Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Halo 3: ODST

Halo 3: ODST

Jonas har tagit sig en närmare titt på Bungies fallskärmsjägare för att se om de har vad som krävs för att ensamma bära upp ett helt Halo-äventyr på sina väl bepansrade axlar...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det var faktiskt så sent som förra året som vi fick höra att Bungie hade ett nytt Halo under utveckling, trots skilsmässan med Microsoft. Exakt vad Halo 3: ODST var för typ av spel var dock mer oklart. Bungie körde sin sedvanliga katt & råtta-lek med fansen och det var inte förrän i höstas det blev offentliggjort att det var ett spel som utspelade sig i New Mombasa strax innan Halo 3.

I samband med Microsofts presskonferens igår kväll blev det dock mer klart vad vi har att se fram emot. Vi snackar om ett uppdrag som en av de beryktade fallskärmsjägarna ODST vi tidigare sett i Halo-spelen, där precis allt går galet. Och inte nog med det, det råkar dessutom vara första dagen på jobbet för din del och du separeras från din grupp i och med landningen.

Och vad ska man göra, helt ensam i en enorm stad med illasinnade utomjordningar bakom varje krök? Jo, man tar det jäkligt piano, man arbetar smart och systematiskt och försöker hitta resten av truppen för att förhoppningsvis kunna ta sig därifrån levande. Det är grunden till Halo 3: ODST där man får chansen att stå öga mot öga med covenanter med en betydligt klenare och mer oerfaren hjälte än Master Chief.

Ett trevligt uppslag såklart, eftersom Halo-universumet är så stort att det ryms mängder av historier. Världen cirkulerar inte kring Master Chief, även om det ibland känns så i Halo-spelen. Som ODST har man tillgång till en rad finesser Master Chief inte har. Dit hör bland annat ett high tech-visir, ljuddämpade vapen för lite mer elegant krigande och annat tekniskt lull-lull. Bland annat visades att en pistol motsvarande puffran från Halo: Combat Evolved äntligen är tillbaka.

Detta är en annons:

Däremot har man inte Master Chiefs enorma stryktålighet. Det gör att man måste ha en helt annan spelstil i Halo 3: ODST. Nu är inte ODST några direkta duvungar och till och med Master Chief hade ju faktiskt backup vid flera tillfällen. Det har inte din rookie till fallskärmsjägare men ska trots det, genom din försorg, ta sig an ett nästintill övermäktigt motstånd. Lite Rambo-känsla finns ändå bevarad, och kombinerat med den perfekta Halo-spelkontrollen kan det bli ett riktigt intressant koncept.

Bungie själva demonstrerade Halo 3: ODST på Microsofts E3-konferens och visade bland annat hur det ser ut när man hittar spår efter någon av sina försvunna rotekamrater Buck, Dare, Dutch, Mickey och Romeo. I Bungies exempel snubblade man över en del från en bomb, något som fick huvudpersonen att börja klura över vad som hänt. Som i ett trollslag byttes perspektivet helt till en annan person och man kastades rakt in i en brutal strid vid en bro man försökte spränga.

Man växlar alltså huvudperson och får se historien ur alla perspektiv och får långsamt något slags helhet uppbyggt för sig. Var är alla, vad har hänt med dem? Ett klart intressant historieberättande som ligger långt borta från hur Halo-spelen brukar fungera och som med ett bra manus faktiskt kan bli riktigt intressant och bjuda på många överraskningar.

Även om storyn mestadels spelas ensam finns naturligtvis co-op-stöd i Halo 3: ODST, något inget Halo-spel någonsin varit utan. Firefight kallar Bungie co-op-läget där man skapar sin egen ODST-trupp på Xbox Live och tar sig an covenanternas krigsmaskin. Inte helt olikt Horde i Gears of War 2, vilket enligt min ringa mening var bland det bästa med det spelet. Givetvis kommer alla vapen och fordon och sådant vi vant oss vid från Halo-universumet att finnas tillgängliga.

Detta är en annons:

Det gäller även alla multiplayer-banor från Halo 3 som kommer att kunna spelas som ODST i Halo 3: ODST. Stort i sig, men med Halo 3: ODST kommer även samtliga 21 hittills släppta multiplayer-banor för alla som inte redan skaffat dem plus tre nya. Totalt 24 stycken alltså. Vilket sett till Xbox Live Marketplace-värdet gör att Halo 3: ODST egentligen är att betrakta som en gratis bonus till alla banor. Generöst. Lägg till det dessutom lite nya Halo 3-achievements för alla jägare.

Det ingår faktiskt mer Halo i Halo 3: ODST. För ingen har väl missat att Halo: Reach just utannonserats. Och med Halo 3: ODST kommer Microsoft att skicka en plats i den multiplayer-beta som är planerad till Halo: Reach, lite på samma sätt som gjorde med Crackdown för två år sedan. Det är kort och gott ett fruktansvärt välfyllt multiplayer-paket Bungie och Microsoft bjuder på som uppgraderar både ett gammalt spel, ger ett helt nytt äventyr och även visar oss en glimt av framtiden.

Som vanligt kommer Bungie att hålla koll på allt som händer när du spelar med hjälp av statistik och på Bungie.net kommer en sida med all din information finnas tillgänglig. Multiplayern gör alltså knappast någon besviken, men jag kan ändå inte hjälpa att känna lite oro för hur spelet egentligen kommer hålla i längden för den ensamme spelaren. Hur långt är äventyret, hur är miljövariationen i New Mombasa och kommer det trots allt kännas om en expansion trots att Bungie och Microsoft försäkrar att det inte är någon sådan?

Oavsett allt sådant är Halo 3: ODST ett riktigt välfyllt paket med extra allt av Halo och en upplåsningsbar Sgt. Johnson i Firefight för alla som förhandsbokar. Väl värt att hålla utkik efter och en riktig rivstart på spelhösten 2009 då det släpps kort efter att sommarloven och semestrarna tagit slut redan i september.

Halo 3: ODSTHalo 3: ODSTHalo 3: ODSTHalo 3: ODST
Halo 3: ODSTHalo 3: ODSTHalo 3: ODSTHalo 3: ODST
Halo 3: ODSTHalo 3: ODSTHalo 3: ODSTHalo 3: ODST
Halo 3: ODSTHalo 3: ODSTHalo 3: ODSTHalo 3: ODST
Halo 3: ODSTHalo 3: ODSTHalo 3: ODSTHalo 3: ODST

Relaterade texter

Halo 3: ODSTScore

Halo 3: ODST

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Så har Bungies fallskärmsjägare äntligen tagit mark och Jonas Mäki har gett sig ut i New Mombasa för att skjuta utomjordningar...

0
Halo 3: ODST släpps till PC nästa vecka

Halo 3: ODST släpps till PC nästa vecka

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Beta-testandet av Halo 3: ODST till PC avrundades härom veckan, och tydligen har den insamlade datan varit till belåtenhet. Nu låter nämligen 343 Industries och Microsoft...

Halo 3: ODST blir nedladdningsbart

Halo 3: ODST blir nedladdningsbart

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Microsoft låter meddela att deras sidohistoria Halo 3: ODST nu har blivit tillgängligt som ett Games on Demand-spel. För 149 kronor kan du få prova



Loading next content