Svenska
Gamereactor
förhandstittar
The Last of Us: Part II

5 Snabba: The Last of Us II

Det är alldeles, alldeles strax dags att kasta oss över uppföljaren till ett av världens bästa spel och här är allt du behöver veta om det...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

The Last of Us står sig som ett av de bästa spelen vi på redaktionen har spelat, och flera av oss skulle vilja påstå att det till och med är det bästa spelet vi har fått nöjet att lira. Därför ser vi verkligen fram emot uppföljaren som nu bara är en månad från oss. Så vad bör vi förvänta oss egentligen?

OBS! I artikeln förekommer inga spoilers från läckan och vi förväntar oss att du avstår från att skriva någon spoiler i kommentarsfältet.

The Last of Us: Part II
Medan The Last of Us var Joels äventyr - är uppföljaren helt klart Ellies.

Så när utspelar sig egentligen uppföljaren?
Medan föregångaren utspelade sig under ett år, 20 år efter att utbrottet skedde, utspelar sig The Last of Us Part II fem år efter första spelets slut. Saker och ting verkar till en början relativt bra (under omständigheterna) men av någon anledning är Ellie hämndlysten. Naughty Dog har hittills inte berättat varför hon gör denna resa, men det skulle kunna vara så att Dina mördas och att Ellie nu tänker hämnas hennes död. Er gissning är lika bra som vår. Manusförfattaren Neil Druckmann har redan berättat att hat spelar en väsentlig roll i spelet. Med tanke på att fem år har passerat sedan vi sist såg karaktärerna kan såklart något allvarligt ha hänt även under denna tid.

Detta är en annons:

Hittills har vi bara sett att vi kan spela som Ellie. Kommer Joel också vara spelbar?
Bitar av föregångaren lät oss styra Ellie men till största del fick vi spela som Joel. Denna gång är det andra bullar då vi inte får spela som Joel alls, vilket avslöjades redan 2018. Dock innebär detta inte att Joel inte spelar en central roll i berättelsen (något Naughty Dog bekräftat att han gör). Däremot vet vi inte hur pass stor hans medverkan är, eller om han ens lever. Med tanke på hatet som vi tidigare pratade om kan en möjlig förklaring vara att han faktiskt dött under tiden som passerat. Kan det kanske vara därför Ellie är hämndlysten? Och innan någon säger att vi faktiskt har sett honom i trailers så vill jag bara poängtera att vi inte vet kontexten ännu. Det kan likaväl vara så att han endast existerar i Ellies huvud, likt Joker gjorde i Batman: Arkham Knight. Vi får helt enkelt vänta och se på vilket vis som Joel medverkar i spelet.

The Last of Us: Part II
The Last of Us: Part II ser verkligen fenomenalt ut sett till grafik och design.

Men, varför har vi inte fått lira spelet än? Det skulle väl redan ha släppts?
Om allt hade gått enligt planerna hade vi redan spelat uppföljaren sedan några månader tillbaka. The Last of Us Part II var från början tänkt att släppas 21 februari, men fyra månader innan lanseringen berättade Naughty Dog att de tyvärr inte skulle kunna hålla detta. Därför försenades spelet till 29 maj men även detta kan vi glömma. Den rådande pandemin har på många sätt och viss satt käppar i hjulet för både oss privatpersoner och företag, och Naughty Dog var inget undantag. 2 april berättade de nämligen att de var tvungen att fördröja spelet på obestämd tid på grund av pandemin, fastän spelet nästan var färdigt. I samma veva skedde massiva läckor där spelet dök upp på nätet vilket antagligen skyndade på lanseringen, för lyckligtvis blev det inte en alltför lång fördröjning. I slutet av månaden avslöjades det att vi kommer kunna slänga våra labbar över spelet 19 juni. Så till alla er som väntar - håll ut! Det är vår tur snart.

The Last of Us Part II verkar bli ett stort spel. Kan ni berätta mer om det?
Självklart! Precis som föregångaren kommer uppföljaren att bli ett stort spel. Föregångaren pressade verkligen Playstation 3 till sin maximala potential sett till grafik. Tvåan kommer knappast vara ett undantag, och ser ut att bli det kanske snyggaste spelet till Playstation 4. Nog finns det också anledning att tro det med tanke på att Uncharted 4: A Thief's End, som släpptes 2016, än idag står sig som det kanske visuellt mest imponerande spelet du kan lira på Playstation 4. Något mer som antyder att The Last of Us Part II kommer att vara det mest ambitiösa spelet från Naughty Dog är utrymmet på din hårddisk. 100 gigabyte kommer spelet att ta upp så vet du med dig att du har ont om utrymme, kan det redan nu vara värt att spela färdigt dina ospelade spel för att frigöra utrymme eller köpa en extern hårddisk. De som hellre köper spelet i fysisk form kommer få ett spel, levererat i två skivor. Som i fallet med Red Dead Redemption 2 och Final Fantasy VII: Remake handlar det förmodligen om en skiva för installation och en för att spela.

Detta är en annons:
The Last of Us: Part II
Till alla er gitarrlirare! Det går att spela gura i denna brännheta tvåa.

Jag är, helt ärligt, inte övertygad. Varför ska jag se fram emot spelet?
Skojar du med oss? Nåväl. The Last of Us tog berättandet i spel till en helt ny nivå. En nivå ingen ens har varit i närheten av tidigare. Där fick vi möta Joel som förlorade sin allra käraste i utbrottet och tvingas leva med detta i en värld i ruiner. Och i en värld av ruiner gör man vad man måste för att överleva. Som Joel och Ellie rörde vi oss i gråzonen mellan gott och ont och fastän vi gjorda onda handlingar kunde vi alltid sympatisera med dem och den kemi som fanns mellan Joel och Ellie fick oss att aldrig vilja lägga ned kontrollen. Har du mot all förmodan inte lirat föregångaren än så har du en månad på dig att göra det för att vara uppvärmd inför uppföljaren. Eftersom flera av oss kallar föregångaren för världens bästa spel är vi kanske inte helt opartiska här, men för alla som värdesätter berättelse i ett spel verkar The Last of Us Part II vara en ny milstolpe i TV-spelshistoria. Addera även snorsnygg grafik och fantastisk musik och vips! Så har vi ett spel som vi helt enkelt inte kan motstå att se fram emot. För det ska sägas att Gustavo Santaolalla ännu en gång kommer att skapa musiken som i ettan var bedårande vacker och som förgyllde spelets allra mest emotionella scener.

Återigen, inga spoilers i kommentarsfältet, tack!

Relaterade texter

The Last of Us: Part IIScore

The Last of Us: Part II

RECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Sju år efter det första spelet är Ellie och Joel tillbaka för att göra chefredaktör Hegevall gråtmild och förstummad, igen. Detta är vår recension av tidernas mest vågade uppföljare...



Loading next content