Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Call of Duty: Black Ops 3

Call of Duty: Black Ops 3

Gamereactor har som enda svenska spelmedia provspelat uppföljaren till tidernas bäst säljande förstapersonsskjutare. Kolla in precis hur lovande Call of Duty: Black Ops 3 egentligen är...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Infinity Ward må ha varit de som startade fenomenet Call of Duty, men efter att Treyarch släppte Black Ops har de kommit att definiera serien. Det första spelet i serien slog alla tänkbara rekord, vilket sedan dess endast överträffats av Call of Duty: Black Ops 2 i kategorin förstapersonsskjutare. Det var tre år sedan, och sedan dess har mycket hänt. Activision har styrt om utvecklingen från tvåårscykler där Treyarch och Infinity Ward alternerar, till att även släppa in Sledgehammer Games och istället satsa på treårig utveckling.

Det här har vi redan sett resultatet av i fjolårets succé Call of Duty: Advanced Warfare, där sistnämnda vidareutvecklade serien och stod för en förnyelse vi inte sett röken av sedan det allra första Modern Warfare. Treyarch å sin sida har spenderat tiden med att utveckla Black Ops 3, och tack vare både längre utvecklingstid, mer resurser och ny hårdvara kan vi återigen se fram emot ett Call of Duty som mer framstår som ett helt nytt spel, snarare än en marginell uppdatering.

Call of Duty: Black Ops 3
Mekaniska armar, jetpacks och möjlighet att hacka saker. I Call of Duty: Black Ops 3 fortsätter Treyarch scifi-konceptet från Advanced Warfare.

När Gamereactor tidigare i veckan hälsade på hos Treyarch för att som bland första media i världen provspela Black Ops 3, berättade de bland annat om hur de kunnat experimentera mer denna gång. Det har helt enkelt funnits tid att prova nya idéer där en del visat sig vara oanvändbart medan annat istället visat sig vara vettiga tillskott till spelet. Det inkluderar bland annat inslag som att det nu går att simma och ett helt nytt rörelseschema.

Men innan vi tar itu med något sådant kan det vara på sin plats att presentera grundkonceptet för Call of Duty: Black Ops 3, nämligen det faktum att det är ett science fiction-krig som väntar. Vi fick en liten försmak av detta redan i Black Ops 2, men nu har världen brakat samman fullständigt och det har uppstått ett rejält krig om världens små kvarvarande resurser efter all miljöförstöring och global uppvärmning. I huvudsak handlar det om två koalitioner som ligger i luven på varandra och efter att en elittrupp försvunnit och stora mängder data läckt ut, är det upp till dig att ställa saker och ting till rätta.

I Treyarchs framtidsvision har krigarna kommit att bli cybernetiska bestar med kroppsdelar utbytta mot förbättrade mekaniska sådana. Det betyder i klartext att du som spelare har tillgång till funktioner som ett jetpack som ger extra hoppfunktioner, möjlighet att springa på väggar och liknande. Därmed känns spelet lite som en vidareutveckling av Advanced Warfare och den trend med större rörelseschema som startades genom Titanfall.

Call of Duty: Black Ops 3
Banorna är betydligt större denna gång. En av orsakerna till det är att du kan avnjuta äventyret co-op med upp till tre andra spelare.

Striderna är trots detta klassisk Call of Duty, och det förklaras storymässigt med att en enorm sköld mot flygattacker upprättats sedan föregångaren (för att undvika kapning av drönare). Därför har fokus legat på markstrider, och kamp man mot man har återigen blivit den viktigaste aspekten i framtidens krig. En idé jag gläds åt eftersom just det är det roligaste med serien.

Sägas ska dock att det redan tidigt märks att Treyarch numera är seriens flaggskeppsutvecklare, och det är med stort självförtroende huvudproducenterna berättar om det minutiösa arbete som föregått varenda liten ny funktion. Det framstår som otroligt genomtänkt och efter att ha fått provspela köper jag mycket av det som berättas. Det här är ett lyft för serien, inget snack om den saken.

Singleplayer har till exempel fått otaliga nya efterlängtade tillägg som helt kastar om hur ett Call of Duty brukar vara. Det inkluderar co-op för upp till fyra personer med möjligheten att se vad de andra spelarna ser. På det sättet kan man få helt olika vinklar av slagfältet och se var fienden gömmer sig förutsatt att gruppen jobbar som ett lag och positionerar sig rätt.

Call of Duty: Black Ops 3
De nya vapnen kan balanseras, dekoreras och ställas in precis som du vill ha dem.

För att göra detta till mer än en gimmick är banorna betydligt större denna gång. Glöm klaustrofobiska korridorskjutare som de tidigare spelen, här är det fläskiga slagfält som gäller. Och inte nog med det, Treyarch har även övergett mycket av det tidigare tänket med scriptade sekvenser. Du kommer alltså inte komma till passagen där du till exempel måste flyga en drönare, utan det är istället något du kan göra när som helst tillfälle ges.

För att skapa återspelningsvärde och göra singpleplayer till något du som spelare faktiskt ska vilja återvända till även sedan du klarat äventyret, finns även ett riktigt system med erfarenhetspoäng. I bästa rollspelsanda kommer du alltså att låsa upp nya förmågor och möjliggöra förändringar i upplägget. Vi får se prov på detta under en bana som tydligen ska utspelas ungefär mitt i äventyret på Ramses Station i Kairo.

Call of Duty: Black Ops 3
En funktion vi gissar att många av er kommer uppskatta är möjligheten att spela med en polare på delad skärm.

Där attackerar en högteknologisk fiende som backas upp av robotar som närmast för tankarna till de stålskelett vi träffat på i Terminator-filmerna. Blandningen av fiender som beter sig olika skapar direkt en intressant dynamik där robotarna inte är lika intresserade av att ta skydd, kontra de människor som är mer rädda om livhanken och samarbetar på ett annat sätt. Treyarch säger stolta att de försökt skapa en målinriktad artificiell intelligens denna gång, för att faktiskt ha en fiende som har annat för sig än att bara skjuta på just dig.

Att ljudet fått ett rejält lyft blir snabbt uppenbart med blytunga knallar och feta explosioner som ekar mellan husväggarna i det slagfält vi får ta del av. Även det grafiska har fått en rejäl boost utan att göra avkall på seriens alltid lika höga bilduppdatering. Det är Xbox One som visas, men även PC finns till förfogande och vi informeras om att mer jobb är vanligt har lagts ned på den versionen. Det inkluderar bland annat fler grafikinställningar, bra optimering och 4K-stöd. Och jodå, när jag senare får chansen att kika på spelet till PC blir det snabbt uppenbart att den är ett rejält snäpp över versionen till konsol.

Call of Duty: Black Ops 3
Det vankas mindre scriptade sekvenser denna gång. Vill du prova på något är det för att du väljer det, inte för att du måste.

Men ett utökat singleplayer till trots, är det ändå multiplayer som gör Call of Duty till det fenomen det är. Treyarch jobbar med esport-scenen och kommer ha en beta för de som förhandsbokar, på detta sätt vill de försäkra sig om att det blir en både balanserad och genomtänkt spelupplevelse online. Och det är något som kommer behövas, för det är många nya spelmässiga nyheter som väntar.

Viktigast är spelkontrollen som nu strömlinjeformats trots att fler funktioner tillförts. Liksom i Halo 5: The Guardians greppar du automatiskt tag i kanter när du hoppar mot dem, du kan springa mot väggar (även tvärvända), du kan nyttja jetpacket till att både kortare flygturer samt höga hopp och det går att sprinta hur länge som helst. Och vad du än gör av ovanstående kan du samtidigt sikta, ladda om eller glida längs marken. Det ger Call of Duty: Black Ops 3 ett nästan överväldigande första intryck där möjligheterna att både överraska motståndarna och undkomma hårda strider bättre än någonsin tidigare.

Till det här ska läggas att man denna gång kommer ikläda sig rollen som någon av nio olika elitsoldater med varierade supervapen och förmågor, där du får välja aningen vapen eller förmågan vilken sedan kan aktiveras under striderna. Treyarch förklarar att deras tidigare bonusar sällan nåddes av nybörjare, men att detta nya system kommer göra att du vid minst ett tillfälle under varje match kommer få möjligheten att vara åtminstone lite extra mäktig. Den mätare som avgör detta laddas upp med både tid och poäng, så bättre spelare kommer få använda förmågorna oftare - men alla ska få chansen att prova på.

Call of Duty: Black Ops 3
Ruin är en av nio figurer du kan använda dig av i multiplayer.

Fyra elitsoldater visas upp och de andra fem kommer avslöjas senare. Vi fick bland annat se Ruin som har en gravitationsattack som dräper fiender som är i närheten efter att han attackerat från luften och Seraphi som har puffran Annihilator, vilken närmast för tankarna till Golden Gun från klassiska Golden Eye 007. Den dödar helt enkelt allt med ett skott. Min personliga favorit blev dock Reaper, en robot med minigun och möjligheten att manipulera tid. Jag valde oftast minigun-varianten som visade sig vara ett förträffligt verktyg för att hålla rent runt flaggorna i spelläget Domination.

Även dessa elitsoldater kommer kunna levlas upp på olika sätt, och Treyarch har även lagt ner ett hästjobb på möjligheten att snickra egna vapen. Ett sikte, fem tillbehör, motivlackning och kamouflage går att lägga till varje krutpåk och verktyget med vilket du skapar vapendesign påminner lite om Forza Motorsport 5-upplägget. Det är givetvis ett gott betyg och något som betyder att vi kommer få se helt sanslösa kreationer online.

Call of Duty: Black Ops 3
Mellan banorna besöker du ett safe house där du justerar din utrustning, postar saker online, läser bakgrundshistoria, uppgraderar din figur och förbereder dig för vad som komma skall.

I de tre multiplayermatcher jag hann spela slogs jag av hur alla nymodigheter faktiskt tillför något utan att förlora känslan av det som gör Call of Duty till det fenomen det trots allt är idag. Det betyder i klartext att det inte blir några fordon, ett ilsnabbt tempo, banor som inte har några överdrivna höjdskillnader och är fullt av ställen där det naturligt uppstår en massa eldstrider.

Spelkontrollen känns helt förträfflig redan i detta tidigare skede och tillfredsställelsen i att trycka LB/RB och ta fram Reapers minigun och meja ner 4-5 motståndare på en gång är obetalbar. Att få en värld under banorna tack vare införandet av undervattensstrider är också något som fungerar utmärkt och ger en extra dimension till krigandet. Sägas ska att jag misstänker att det djupare spelsystemet kan komma att avskräcka nybörjare något, men när jag konfronterar Treyarch med det, så håller de inte med. Det återstår att se hur det blir med den saken, men att vald elitsoldats specialförmåga aktiveras av tid om du som spelare inte lyckas åstadkomma något, kommer onekligen göra att även nybörjare får känna sig duktiga mellan varven.

En grej jag gissar kommer behöva balanseras något är dock de rullande, målsökande taggiga minor som dyker upp efter feta Scorestreaks. Dessa känns hutlöst irriterande och faktiskt inte alls särskilt roliga, varken att använda eller dödas av. Utöver det är Call of Duty: Black Ops 3 redan så pass roligt att det är under vilda protester jag tvingas avbryta krigandet för att resa hemåt.

Call of Duty: Black Ops 3
Trots en ovanligt påkostad PC-version lovar Treyarch att spelet ska flyta bra på mediuminställningar med grafikkorten AMD 6970 och Nvidia GTX 470.

Det känns som att Treyarch tänkt på allt denna gång, de har fått tiden de behöver för att göra sitt drömspel och resultatet lovar mycket gott. Jag misstänker att många av er kommer känna att det är en vidareutveckling av Advance Warfare-konceptet (som i sin tur kändes inspirerat av Titanfall), och visst kände jag initialt att det hade varit roligare med något annat än ytterligare ett scifi-krig med supermänniskor.

Efter att ha spelat har jag bytt åsikt dock. Treyarch gör idag bättre Call of Duty än några andra, och i Black Ops 3 visar de varför just deras spel blivit så hutlöst populär. De årliga Call of Duty-spelens treårscykler tycks ha gjort underverk för serien där det numera faktiskt hänt massor mellan varje ny del, och spelhösten 2015 blev för min egen del just betydligt mer intressant än den redan var.

Relaterade texter

Call of Duty: Black Ops 3Score

Call of Duty: Black Ops 3

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Kommer Activision lyckas ingjuta nytt blod i Call of Duty-serien igen? Ja, vi tror faktiskt det efter att ha avnjutit det nästan oförskämt genomarbetade Call of Duty: Black Ops 3...Loading next content


Cookie

Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy