Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Total War: Arena

Total War: Arena

Vi har stampat sönder slagfält med Hannibals elefanter och trumpetat fiender till underkastelse i Total War: Arena-betan...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

När Creative Assembly bjöd över Gamereactor till ett snöigt (jodå) Paris för att delta vid utannonserandet av Arenas öppna beta som startar den 22 februari, var vi såklart snabba att tacka ja. Betan innehåller såklart en hel del roligt såsom nya banor och inställningsmöjligheter. Dessutom väntar en total återställning av alla konton för de som spelat den stängda betan tidigare.

Som kompensation kommer upp till 500 000 gratis XP och 250 000 Silver samt unika skölddelaler delas ut till beta-veteraner. Höjdpunkten med den nya betan är dock en ny fraktion och två nya Commanders, nämligen Nordafrikanska staten Carthage (Kartago) som nu alltså slår följe med Roman, Greek och Barbarian (som fanns sedan tidigare). Dessutom vakas en rolig ny stridsenhet: Krigselefanter!

Kartagerna har två nya Commanders till sitt förfogande. Dels den legendariska Hannibal men även hans mindre kände släkting Hasdrubal. Precis som andra Commanders har de sina unika egenskaper. Hannibal är mest känd för att ha lett sin armé med bland annat krigselefanter genom Alperna in i Italien. Helt i linje med historien kretsar Hanniblas färdigheter runt snabbhet och att kunna mana på sina enheter till storverk. Hannibals basfärdighet heter "Forced March" och låter dig flytta runt trupperna snabbare på bekostnad av moralen. Andra färdigheter såsom "Determination" och "Ad Portas" fokuserar på boosta dina attacker och försvar när du nått gynnsamma positioner. Hasdrubal, å sin sida, handlar enbart om att supporta sina allierade. "Deep Pockets"-förmågan boostar attacker och försvar hos enheter på samma sida medan förmågan "Bribe" sänker moralen och stridsviljan rejält hos fiendens enheter.

Detta är en annons:
Total War: ArenaTotal War: ArenaTotal War: Arena
Krigselefanter är en ny enhet.

Kartagerna utvecklas i takt med Hannibals berömda kampanj som startar i Iberien (dagens Spanien) och går genom södra Gallien, Alperna och avrundas med en 15-årig ockupation av Italien. Kartagerna startar därför med iberiskt svärdsinfanteri, legoknektar som påminner om grekiska hopliter och numidiskt lätt kavaleri. Runt nivå fem eller sex dyker stridselefanterna upp, liksom galliska och italienskt infanteri som historiskt slog följe med Hannibal i hoppet om att kunna göra sig av med romarna. När du når högsta nivån kan du kalla in veteranerna från slaget vid Trebia och Carrhae samt en mix av numidiska och barbariska krigare. Jag tycker det är ett bra sätt att lägga upp det på och jag hoppas framtida fraktioner kommer fungera likadant. Lead game designer David Petry bekräftade lyckligtvis att det är något man överväger

Elliott Locke, lead battle designer under utvecklingen av Total War: Arena, berättade för mig att kartagerna valdes som ny fraktion för att de erbjöd flest möjligheter till nya spelstilar. Den största orsaken till det är såklart krigselefanterna. Tanken bakom enheten är att det är en kraftig enhet du kan använda för "micro-management" och på så sätt vända strider från givna underlägen, exempelvis stampa sönder saker och ting. David Petry förklarade att de övervägt mellan en till åtta elefanter per enhet, men att ha flera sabbade alltid grejen med micro-management som de vill uppnå. Jag fick själv uppleva hur en elefant kan sprida död och förintelse bland de flesta enheter och kan vara en pina att besegra om man saknar spjutenheter eller en falang med pikförsedda krigaren.

Trots att de är detta slagfälts tanks kommer de dock dö snabbt om du inte tar hand om dem på bästa sätt. Totalt finns fem olika elefantenheter där den första är "Surus" på nivå fem. Det var Hannibals favoritelefant efter att ha korsat Alperna. Nivå sex till tio har egna elefantenheter döpta efter kartagernas (och feniciernas) gudar. Tian är exempelvis "Baal" som har förmågan "Charge" samt "Tanit" som är att trumpeta så fiendens moral sjunker.

Detta är en annons:
Total War: ArenaTotal War: Arena
Hannibal och en släkting till honom är Commanders för Kartago.

I den öppna betan läggs även nya banan "Teutoburg Forest" till. Den baseras såklart på den klassiska striden där Arminius utplånade tre romerska legioner under ledning av Proconsul Varus. Banan är mörk och ogästvänlig med gott om ställen för nesliga bakhåll. Joshua Williams, developer communications, berättade för oss att de vill skapa variation genom att lägga till helt skilda banor. Den nyligen tillagda "Passage of Augustus" är ett exempel på hur mindre baser nära varandra leder till ett slags 'herre på täppan'-spelande utan att man ändrat spellägena eller målen.

Utöver de uppenbara förändringarna berättade lead programmer Alex de Rosee för oss att de som har svaga datorer kommer märka av en väsentlig prestandaförbättring nu. I synnerhet gäller detta de som kör integrerade grafikchip från Intel. Hittills har målet varit att få allt att fungera smidigt, men nu har man alltså kunnat lyxa till det och börja jobba med andra optimeringar.

Total War: ArenaTotal War: Arena
Spelet är gjort för att kunna uppgraderas och ska spelas i tio år om utvecklarna får som de vill.

Till sist fick vi kolla in vad teamet jobbar på inför framtiden vad det gäller fraktioner och enheter. Flera stycken undersöks just nu, men ingen bekräftat. Däremot kommer det att släppas flera kraftfulla enheter som krigselefanterna. Det första som kommer efter att betan startats är en ny Commander till Barbarians som är fokuserad på pilbågsskytte. En annan trolig ny grej är Hannibals far: Hamilcar Barca, som anses ha grundat Barcelona och var ett militärt geni.

Kartago och krigselefanterna känns som klockrena tillägg till Total War: Arena, som jag anser har potentialen att bli ett riktigt populärt strategispel. Utvecklarna säger att de gärna se en esport-framtid för spelet, men att det initialt inte är prio. Det här är ett spel som ska hålla i tio år precis som World of Tanks. Det är byggt för att kunna uppgraderas på olika sätt och ha stöd för esport. Jag tycker absolut du ska kolla in det närmare när den öppna betan startar den 22 februari.

HQ
Total War: ArenaTotal War: ArenaTotal War: Arena

Relaterade texter

1
Total War: Arena läggs ner i februari

Total War: Arena läggs ner i februari

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Total War: Arena har gått att spela som öppen beta under året, men tydligen har saker och ting inte fungerat så bra för nu meddelas att servrarna stängs den 22 februari...

1
Ett snack med kungarna av strategi

Ett snack med kungarna av strategi

ARTIKEL. Skrivet av Petter Hegevall

Gamereactor satte sig ned med Jurgen Post (president) och Tim Heaton (studio director) från strategimästarna The Creative Assembly, för att luska reda på lite mer information om deras kommande spel Total War: Arena



Loading next content