Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

HP Omen 16

Omen-serien fortsätter att övertyga, nu i form av årets uppdaterade modell av gaming-laptopen Omen 16. Chefredaktör Hegevall med son har testkört...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Vad ska man egentligen med en bärbar speldator till, särskilt i dagens spelklimat där man aldrig på samma sätt som för 20 år sen traskar över till grannen och sitter i grupp, i ett LAN, och mosar varandra i Quake III: Arena? Som spelare tvingas man ju dessutom kompromissa på prestanda som redan kostar svinmycket pengar, eftersom allt ska rymmas i en snävt pannkakstunn design med allt som kommer på köpet, där. Så har jag tänkt flera gånger nu efter att jag byggt en dedikerad PC-gaming-plats i ett dedikerat gamingrum hemma. Där har jag såklart en stationär dator (Omen 30L) och sedan dess har mitt sug efter en ny bärbar spel-PC varit i stort sett obefintligt. Men allt förändras i och med att ens egen avkomma växer upp, slutar snutta plastnapp, byter vällingen mot Pepsi och börjar intressera sig för Minecraft, Poppy Playtime, Valorant och allt där i mellan. Och så har de sett ut hemma i det Hegevallska Residenset den senaste månaden.

HQ

Frank Hegevall har fyllt sju, går i första klass och det pratas väldigt mycket om spel, särskilt till PC, i hans klass. Det märks. Och detta har inneburit att framförallt han använt HP Omen 16 mer än någon annan konsol eller dator här hemma den gångna månaden vilket också lett till att jag spelat mer på den än vad jag hade trott på förhand, just för att den legat framme med flertalet nya spel installerade och varit mer tillgänglig än i stort sett något annat spelformat här hemma.

HP Omen 16
Tangentbordet, touch-plattan, skärmen... Riktigt fina prylar.

Modellen som vi testat huserar en Intel Core i7-11800H-processor, ett Nvidia RTX 3070 Ti, 16GB DDR4 arbetsminne, en 512 GB stor SSD och en 1080-IPS Display som körs i 144Hz. Det första som går att klargöra gällande prestandan i denna dator är att processorn är mer än tillräckligt kvick och har presterat väldigt bra under alla våra tester. Det andra som vi redan nu kan slå fast i denna text är att laptop-versionen av RTX 3070 är strålande och presterar minst lika bra som CPU:n i sig sett till hur denna dator mäktar med att rita upp de mest grafikkrävande spelen utan större bekymmer.

Designmässigt ser årets Omen 16 ut precis som fjolåret, de enda synbara skillnaderna som jag kan hitta rör materialet som omger själva skärmen samt det faktum att fler portar tillkommit på sidan av chassit. På höger sida sitter det två stycken USB A-ingångar medan vänstra delen huserar AC-ingången, LAN-porten, en USB A 3.0-ingång, HDMI-port samt Mini Display-port, USB-C med Thunderbolt 4-kompatibilitet samt hörlursingång och SD-kortläsare. Allting finns här, som du märker, och lite till, och placeringen är bättre än förra året då framförallt USB-ingångarna satt lite för nära varandra.

Detta är en annons:

Tangentbordet är precis lika behagligt distinkt men tyst och bekvämt som det var på den föregående modellen och touch-plattan är klanderfri sett till storlek, känslighet och precision. Det enda jag inte gillar med designen på denna dator är hur HP placerat strömknappen mellan F12 och "Delete" vilket känns märkligt och skapar en del förvirring när man snabbt ska försöka trycka igång datorn. Jag begriper bara inte varför man inte lagt den utanför "Delete" med en halv centimeters marginal.

HP Omen 16
Det är verkligen suveränt att HP städat upp sin gaming-design och nu bjuder på ett utseende som man inte måste skämmas för. Sobert, stilrent, minimalistiskt, snyggt.

Skärmen är riktigt fin, också. Jag är som sagt alltid svag för en rapp IPS-panel och denna är väldigt snabb och väldigt responsiv för spelande som kräver rejäla reflexer. Ljusstyrkan ligger på 400 nits och är därmed väl tilltagen, uppdateringsfrekvensen ligger på 144 Hz vilket naturligtvis är toppen och mängden input lag ligger på tre millisekunder vilket är alldeles strålande och ur kartong upplever jag färgerna som väldigt fina. Det finns små tendenser till bleeding i kanterna när man kikar på riktigt mörka filmer men det är knappt märkbart och inget knepigt om man kikar på merparten IPS-paneler.

HP Omen 16 med ett RTX 3070 i samt en i7-CPU är snabb. Tro inget annat. Processorn är klockad till 2,3 GHz och när vi testat The Witcher 3: Wild Hunt har det varit bekymmersfritt att hamna på runt 107 bilder per sekund i Ultra-grafikläget samt 130 bilder per sekund på "Ultra" i Shadow of the Tomb Raider. Vi har även kört bland annat Grand Theft Auto V på "ultra" och kommit upp i runt 105 bilder per sekund. Bra drag, med andra ord. Kylningen är imponerande den också. Datorns överdel ligger på runt 55 grader vid tuffa åtaganden och vi har inte märkt av några egentliga värmespikes, heller. Batteriet i denna modell erbjuder 83 wattimmar och det räcker i snitt i cirka fem timmar per laddning, beroende på hur tunga spel som körs och framförallt hur mycket av skärmens 400 nitas starka ljusstyrka som används.

Detta är en annons:
HP Omen 16
Dyr är den, men också väldigt bra.

Den närmaste jämförelsen som jag kan göra, utöver föregående HP Omen 16-modell, är HP Victus 16 som har liknande prestanda men kostar cirka 100 kronor mindre, och här råder det absolut ingen tvekan för egen del vad jag skulle välja. HP Omen 16 känns mer premium, mer påkostad. Materialvalen är bättre, batteriet är bättre och framförallt processorn är cirka 30% rappare. Här hemma har vi njutit av vår testperiod med en kapabel, snygg, problemfri, tyst, sval och snabb dator som trots saftig prislapp naturligtvis rekommenderas - varmt.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Grym prestanda, superb design, bra materialval, massor av ingångar, härligt tangentbord, strålande kylning
-
Dyr
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

5
HP Omen 16

HP Omen 16

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Omen-serien fortsätter att övertyga, nu i form av årets uppdaterade modell av gaming-laptopen Omen 16. Chefredaktör Hegevall med son har testkört...



Loading next content