Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Sonic & Sega All-Stars Racing

Sonic & Sega All-Stars Racing

Det är dags för en igelkott med behov av upprättelse att köra några varv på racingbanan. Finns det en chans att på allvar utmana Nintendo och deras anrika Mario Kart?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

I nådens år nittonhundranittiotvå såg en ny spelgenre dagens ljus. Mario tryckte ner sin stinna kropp i en underdimensionerad bil och folket fröjdades. Kart-genren lever och frodas än idag. Faktum är att spelen säljer hutlösa mängder och Marios eskapader på racingbanan är idag mer populära än någonsin. Vad som från början kändes som lite krystad spinoff genererar idag lika mycket spelglädje till konsumenterna som rupees till Nintendos gigantiska kassavalv. Konkurrenter har det funnits gott om genom åren, men ingen har ens snuddat vid originalseriens kvalitet. Nintendos ledarplats inom genren är både väl förankrad och välförtjänt.

Men se där längst in i hörnet. Där sitter en liten bespottad igelkott och sneglar surt på en lista över försäljningssiffror. Den där kakan, tänker den lille blåe. Den skulle man ha del av.

Man ska lära sig av historien, är det sagt. Baserat på tidigare försök att slå sig in i genren är det lätt att sia om framtiden för Sonic & Sega All-Stars Racing. Sega prånglar ut ett mediokert bilspel och de flesta rycker likgiltigt på axlarna och återgår till sitt älskade Mario Kart. Ingen orkar bry sig eftersom rörmokaren som vanligt startat i pole position och trots gummibandsfysik hållit sig som överlägsen ledare loppet igenom. Det är så det brukar gå för utmanarna i genren. Och när Sega är i full fart med att våldta sin stackars maskot är det lätt att avfärda försöket som ett sätt att dra in lite lättförtjänta pengar.

Men kanske det inte är så enkelt denna gång? Två saker talar nämligen emot denna lättvindiga analys. För det första släpps Sonic & Sega All-Stars Racing till alla viktiga format. Även de som inte äger en Nintendomaskin kommer att kunna ta del av ett nytt kartspel. Allt talar för en försäljningssuccé. Men antalet sålda spel borgar som bekant automatiskt inte för kvalitet. Då är det dags att ta fram argument nummer två. Sonic & Sega All-Stars Racing ser faktiskt riktigt bra ut. Det ni!

Detta är en annons:

Sonic & Sega All-Stars Racing är väldigt troget kart-spelens grundprinciper. Det följer genrens konventioner på ett lite fegt sätt. Igenkänningsfaktorn är hög. Föremål plockas upp på banorna och används för att ge fördelar. Missiler och minor placeras ut för att stoppa motståndarnas framfart. Tillfälliga fartökningar och hemliga genvägar används för att avancera. Inget direkt nytt under solen, men frågan är om det egentligen behövs. Den färgglada grafiken flyter bra och spelet ser riktigt trevligt ut. Upp till fyra spelare kan spela samtidigt på samma skärm. Dubbla antalet kan kämpa mot varandra online. En bra partyracer får gärna spela på säkra kort.

Vi är lovade minst tjugo olika förare som rattar passande fordon. Det betyder allt från bilar till flygplan och banankärror. Karaktärerna har alla var sin specialfiness som kan förändra utgången. Sonic förvandlar sig till exempel till en guldig superhjälte som svävar i hög hastighet och Amy drar fram hammare för våldsamma attacker. Alla förare härstammar från Segas digra spelhistoria. Av de nio karaktärer som redan är utannonserade är sex stycken tagna från Sonics egna spel. Två apor, en från Samba de Amigo och en från Super Monkey Ball samt Billy från Billy Hatcher and the Giant Egg är också med och tävlar om förstaplatsen. Räkna med en lång PR-kampanj understödd av spelmedia där nya karaktärer utannonseras med jämna mellanrum.

Även banorna är uppbyggda från olika spel från Sega. De enda banorna som hittills har visats upp är en från Sonic the Hedgehog och en från Billy Hatchet and the Giant Egg.

Jag har lite svårt för igelkottar som inte kan sitta stilla i bilen. Som ställer sig upp och lirar luftgitarr så fort de får chansen. Sonic hoppar runt som en sockerkickad mellanstadielev i sin blåa bil. Men jobbig påklistrad attityd till trots tror jag lite försiktigt på Sonic & Sega All-Stars Racing. Spelet är till för oss som får konstiga utslag och svårt att andas när det börjar talas om realistisk friktionsfysik och framvagnsinställningar. Även om Sonic inte kan få iväg ett blått ledarskal och köra om Mario på mållinjen, så kanske han i alla fall kan skicka fram några målsökande röda för att göra ledarpositionen lite svårare att hålla.

Detta är en annons:
Sonic & Sega All-Stars RacingSonic & Sega All-Stars RacingSonic & Sega All-Stars RacingSonic & Sega All-Stars Racing
Sonic & Sega All-Stars RacingSonic & Sega All-Stars RacingSonic & Sega All-Stars RacingSonic & Sega All-Stars Racing

Relaterade texter

Sonic & Sega All-Stars RacingScore

Sonic & Sega All-Stars Racing

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Jonas Mäki har tävlat ikapp med Segas färgstarka maskotar i Sonic & Sega All-Stars Racing. Är det lika bra som Mario Kart Wii?



Loading next content