Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Apple Homepod Mini

Niclas har gett Apples senaste smarta högtalare en ordentlig testkörning och han är väldigt imponerad av den lilla högtalaren...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Apples HomePod Mini är egentligen ingen nyhet, den lanserades för över ett år sedan i samma veva som iPhone 12. Den är dock inte officiellt lanserad i Sverige ännu, men går trots det att få tag på ganska enkelt. Vill man ha en får man dock nöja sig med att prata engelska med den till dess att Apple släpper lös den på svenska marknaden.

HQ

Homepod Mini är som namnet antyder en ganska liten högtalare, något större än en tennisboll eller som en genomsnittlig apelsin. Avsevärt mindre än sin föregångare alltså. Den saknar fysiska knappar men har en touchyta på toppen där man bland annat kan höja och sänka ljudet samt starta musiken. Stilren är den också och smälter väldigt fint in i hemmet vart man än väljer att ställa den.

HomePod Mini
HomePod Mini är stilren och smälter väl in i hemmet

Eftersom Homepod är en smart högtalare så hänger ju mycket på hur bra interaktionen med Siri fungerar och den fungerar i det närmaste felfritt. På HomePod mini pratar Siri inte svenska ännu men jag tycker inte att det är en nackdel alls. Siri är nämligen flera klasser vassare på engelska och jag är riktigt imponerad av hur bra respons jag faktiskt får från henne och hur rapp Homepod Mini är. Hon fixar påminnelser, lägger in aktiviteter i kalendern, spelar upp musik och svarar på alla möjliga frågor galant och det är ändå bara en bråkdel av allt som går att göra.

HomePod Mini
Stor som en genomsnittlig apelsin ungefär, eller en baseboll
Detta är en annons:

När det gäller ljud så har Apple fortfarande inte fått till någon fullträff, Airpods är som vi alla vet väldigt funktionella och fungerar sömlöst mellan alla ens Apple-enheter men är ytterst mediokra rent ljudmässigt. Jag var lite orolig att det skulle vara samma sak med Homepod Mini men jag måste faktiskt säga att jag blev positivt överraskad på den punkten. Man bör förstås inte förvänta sig en ljudbild som kan mäta sig med marknadens absolut bästa men för den dryga tusenlapp som Homepod Mini kostar så slår den faktiskt flera konkurrenter på fingrarna. Google Nest exempelvis som är större och då rimligtvis borde kunna producera bättre ljud får enligt mig se sig slagen av Homepod Mini och den slår även min befintliga bluetooth-högtalare från Sony med ganska god marginal. Den låter fylligt och fint och det går att dra upp volymen till max utan att det låter ansträngt eller spricker, det är rent hela vägen och fyller utan problem ett genomsnittligt vardagsrum. På minussidan så är basen förstås svagare än den hade varit i en större och dyrare högtalare men det är mest troligtvis inget som den genomsnittliga lyssnaren kommer märka av eller störa sig på särskilt mycket.

Homepod Mini är som sagt en väldigt smart högtalare, Apple har petat in en mängd fiffiga funktioner och hjärnan i Homepoden är Apples S5-chip. Den fungerar som man kanske redan räknat ut sömlöst med iPhone och andra Apple-enheter. Håller man sin iPhone intill Homepoden så överförs musik eller samtal till den på ett litet ögonblick och den fungerar faktiskt alldeles ypperligt för just telefonsamtal. Ljudet är klart och fint och jag hör och hörs tydligt trots att jag sitter nästan två meter ifrån vid testet.

HomePod Mini
Vid interaktion med Siri så lyser hela touchplattan upp, vilket gör det enkelt att veta när hon lyssnar på en.

Homepod Mini går även att använda som högtalare till Apple TV om man råkar ha en sådan hemma. Det är förstås lätt att ställa in och de leker väldigt fint ihop. Råkar man ha två stycken Homepods hemma så kan man använda båda och på vis få ut stereoljud, hur det låter kan jag dessvärre inte uttala mig om då jag bara har en i dagsläget, men en fungerar fint och är fullt duglig som högtalare till TV:n i den mån att den låter avsevärt bättre än TV:ns egna högtalare. Rent teoretiskt kan man ju köpa på sig 4-5 stycken, placera strategiskt i vardagsrummet och på så vis skapa en sorts surroundsystem. Men för de pengarna får man betydligt bättre och rejälare anläggningar så det är inget jag skulle rekommendera. Men går gör det om man tycker att det är en bra idé.

Detta är en annons:
HomePod Mini
HomePod Mini går även bra att använda som högtalare till Apple TV

Har man smart belysning eller andra smarta prylar i hemmet som är kompatibelt med Homekit så fungerar Homepod klockrent även med dessa, det är lätt att ställa in och det är smidigt att styra med hjälp av Siri. Man kan till exempel be henne dimma ner lamporna till önskvärd styrka och hon har förvånansvärt bra koll på vilken lampa man vill justera. Har man som jag smarta lampor i hela huset så är det bara att be Siri släcka alla lampor vid läggdags och det är en funktion jag inte visste att jag behövde innan. Hur skönt är det inte att slippa springa upp när man lagt sig i sängen för att man glömt lampan på i köket till exempel?

Homepod Mini är väldigt trevlig och har faktiskt blivit helt självklar i min vardag sen jag fick hem den, något jag inte trodde på förhand med tanke på hur medioker jag tyckte Google Nest var när jag provkörde denna. Men detta är en annan historia helt och hållet och den charmiga lilla högtalaren presterar långt bättre än vad dess ringa storlek kanske antyder vid första anblicken. HomePod Mini är en väldigt prisvärd smart högtalare som med Siris funktionalitet blir en alldeles utmärkt digital assistent i hemmet. Detta under förutsättningen att man primärt kör Apples produkter då, kör man Android som sitt föredragna system så kommer man inte få ut särskilt mycket av en HomePod, men det säger sig nog självt.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Snabb, interaktionen med Siri är klockren, stilren design, betydligt bättre ljud än väntat
-
Basen är lite i klenaste laget
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Apple Homepod Mini

Apple Homepod Mini

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Niclas Wallin

Niclas har gett Apples senaste smarta högtalare en ordentlig testkörning och han är väldigt imponerad av den lilla högtalaren...



Loading next content