Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Dead Rising

Dead Rising

Zombies, baseballträn, zombies, en journalist och mera zombies. Capcom inviger Xbox 360 med det de kan bäst, nämligen skräck.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Att vara i ett köpcenter när det är som allra mest folk kan vara riktigt jobbigt. Ännu lite jobbigare skulle det vara om alla dessa människor dessutom vore levande döda som gjorde allt i sin makt för att få kalasa på din hjärna. Lyckligtvis är det ytterst sällan vi råkar ut för sådant. Capcoms nye antihjälte Frank önskar han kunde säga detsamma, men att bli instängd i ett varuhus knökat med blodtörstiga zombies är faktiskt exakt det han drabbats av.

Dead Rising är ett spel som visades upp först under E3-mässans sista dag och därför hamnade lite i skymundan. Sedan Gamereactor fått provspela bakom stängda dörrar var vi dock fullständigt övertygade om att Capcom hittat precis rätt användningsområde för sina klassiska zombies, sedan de fått sparken från Resident Evil-serien och ersatts av folkilskna bönder. Istället för isande zombie-skräck, långsökta pussel och historier med mängder av vändningar handlar Dead Rising egentligen bara om två saker: Överlevnad och fruktansvärt mycket blodig zombie-action. Spelet har mer gemensamt med George Romeros gamla klassiska filmer och de som gillade nyinspelningen Dawn of the Dead har verkligen något att se fram emot.

För att inte bara förvandlas till ett hjärndött actionspel finns en läcker hake med Dead Rising. Huvudpersonen Frank råkar nämligen vara journalist. Att göra ett exklusivt reportage från ett köpcenter fullsmockat med levande döda skulle naturligtvis garantera det prestigefyllda Pulitzer-priset. Därför gäller det att ta sig så nära alla zombies som möjligt för att få riktiga kalasfoton. Vi kan meddela att det är riktigt spännande att se tusen ilskna zombies stå banka på ett skyltfönster, medan man själv går allt närmare för att ta så bra bilder som möjligt. Hur länge håller glaset egentligen? Inte så länge, ska det visa sig för snart brister det och alla bara väller emot stackars Frank som får ta till flykten.

Frank är dock ingen sedvanlig fotograf. Mest troligt praktiserar han fribrottning på sin lediga tid. Dead Rising är nämligen ett klassiskt zombie-slaktarspel och med uppseendeväckande van hand förvandlar Frank levande döda till enbart döda igen. En av hans mest användbara attacker i trängda situationer är att ta tag i en liggande zombies ben och därefter rotera som en elvisp, något som får alla fiender som står i närheten att flyga all världens väg. Det är också möjligt att mosa skallar mot väggar eller golv samt praktisera klassiska wrestling-kast.

Detta är en annons:

Av och till kommer man över skjutdon, vilket gör livet för Frank något lättare. Problemen är bara att antalet zombies är långt större än antalet kulor. Eftersom man är på ett varuhus finns dock mängder av tillhyggen att tillgå. Exakt allt man hittar i hyllor går att plocka upp och nyttja som tillhygge. Det resulterar i att spelet får en något annorlunda karaktär beroende på var i huset man befinner sig. På matavdelningen är meloner och kundvagnar bra tillhyggen medan sportavdelningen ju faktiskt har riktigt stabila baseballträn. Vårat favoritvapen visade sig dock stå på trädgårdsavdelningen, nämligen en motordriven gräsklippare. Med berått mod kan man bokstavligt talat klippa arma zombies till konfetti, bara att plöja rakt fram genom klungorna och se likdelar flyga till höger och vänster. Blodigt till tusen och oerhört osmakligt, men gjort med glimten i ögat.

Att Dead Rising är ett Xbox 360-spel syns främst på den enorma mängden superdetaljerade och supermotbjudande fiender. Vi snackar hundratals zombies på skärmen samtidigt som bara väller emot Frank på små trånga ytor. Man måste se det för att förstå hur mycket effekter spelet faktiskt har. Även köpcentret är fantastisk välmodellerat och allt man ser är faktiskt riktiga föremål. Skillnaden mot denna generation när föremål ofta bara är texturer på en vägg är enorm. Men det ska ändå slås fast att Dead Rising inte är något av de mer iögonfallande spelen till Xbox 360 och fokus är lagt på klassisk action, snarare än grafiska excesser. Animationerna var heller inte helt hundra, vilket dock skulle vara helt åtgärdat till det färdiga spelet, enligt Capcom. Man ska dock ha i åtanke att spelet kördes på en väldigt tidig version av Xbox 360 och mycket kan faktiskt hända, både med spelbarheten men framför allt med grafiken.

Skön action, svart splatterhumor och hederlig arkadkänsla är en perfekt sammanfattning av Dead Rising. Flirten med klassiska B-skräckisar är uppenbar och jag tror tveklöst att Capcom hittat rätt sorts zombie-spel för den actiontörstande Xbox-publiken. Ganska precis 15 minuter tog det för Dead Rising att klättra upp på min personliga topp 3-lista över de spel jag ser mest fram emot till Xbox 360.

Dead RisingDead RisingDead RisingDead Rising

Relaterade texter

Dead RisingScore

Dead Rising

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Frank har en riktigt besvärlig dag i en amerikansk småstad bland tusentals zombies



Loading next content