Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Ion Icade

Fjolårets mest omtalade Ipad-tillbehör är äntligen här. Den är stor, klumpig och levereras med en Ikea-nyckel. Vi har testat Ion Icade

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det finns bokstavligt talat tusentals tillbehör, dockor och add-ons till Apples Ipad. Många bra, ännu fler dåliga och väldigt många antagligen helt onödiga. Den onödiga kategorin är antagligen den roligaste för det är där vi hittar de riktigt spejsade påhitten - som Ion Icade.

HQ

Nytt möter gammalt

Icade är en docka som förvandlar din Ipad till en retro arkadmaskin. Ja, och mer än så behöver man egentligen inte säga. Konceptet med Icade fick massiv hype 2010, när den lanserades av sajten Thinkgeek som ett aprilskämt.

Det var ett riktigt bra aprilskämt för Icade är en typisk hype-produkt, som förenar en modern och populär pryl med nostalgi och den hade mycket väl kunnat vara verklig. Det blev den också snart och nu finns den att köpa på den svenska marknaden, till ett listpris på 1.200 kronor.

Ion Icade
Icade fungerar tillsammans med Ataris spel-app. Skärmytan för själva spelet blir som synes inte så stor.
Detta är en annons:

IKEA-style

Layouten är åtta knappar och en joystick och ser ut precis som på de gammaldags apparaterna. Känslan är bra - knapparna är "fjädriga" och joysticken är "klickig" med väldigt tydliga lägen. Det lever om ganska mycket när man spelar vilket somliga kanske tycker är negativt, men jag gillar det. Gamla grejer ska skramla och klicka och klonka. Det finns även en rolig detalj i det fejkade myntinkastet, som lyser upp när Icaden används.

Setupen är enkel. Du sätter fast Ipaden i dockan och knapparna och joysticken fungerar sedan över bluetooth. Själva kabinettet kommer i delar ungefär som en IKEA-soffa, och skruvas ihop med några enkla handgrepp. Kvaliteten överlag är helt okej, men det kunde kanske suttit några skruvar till i den - det skekar lite ibland. När den väl monterats ihop och batterierna satts i, är det bara att ladda ner mjukvaran och köra.

Ion Icade
Icade byggs ihop som ett IKEA-pussel och tar max fem minuter att sätta samman.
Detta är en annons:

Mjukvara och spel

Icade fungerar som en vanlig hårdvarucontroller. Appen Atari's Greatest Hits är gratis att ladda ner men spelen får du sedan betala för. Alla 100 spel kostar drygt 100 kronor och det bästa är nog därför att köpa alla direkt. De flesta klassikerna finns representerade, däribland Battlezone, Asteroid, Centipede och Missile Command.

Spelkänslan är bra och det är framförallt en väldigt rolig produkt att använda bara för att den är så udda och retro. Det är ingen maskin man kommer sitta vid i timtal - inte med samma spel i alla fall - men det är ju lite av tanken också eftersom det är en arkadmaskin.

Slutsats

Visst är Icade totalt onödig och dessutom ganska utrymmeskrävande. Men det är på något sätt dess "dumhet" som är hela poängen, tycker jag. Icade är en produkt som gör en glad och som är rolig att använda. Dessutom kan den förena generationerna litegrann eftersom konceptet är så retro och spelen ganska enkla. Den är inte direkt billig med över tusen kronor plus spel. Men den är väldigt rolig och alla kommer att vilja testa den.

Ion Icade
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Fantastiskt rolig idé, fungerar som den ska, läcker design
-
Dyr, kunde haft ett par extra skruvar i chassit
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

2
Ion Icade

Ion Icade

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Henrik Persson

Fjolårets mest omtalade Ipad-tillbehör är äntligen här. Den är stor, klumpig och levereras med en Ikea-nyckel. Vi har testat Ion Icade



Loading next content