktober kommer vi gå på jakt i varje fall. Eller ja... bli jagade.

Alien: IsolationAlien: IsolationAlien: IsolationAlien: Isolation
Alien: IsolationAlien: IsolationAlien: IsolationAlien: Isolation
Alien: IsolationAlien: IsolationAlien: IsolationAlien: Isolation

Relaterade texter

7
Alien: Isolation (Android & Ios)Score

Alien: Isolation (Android & Ios)

RECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Ridley Scotts originalmonster traskar in på våra mobiltelefoner och ett vettskrämd Hegevall har spelat igenom 2014 års bästa skräckspel på sin Iphone 13 Pro Max...

Alien: IsolationScore

Alien: Isolation

RECENSION. Skrivet av Oliver Thulin

Creative Assembly har axlat ansvaret att göra rymdäcklet rättvisa. En skräckslagen och imponerad Oliver Thulin har fällt den slutgiltiga domen...



Loading next content