Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Metro: Last Light

Metro: Last Light

En uppföljare till det smått kultiga Metro 2033 är på väg och det vankas mer underjordsmonster, skräck och läskiga tunnlar. Vi har fått ett smakprov på 4A Games spel och delar med oss hela härligheten...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det har kallats för THQ:s "bristfälliga mästerverk" och en "hygglig idé som genomförts illa". Men Metro 2033 försökte sig på några riktigt intressanta saker i sin skildring av ett post-apokalyptiskt Ryssland, och storyn om de överlevande bland tunnelbanorna. Storyn var effektiv men precis som vi som spelare gjorde, fumlade studion en aning i mörkret; alltid en fara när konkurrensen i förstapersonsskjutar-marknanden är så intensiv.

Så var det dags för uppföljaren. Först hade den namnet Metro 2034, men efter ett officiellt avtäckande är den officiella titeln Metro: Last Light. Man har bytt namn för att ta avstånd från romanen spelet baseras på, då spelet egentligen inte har så många likheter med den. Författaren Dmitry Glukhovsky är fortfarande inblandad i skapandet av Last Light, men THQ tyckte att 2034-romanen inte hade mycket som kunde översättas väl till spelens värld. Ut med långdragna diskussioner om mänsklighetens död alltså, och in med monster, galningar och maskingevär.

När Gamereactor får se spelet är det tre korta bitar gameplay som fogats samman från ett längre segment, som utgör spelets första timmar. Vi får även se en atmosfärisk trailer som visar förstörelsen ovan jord och sedan kastar oss ner i tunnelbanesystemet.

Metro: Last Light
Detta är en annons:

THQ använder denna trailer för att poängtera att spelet behåller kärnan från föregångaren; atmosfärisk survival horror, där spelaren kan välja att antingen smyga eller kriga sig fram. Spelmekaniken ska ses över och allt ska putsas. Exakt vad man ska förfina får vi inte reda på, men man berättar att den artificiella intelligensen ska bli mer avancerad och vapnen köttigare. Man petar också i systemet med ammunition som valuta. Några saker bekräftar man bara, men diskuterar inte vidare; som multiplayer och alternativa slut.

Grundpelarna i spelserien är tydliga när vi får följa två personer som tar sig ner i en avloppslucka för att hitta en tunnelbanestation och frita en fånge. Gasmaskens visir blir frostigt av den kalla luften ovanifrån. Vår karaktär lossar på en glödlampa för att döda ljuset när vakter patrullerar i närheten, vakter som sedan tas om hand om i tystnad. Fler beväpnade vakter bländas senare av sina egna lampor, vilket låter dig komma nära och nita dem en efter en. Vi får se ett av de hemmagjorda vapnen när huvudpersonen hittar en bössa med en fastnitad bensinmätare.

Om vapnet moddats för att se ammunitionsmängden eller omständigheter i atmosfären hinner vi inte uppfatta, då det snabbt ersätts med en kulspruta som stjäls från en vaktstation. Precis som i en film så sätts en sekvens igång när vi plockar upp vapnet, och en hord soldater strömmar in i basen. Dags för Space Invaders a la Metro. Våra kulor tuggar sig genom kött och cement i en kaskad av eldgivning. Vi tvingas backa uppför en trappa och känner oss som en fångad råtta, då kulor sliter sönder vårt gömställe.

Metro: Last LightMetro: Last Light
Detta är en annons:

Vi spolar fram en bit i spelet och hamnar i en intensiv sekvens några minuter senare, när du och din kamrat vandrar genom stationen. Vi får se en vacker sekvens som påminner både om Assassin's Creed och Indiana Jones, då du långsamt tränger dig fram på ett auditorium, pyntat med naziliknande banderoller. Uppdraget här är att i utklädnad rädda en fånge, men läget ser hoplöst omöjligt ut. Precis när jag undrar hur de två karaktärerna ska överleva ett sånt här uppdrag tar den ena fram en pistol och skjuter i luften. Skottet skrämmer alla till panik och vi kan rusa mot fångtransportstationen. Vi upptäcker dock att transporten redan är på väg längs rälsen på väg mot en tunnel.

Här får vi se en linjär men actionpackad sekvens där vi snor en modifierad gruvvagn och påbörjar en jakt. Vår hjälte delar ut nedtryckande eldgivning på fiendefyllda vagnar som är hack i häl, varpå vi kommer sida vid sida med fångtransporten. En kort filmsekvens sätter igång och vi får se ett våghalsigt tågbyte i 120 knyck. Ett hopp senare och vi är tillbaka på solid (om än skakande) mark. Vi smyger fram genom tågvagnarna och tar del av eldstrider med tågets vakter.

Det går väldigt fort, och det skildras effektfullt med både effektfullt ljud och snygga grafikeffekter. Tågets egna lampor bländar oss och kastar långa skuggor från tåglast och vakter. Skaket från både tåg och kedjor som håller lasten på plats skapar en skön ljudnyans till smattret från eldstriden. Sekvensen är så engagerande att det känns som om vårt hår fladdrar i vinden.

Metro: Last LightMetro: Last LightMetro: Last Light

Att ta sig till tågets ände är en procedur i sakta mak, och när vi till slut är framme exploderar vagnarna framför oss. Skärmen blir mörk och vi är tillbaka i konferenshallen där presentationen äger rum. Man kan lugnt säga att THQ verkar jobba hårt för att uppfylla löftet om att Metro: Last Light ska bli omslagspojke för PC-hårdvara världen över. Spelet ser fantastiskt ut, och dessa segment har förstås putsats ordentligt för att sticka ut på den kommande E3-mässan. Det ska bli intressant att se om utvecklaren använder de filmiska inslag som gjorde föregångaren så effektiv, eller om man väljer en annan väg och utvecklar konceptet.

Metro: Last Light verkar visserligen inte vara ett så stort steg från Metro 2033, men med gissningsvis tolv månader utvecklingstid kvar kan det förstås ändras. Detta kan bli en av de mest intressanta actionupplevelserna nästa år.

Relaterade texter

Metro: Last LightScore

Metro: Last Light

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Vi har återigen begett oss ned under ytan för nya episka äventyr i Moskvas havererade tunnelbanesystem. Jonas Mäki har satt ett betyg på ett av vårens hetaste actionspel...

Metro Redux nu utannonserat

Metro Redux nu utannonserat

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Det var så sent som imorse Gamereactor kunde rapportera att 4A Games var på väg att släppa ett Metro-paket till PC, Playstation 4 och Xbox One med båda spelen, allt DLC...

Fler Metro-spel på väg i framtiden

Fler Metro-spel på väg i framtiden

NYHET. Skrivet av Oliver Thulin

När THQ gick i konkurs köpte Deep Silver upp rättigheterna till Metro-serien. Metro: Last Light släpptes tidigare i år och fick ett bra bemötande från kritikerkåren....

Kalasförsäljning för Metro: Last Light

Kalasförsäljning för Metro: Last Light

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Deep Silver låter glatt meddela att Metro: Last Light har skåpat ut försäljningen av föregångaren, och det med besked. Till PC såldes mer än tre gånger så många spel...

Season Pass till Metro: Last Light

Season Pass till Metro: Last Light

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Deep Silver låter meddela att de hakar på konceptet med Season Pass för Metro: Last Light. Season Pass kommer kosta runt 130 kronor och ger tillgång till en rad DLC-paket...



Loading next content