Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Creative Ziisound D5

Idag har vi Creatives Ipod-docka Ziisound D5 på testbordet. Den kostar en rejäl slant, men rymmer också en del riktigt smarta lösningar. Tillräckligt smarta för att vi ska ladda kanonerna och ta fram de riktigt höga betygen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

När jag var liten fick man förtydliga att man inte lekte med dockor, utan actionfigurer. Idag måste man göra samma sak, fast nu är det Ipod-dockor det gäller. Vad som hände med actionfigurerna vet jag inte. Jag blir i alla fall lika upphetsad av att packa upp en ny, svart ljudpryl som jag blev av att sprätta förpackningen till Skeletor 1987.

HQ
Creative Ziisound D5
Tack vare den låga höjden, är Ziisound D5 relativt lätt att placera i rummet.

Det fysiska
Ziisound D5 går i samma minimalistiska design som de flesta andra Ipod-dockor. En långsmal, mattsvart kropp delas på mitten av ett tunt, blankt band. Utsidan är klädd i svart strumpbyx-tyg och kortsidorna är förkromade och buktar svagt utåt. Tyget gör att du slipper fingeravtryck på enheten, men däremot lär det dra till sig en del damm (det märktes direkt i vårt ostädade högkvarter). Totalt sett är det en neutral, diskret maskin som borde funka i de flesta rum.

En riktigt läcker detalj, är volymkontrollen på ovansidan. Den består av två långa rader isblå dioder och är touch-känslig. För att höja volymen glider du med fingret uppåt - och dioderna tänds allteftersom ljudet höjs. Riktigt effektfullt. Ett tips är dock att ställa volymen på trekvart och lämna den där. Sen finjusterar du med spelaren.

Creative Ziisound D5
Den touchkänsliga volymkontrollen är riktigt läcker.
Detta är en annons:

Koppla loss
En sak jag ogillar med dockor, är att det blir så osmidigt att byta låt när spelaren sitter fast. Dessutom brukar det alltid svikta lite av knapptryckningarna. Det kanske är ofarligt men jag gillar inte tanken på vad som kan hända med bottenkontakten. En fjärr löser problemet delvis, men tänk om man vill scrolla runt lite och byta album?

Här har vi det främsta säljargumentet för Ziisound D5. Den är nämligen trådlös. Den medföljande bluetooth-sändaren fästs i botten på spelaren som en vanlig adapter. Den parkopplas sedan med ett knapptryck. Överföringen sker med bluetooth och ja, det innebär att du ska kunna använda även mobiler, laptops eller vad som helst med inbyggd blåtand. Vi lyckades dock inte synka med vare sig mobiltelefon eller bärbar dator. Oklart vad detta berodde på.

Den stora fördelen med trådlöst är såklart är att du kan sitta med spelaren i handen. Det är helt suveränt om man är ambivalent och vill byta låt ofta och ärligt talat känns konceptet med dockad spelare rätt dött när man provat trådlöst. Med adaptern ikopplad går det även att sätta fast spelaren i dockan om man föredrar det. Då laddas den givetvis också.

Creative Ziisound D5
Den medföljande sändaren fästs i bottenkontakten. Den hade gärna fått vara lite mindre plastig.
Detta är en annons:

Ljudet
Ljudmässigt är D5:an bra. Den låter ungefär som en bättre mikrostereo av den typ som finns i många pojk- och flickrum. Klart och rent ljud även på riktigt hög volym och basen är mycket god sett till formatet. Det beror förmodligen på att man satsat på en lösning med basport på baksidan. Med volymen på halva fyller den ett rum med musik av acceptabel kvalitet. Ljudmässigt alltså, resten är ju upp till dig och din musiksmak. Totalt sett är D5 snäppet bättre än till exempel Sonys modell, som ni kan läsa om i nästa test.

Slutordet
Såhär ser jag på dockor av olika slag: Även om Apples produkter är marknadsledande och säkert kommer finnas länge till, känns det lite märkligt att köpa en dyr bordshögtalare med, i sammanhanget, halvdåligt ljud. En högtalare, som kanske måste kastas om några år när kontakterna ser annorlunda ut. Jag kanske är otidsenlig, men det känns bara inte rätt varken ekonomiskt eller ekologiskt.

Därför känns Ziisounds trådlösa koncept riktigt smart eftersom bluetooth är en etablerad standard. Det skulle inte förvåna mig om konkurrenterna hakar på.

När det gäller pris på dockor tycker jag att ju dyrare desto bättre. Med det menar jag att om du ändå ska bränna iväg 1.000+ kronor på vad som i realiteten är en medioker stereo, är det lika bra att gå "all in" och köpa något riktigt flådigt. 2.000 spänn för något fint och bra, är billigare än 800 för något halvdassigt, know'm sayin'?

Med det sagt är de 3.000 spänn Ziisound D5 kostar givetvis mycket pengar. Det är riktigt dyrt faktiskt. Men jämfört med de andra modellerna på marknaden, är Ziisound D5 just nu det bästa du kan köpa.

Creative Ziisound D5
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Trådöst, välbyggt, läcker volymkontroll, bra ljud.
-
Problem synka med andra enheter, kostar väldigt mycket.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

7
Creative Ziisound D5

Creative Ziisound D5

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Henrik Persson

Idag har vi Creatives Ipod-docka Ziisound D5 på testbordet. Den kostar en rejäl slant, men rymmer också en del riktigt smarta lösningar. Tillräckligt smarta för att vi ska ladda kanonerna och ta fram de riktigt höga betygen



Loading next content