Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Vattentäta kameror 2011

Gamereactor har spenderat en testvecka med sommarens nya vattentäta kompaktkameror. Det blev en hård tävling där många klarade sig bra och den dyraste vann

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Vem kan glömma scenen i James Bond där Sean Connery slänger hårtorken i badkaret och elektrifierar sin fiende? Och alla har väl någon gång råkat bada en mobil. Det står helt klart att elektronik och vatten inte alltid är en bra kombination.

HQ

Men det finns prylar som tål vatten också. Framförallt kameror har länge funnits i vattentäta - eller i alla fall vattensäkra - versioner. Visst, det är mycket av ett nyhetens behag att ta bilder under vatten eller filma när man surfar men det ser häftigt ut med blöta bilder och sen har vi SUV-argumentet: även om man inte tänker bada med sin kamera är det ingen nackdel att det går om man vill.

Mer motivering än så behövde vi inte för att samla upp sommarens nya modeller och testa dem sida vid sida.

Canon/Pentax etc. Kameratest
Det rekommenderas att man sköljer av sin kamera efteråt om man badat med den i salt, klorerat eller smutsigt vatten.

Kamerorna som ingår i testet är Fujifilm Finepix XP30, Olympus Tough TG-610, Panasonic Lumix DMC-FT3 och Pentax Optio WG1. Kravet för att få vara med har varit att kameran är en "normal" kompaktkamera, ny på marknaden för i år och helt vattentät. Vi har testat samtliga kameror både ovan och under vatten och bedömt dem dels efter bildkvalitet och dels efter tekniska finesser, byggkvalitet med mera. Några av kamerorna har också syskonmodeller, med bland annat fler finesser. Det har vi försökt att ange i de fall det är aktuellt.

Detta är en annons:

Vi har testat 2011 års kameror utifrån vad vi anser vara ett normalt användar-perspektiv. Det innebär att vi är väldigt seriösa - men inte för detaljerade. Om du är intresserad av väldigt detaljerade bildtester etc. rekommenderar vi någon av de stora fotosajterna där ute.

Canon/Pentax etc. Kameratest

Fujifilm Finepix XP30

Fujifilms bidrag ingår i Finepix-serien av kompaktkameror och går under modellbeteckningen XP30. Det är den mest moderiktiga kameran i testet, med en lite rundad form och en lins infattad i en kromcirkel. XP30 finns i många roliga färger för den som vågar och särskilt den ärtgröna versionen är riktigt tuff. XP30 har liksom de flesta andra en lins utan något linsskydd som åker ner när kameran är avslagen. Det är både bra och dåligt. Bra eftersom ett linsskydd kan få problem att stängas om sandkorn kommer in vid glaset, dåligt eftersom man måste torka av linsen då och då, då den lätt får vattenfläckar eller fingeravtryck.

Detta är en annons:

Kvalitetsmässigt är XP30 den lättaste och minst solida kameran i testet. Den är inte dåligt byggd på något vis men känns lite vekare i skalet än till exempel Panasonic eller Pentax. Antagligen har det mycket med vikten att göra. (Å andra sidan är XP30 också ganska mycket billigare än de andra) Den är en typisk turist-kamera som är enkel att använda och har ett ganska rättframt och okomplicerat knappsystem på baksidan. En bra sak är att man byggt in en röd REC-knapp som ger möjlighet till att starta videoinspelning med en enda knapptryckning vilket kan vara smidigt om en familjemedlem håller på att slå ihjäl sig och man vill filma det hela och skicka in till America's Funniest Home Videos.

Menyerna i XP30 är relativt lättbegripliga men kunde varit bättre. Skärmen är helt okej bildmässigt men betydligt sämre än exempelvis Panasonic.

Canon/Pentax etc. Kameratest
Fujifilm är en av två kameror i testet med inbyggd GPS. Det ska lämnas avslaget om man inte behöver det - det drar nämligen ganska mycket ström.

En nymodighet i XP30 är den inbyggda GPS:en. GPS i kameran innebär inte att du kan använda den för att navigera - syftet är att få bilderna automatiskt geo-taggade, det vill säga att kameran förser bilderna med koordinater, så att du kan se exakt var i världen de är tagna. De flesta är så klart inte sådana globetrotters att de inte minns i vilket land en bild är tagen men på till exempel en längre tågluff skulle det kunna finnas en poäng med det. Dessutom underlättar det mycket om man vill lägga ut sina bilder på en onlinetjänst eller ett socialt medium, då de automatiskt kan associeras en viss plats. GPS drar dock givetvis extra ström, så det är ingen funktion som bör lämnas påslagen hela tiden.

Bildkvaliteten i XP30 är inte dålig på något vis och hamnar i mitten i de flesta av våra bildtest. Det blir lätt brusigt vid sämre ljus och kameran klarar inte macro-bilder med samma närgångenhet som de andra (se alla jämförelse-bilder längre ner).

I vårt undervattenstest kommer den på en delad andraplats tillsammans med Olympus. Fujifilm XP30 har en skärpa i klass med de andra men en tydligt grönstick som skulle kräva lite filtrering i Photoshop för att se okej ut. I bildtestet med huset hamnar den på en andraplats med Panasonic och Olympus som delad etta. XP30:s är en helt okej bild utan något speciellt färgstick men mörkare exponerad än vinnarna. XP30 har också en lite sämre dynamik i bilden och om vi tittar på 100%-förstoringen av fönstret i jämförelsebilden längre ner, syns det tydligt att den inte är bäst när det gäller att få fram detaljer i det mörka rummet bakom. Sammantaget är det dock ingen direkt dålig kamera.

Med tanke på att bildkvaliteten är acceptabel och att kameran faktiskt har en hel del bra funktioner inbyggda blir totalbetyget på XP30 godkänt - en stark 5:a eller svag 6:a. För målgruppen är saker som ett snyggt yttre och många färger att välja mellan viktiga. Det kombinerat med ett relativt lågt pris gör Fujifilm XP30 till ett intressant alternativ för tonåringen som vill ha en vettig, lite tåligare titta-och-tryck-kamera.

Data, Fujifilm:
F3.9 - 8, 5.0-25mm, (28-140mm jmf. med 35mm)
14 megapixel, videoupplösning
Finesser: GPS, one touch videoinspelning
Vattentät 5 meter
Ingen videoutgång
Pris: Från 1.400:-

Olympus Tough TG-610

Olympus har rutin på att göra vattentäta kameror och har släppt modeller under Tough-namnet i flera år. TG-610 är en ny kamera i mellanskiktet och den har även en lite dyrare och mer välutrustad storebror i TG-810, som bland annat har en GPS.

Canon/Pentax etc. Kameratest
Olympus TG-610 kommer liksom de andra modellerna i flera färger.

TG-610 är en snygg, välbyggd kamera som är betydligt tyngre och mer gedigen än till exempel Fujifilm XP30. Jag kan inte hjälpa att känna att det är fantastiskt vad några extra gram faktiskt höjer kvalitestkänslan i de flesta prylar.

TG-610 finns i flera färger - vårt testexemplar är blåmetallic vilket är väldigt snyggt men kanske inte den bästa färgen om man ska bada med den i havet. TG-610 är ensam i testet om att ha ett linsskydd. Det är i normala fall väldigt bra men om det kommer in ett sandkorn i mekanismen kan det säkert bli problem med att stänga det.

I övrigt känns kameran bra och rejäl att hålla i och avtryckaren är upphöjd och räfflad vilket gör att man lätt kan känna var den sitter även om man är under vattnet eller av någon anledning inte kan se så bra. TG-610 har också en stor, ganska bra display och mycket lättlästa menyer som syns bra även under vattnet även om man antagligen inte gör så många inställningar när man väl dykt ned.

Övriga knappar är ingen höjdare - de är lite för många och väldigt små. Dessutom använder sig Olympus av en fyrvägs joystick som tyvärr är alldeles för känslig. När man till exempel ska bekräfta borttagning av en bild sitter "OK" i mittenläget. Men det är nästan omöjligt att lyckas trycka in det eftersom joysticken är så känslig. Det innebär att man kan få försöka 4-5 gånger innan man lyckas med något så enkelt som att bekräfta ett simpelt menyval. Det här är riktigt irriterande och något Olympus borde bygga bort.

Canon/Pentax etc. Kameratest
Olympus joystick är dålig. Den är överkänslig vilket gör det svårt att trycka OK och bekräfta menyval.

Att fota med TG-610 är enkelt. Det finns många scener att välja mellan och på den här punkten är Olympus tillsammans med Panasonic bäst. En smart panorama-funktion finns också inbyggd, som hjälper dig att ta ett 180-graders panorama genom att sy ihop tre separata bilder. Det ger givetvis inte proffs-resultat men kan faktiskt vara ganska roligt om man till exempel är på en stor fotbollsstadion eller något annat "brett".

Olympus har även gjort ett riktigt bra jobb med makro-läget i TG-610. I jämförelsebilden på klockan längre ner syns tydligt att Olympus tillsammans med Panasonic ger riktigt fina och skarpa makrobilder ända ner till ett par centimeters avstånd. För bästa resultat ska du däremot se till att stänga av den inbyggda blixten och använda tillräckligt befintligt ljus istället.

När det gäller kvaliteten på bilderna ligger Olympus bra till. Totalt sett är den näst bäst i test och bilden på huset blir riktigt bra. TG-610 är inte riktigt lika känslig som Panasonic men å andra sidan ger den en mer realistisk vitbalans och lite mer återhållen exponering och gör inte den gröna busken till vänster om huset fullt så ljust illgrön som till exempel Panasonics kamera. I undervattenstestet får Olympus ett helt galet blårött färgstick, men detta kan precis som grönsticket i Fuji-bilden antagligen korrigeras en smula i efterhand. Skärpan är det däremot inget fel på.

Totalt sett är Olympus två efter Panasonic och betyget blir därför med beröm godkänt - en 8:a. TG-610 saknar visserligen GPS men det GPS-bestyckade syskonet 810 är ändå snäppet billigare än Panasonics FT3. Olympus fortsätter alltså att göra bra Tough-modeller och är en av de bästa i vårt test.

Data, Olympus:
F3.9 - 5.9, 5-25mm (28- 140mm jmf. med 35mm)
14 megapixel, 720p video
Finesser: Panoramabild, one touch videoinspelning, kompatibel med Eye-Fi (wifi-utrustade minneskort)
Vattentät 5 meter
HDMI-utgång
Pris: Från ca 2.000:-

Panasonic Lumix DMC-FT3

Panasonic har länge gjort bra kompaktkameror. Deras samarbete med Leica har varit bra för båda parter och Lumix-serien innehåller numera några av de bästa kompakterna på marknaden. DMC-FT3 är den dyraste modellen i vårt test med ett pris på över 3.000 kronor. Det märks redan när vi packar upp den för det är en riktigt solid och välbyggd kamera som känns väldigt bra i handen. Rent byggmässigt är Panasonic överlägset bäst i test. FT3 kommer precis som de andra testmodellerna i lite "spännande" färger och vår testkamera är rosaaktigt röd.

Canon/Pentax etc. Kameratest
Panasonic Lumix DMC-FT3 är dyrast i testet, med ett pris från ungefär 3.200 kronor.

Displayen hos FT3 är fantastiskt bra. Bildkvaliteten (i displayen) är klart bättre än alla andra modeller och skärmen känns väldigt naturlig i färgerna vilket är ovanligt. Menyerna kunde däremot varit lite enklare - ibland blir det lite rörigt och svårt att hitta. Det gäller även knappuppsättningen, som är en smula rörig om än inte lika rörig som hos Olympus. Avtryckaren på FT3 är nedsänkt i skalet vilket gör att den är väldigt svår att "känna in" med fingret och det hade varit bättre med en knapp som stack upp lite mer och gav en mer rejäl klick-känsla.

På finessidan ligger Panasonic i topp och FT3 har inbyggd GPS, panorama-mode m.fl. bra saker. Den har också många bra snabblägen för olika bildtyper såsom sport, utomhus, natt, solnedgång etc. Det enda jag saknar (på alla kameror egentligen) är någon form av "person som står framför känt monument"-läge, vilket vore perfekt när man vill ge kameran till någon foto-idiot på gatan, för att få den där bilden på sig själv framför Triumfbågen...

Canon/Pentax etc. Kameratest
Det framgår inte riktigt av bilden, men Panasonic Lumix har den överlägset bästa skärmen av alla kameror i testet.

Kvaliteten på bilderna är genomgående mycket hög hos Panasonic och den vinner i stort sett alla våra deltester. Makrobilden på klockan blir jättebra och har fin skärpa för en kompaktkamera. Vid makrofoto bör man förresten experimentera med vilken typ av autofokus som är bäst eftersom man antagligen vill ha skärpan i till exempel en klocka på en viss exakt plats i bilden.

Husbilden blir väldigt fin med en liten tendens till överexponering i himlen och det märks också att FT3 har en något varmare färgton än sina konkurrenter. I förstoringen syns återigen att den exponerat ljusare än sina konkurrenter - den lyckas se mer detaljer i det mörka rummet. Undervattenstestet vinner Panasonic överlägset tack vare en riktigt fin och naturlig färgton i huden och en bra skärpa.

Bildkvaliteten i FT3 är på de flesta punkter klart bäst i test och betyget blir med beröm godkänt, även med hänsyn till det ganska höga priset. En stark 8 blir betyget.

Data, Panasonic:
F3.3 - 5.9, 4.9-22.8mm (28-128mm jmf. med 35mm)
12 megapixel, full HD-video
Finesser: GPS, panoramabild, face detection mm.
Vattentät 12 meter
HDMI-utgång
Pris: Från 3.200:-

Pentax Optio WG1

Pentax har gått sin egen väg. Nya modellen WG1 har det typiska "ruggade" utseendet vi är vana vid från prylar som påstår sig vara vattentäta - med gummiförstärkningar och en lite tuffare "outdoor"-look. Kameran är betydligt mer långsmal än sina konkurrenter och är mer greppvänlig.

Canon/Pentax etc. Kameratest
Om de gör skillnad vet jag inte, men gummiförstärkningarna på Pentax WG1 ger i alla fall bra grepp och ser tuffa ut.

Pentax har även valt att använda en widescreendisplay för att kunna filma i 16:9. Det gör att skärmen blir minst i test när man tar vanliga bilder eftersom den då blir avmaskad på sidorna. WG1 finns förresten i två versioner där den "bättre" av dem även har inbyggd GPS. Vårt testexemplar saknar dock denna funktion.

WG1 kallar sig "crush proof" och känns mycket riktigt gedigen i handen, trots att den inte är så tung. WG1 är klart bäst i test när det gäller handhavandet under vatten, mycket tack vare det greppvänliga utseendet. Pentax har även gjort ett bra jobb med knapparna, som är enkla och pedagogiska och betydligt bättre än de flesta andra i testet. Man har trots det fått med en programmerbar grön knapp som man kan använda till lite av vad man vill. Överlag är WG1 den mest användarvänliga kameran i vårt test.

Canon/Pentax etc. Kameratest
Pentax kamera har de bästa, enklaste knapparna av alla kameror i testet.

Ingen av tillverkarna skickar med minneskort med sina kameror vilket gör att testbilderna får tas med det inbyggda minnet. Det blir ett problem med flera modeller (framförallt Fujifilm, som med sitt patetiska minne bara klarar av att spara en (1) bild innan det tar stopp). Pentax är bättre och fixar en hel bunt bilder innan inbyggda minnet är slut.

Kvaliteten på bilderna är dessutom bra - Pentax WG1 tar mycket bra makrobilder som inte ligger långt efter Panasonic i kvalitet. I undervattenstestet gör den oss lite besvikna med ett grönstick och en ganska murrig skärpa men kameran föredrar att använda blixt i det här läget och med blixten påslagen blir undervattensbilderna mycket riktigt bättre, fast med ett lite "blaffigt" blixtljus. Undervattensbilder i en älv, där ljuset är sämre, blir däremot riktigt bra.

För vanliga bilder ovan land presterar WG1 bra och ger genomgående fina bilder som ligger på mitten-nivå eller högre på de flesta punkter. Man kan däremot inte se hur fina bilderna är förrän man tankat över dem på datorn. Skärmen hos WG1 är för liten i 4:3. Om man fotar i 16:9-format (går att ställa in) fungerar den antagligen bättre.

Sammantaget är Pentax WG1 en rejäl kamera som tar seriöst på den "ruggade" aspekten och ger bra bildkvalitet både vid vanligt foto och i makroläge. Betyget är klart godkänt - en 7:a. För den som verkligen kommer vara hårdhänt med sina kamera är WG1 antagligen det bästa valet av alla modeller i vårt test.

Data, Pentax:
F3.5 - 5.5, 5-25mm (28-140mm jmf. med 35mm)
14 megapixel, videoupplösning
Finesser: GPS som tillval, widescreen-display, röstinspelning
Vattentät 10 meter
HDMI-utgång
Pris: Från 2.500:-

Slutsats

Kameratestet visar att kamerorna mycket väl klarar både dykningar och lekar i sanden. Om man använt dem i vatten som är salt, klorerat eller smutsigt bör man se till att skölja eller blötlägga dem i handfatet efteråt och tillverkarna rekommenderar att låta kameran självtorka i skuggan.

Batterierna har inte behövt laddas på någon av modellerna men Fujifilm XP30 verkar ha sämst batteritid och är vid testets slut på gränsen att ge upp. Resterande kameror verkar ligga på ungefär halv kapacitet vilket känns klart godkänt.

Samtliga fyra modeller kan utan vidare ersätta en vanlig turistkamera, för att ta snapshots på semestern eller festen. Kvaliteten varierar däremot - både vad gäller hur tåliga och välbyggda kamerorna är och bildkvaliteten. För den som mest kommer fota ovan land och prioriterar bildkvalitet är Panasonics DMC-FT3 bäst, tätt följd av Olympus TG-610. För den som verkligen kommer ta med sin kamera ut på expedition är Pentax Optio WG1 sammantaget bäst. FT3 är i de flesta avseenden lika bra eller bättre men WG1 vinner på ett rejälare utförande.

Betyg:
Fujifilm Finepix XP30: 6
Olympus Tough TG-610: 8
Panasonic Lumix DMC-FT3: 8
Pentax Optio WG1: 7

Canon/Pentax etc. Kameratest
Alla kameror har någon form av macro-läge för att ta närbilder. Fujifilm klarar inte riktigt lika nära bilder som de andra. Bäst macrobildkvalitet överlag ger Panasonic, följd av Olympus och Pentax.
Canon/Pentax etc. Kameratest
Panasonic är bäst under vatten och ger en naturlig hudton och en bra skärpa (för att vara under vatten). På bild: Josefin Nilsson
Canon/Pentax etc. Kameratest
Hus i dagsljus. Fujifilm är märkbart mörkare och Panasonic har vissa problem med överexponerad himmel och neongröna buskar. Olympus vinner.
Canon/Pentax etc. Kameratest
100% förstoring på fönster. Panasonic är ljusast exponerad men tillsammans med Olympus vinner den detta.
Canon/Pentax etc. KameratestCanon/Pentax etc. KameratestCanon/Pentax etc. Kameratest

Relaterade texter

7
Vattentäta kameror 2011

Vattentäta kameror 2011

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Henrik Persson

Gamereactor har spenderat en testvecka med sommarens nya vattentäta kompaktkameror. Det blev en hård tävling där många klarade sig bra och den dyraste vann



Loading next content