Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Lingo Xtatic

LIngo Xtatic är en bärbar högtalare för mp3-spelare och datorer. Den saknar en del finesser men kompenserar de bristerna med ett attraktivt pris. Vi har testat den

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Lingo är ett okänt märke i prylbranschen. Jag hade aldrig hört talas om dem förut, men de importeras via ett norskt företag och säljs i hela Norden.

HQ

Xtatic (695:- på nätet) är en bärbar, batteridriven högtalare för den som vill ha bärbart ljud av hyfsat kvalitet utan att behöva kånka på en boombox. Den är lätt och påminner till form och storlek om en riktigt gammal trådlös telefon. Framsidan tas upp av ett högtalargaller och under det sitter två små stereohögtalare som pumpar ut 5 watt. På maxvolym innebär det att den fyller ett normalstort rum med ganska hög musik.

Lingo Xtatic
Laddningen sker över USB men tyvärr kan Xtatic inte användas som extern ljudenhet till en dator. Den måste istället anslutas via line out vilket många laptops saknar.

Många ingångar

Xtatic har ett inbyggt batteri som ser ut som det kommer från en mobiltelefon. Batteriet laddas via USB och ska enligt Lingo hålla i sex timmar på högsta volym. Vi testade det genom att låta den spela musik nonstop och även fast vi inte orkade mäta ned på minuten spelade den i alla fall fortfarande när vi kontrollerade efter sex timmar.

Detta är en annons:

Xtatic är tänkt att passa till lite av varje. På kortsidan finns USB-ingång för att direktansluta ett flashminne. Det finns även en AUX-ingång för line och en läsare för SD-kort. Man har även en hörlursutgång att tillgå om man bara vill använda högtalaren som en enkel mp3-spelare.

Lingo Xtatic
Xtatic kan anslutas till och med det mesta - utom blåtand. Den gröna kontakten till vänster är AUX-ingången. Till skillnad från många konkurrenter har Xtatic INTE någon kontakt för att direktansluta en Ipod eller Iphone.

Svårt koppla till laptop

Tyvärr går inte högtalaren att "mounta" i datorn som en USB-enhet vilket gör att man är tvungen att använda sig av AUX-ingången om man vill koppla den till en laptop (vilket många lär vilja göra). Det är synd eftersom väldigt få laptops har en riktig lineutgång. Visst kan man koppla via hörlursuttaget, men då blir ljudkvaliteten lidande. Det finns heller ingen bluetooth vilket många säkert kommer betrakta som en deal breaker men å andra sidan är streetpriset på runt 700 kronor ganska lågt. Så den kompromissen tycker jag ändå känns rimlig.

Detta är en annons:
Lingo Xtatic
Knapparna är funktionella men lite väl primitiva. Trycker man skip bakåt mitt i en låt, hamnar man automatiskt på nästa låt. Det kan vara lite irriterande ibland.

Uppspelning över USB fungerar utmärkt och knapparna för play/pause och eftersom enheten saknar display blir den lite som en Ipod shuffle med inbyggd högtalare. De är dock lite väl primitiva. Till exempel är det sedan länge en standardfunktion att man, om man trycker skip bakåt mitt i en låt, bara skippar till början av just den låten. Xtatic hoppar istället till föregående låt och det är mer irriterande än det kanske låter.

Bara mp3

Tyvärr stöds bara mp3-filer och det är dumt eftersom den inbyggda kortläsaren ger möjlighet till att lagra musik och podprogram direkt i högtalaren, som ett slags 2010-talets motsvarighet till transistorradion. Då många distribuerar sina podar via Itunes finns en hel del podprogram enbart i mp4-format. De går alltså inte att spela upp på Xtatic.

Högt och bra ljud

Ljudmässigt är Xtatic en positiv överraskning. Den spelar tillräckligt högt och ljudet är så bra det kan bli i det här formatet vilket är ett snäpp bättre än en normal köksradio. Det spricker heller inte upp även på högsta volym. Ljudet får med beröm godkänt.

Sammanfattningsvis är Lingo Xtatic en välljudande högtalare i ett format som jag tycker är riktigt smidigt. Den är skön att hålla i och borde gå ner i de flesta väskor. Kvaliteten på själva enheten är klart godkänd och avsaknaden av bluetooth kompenseras väl av ett bra utbud av andra kontakter och ett förhållandevis lågt pris.

Personligen skulle jag köpa den för att spela musik direkt från USB-minne - eller stoppa i ett minneskort på några gigabyte och lagra radioprogram direkt i högtalaren.

Vill Lingo förbättra sin högtalare ytterligare bör de inkludera stöd för fler ljudformat och bygga in ett ljudkort som möjliggör uppspelning över USB från en dator.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Bra ljud för storleken, smidigt format, bra pris
-
Inget mp4-stöd, lite primitiva knappar
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Lingo Xtatic

Lingo Xtatic

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Henrik Persson

LIngo Xtatic är en bärbar högtalare för mp3-spelare och datorer. Den saknar en del finesser men kompenserar de bristerna med ett attraktivt pris. Vi har testat den



Loading next content