Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Thinksound MS01

Retro och miljövänligt är två starka trender på prylsidan. Amerikanska Thinksound gillar båda och tillverkar sina hörlurar i äkta trä. Vi har blivit trädkramare för en vecka och testat nya modellen MS01.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Thinksound har fått en hel del buzz på internet för sina tjusiga hörlurar i äkta trä. Hörlurar i trä är visserligen inget nytt - märken som Denon och Fostex har tillverkat vanliga lurar med träkåpor i många år. Men det som gör Thinksound unika är att de gör in-ears och inte vanliga lurar.

Miljö och ljud i harmoni

Med snygga pressbilder på sobra trälurar är det lätt att tro att det handlar om en design-gimmick, tänkt att locka ungefär samma typ av kunder som utan vidare kan spendera två tusen på en tygpåse till sina nya Macbook.

Thinksound Ms01
Thinksound är ensamma om att tillverka in-ear-hörlurar i trä.

Men Thinksound är mer seriösa än så. Man betonar de akustiska egenskaperna hos trä och gör stor sak av att alla lurar "voicats" av ägaren Aaron Fournier, vilket i princip betyder att han bestämt hur de ska låta. Om trä däremot är så överlägset andra material som Thinksound påstår, är tveksamt. Märken som Westone, Etymotic och Shure gör ju in-ear-lurar utan trä och lyckas ganska bra. Dessutom finns gott om högtalartillverkare som gör sina kabinett i annat än trä, till exempel Dali och Celestion.

Detta är en annons:

Thinksound lyfter också fram den miljövänliga aspekten av att tillverka i trä istället för plast och det avspeglar sig även i förpackningen. Lurarna leveveras med en naturvit linnepåse med grön Thinksound-logga på, snodden som håller ihop lurarna är inte den typiska plast-täckta metalltråden utan en bomullstråd och kartongen är gjord av återvunnen wellpapp.

Kvalitet

Det första som slår mig när jag packar upp MS01 är att de andas kvalitet. Visst, sladden är en vanlig tunn gummisladd och det finns ingen strain relief där den går in i lurarna men överlag är kvalitetsintrycket högt. Själva lurarna är ursnygga och verkligen trevliga att se på. Träet är ett mörkbrunt, lite rödaktigt träslag och metallen närmast drivelementet är, enligt Thinksound, återvunnen aluminium.

MS01 är också relativt lätta lurar och de kommer med fyra olika typer av silikon-muffar för att passa i, i stort sett, alla öron. Tack vare vikten och ett inte alltför stort chassi sitter de också mycket bra i öronen och känns behagliga att använda.

Detta är en annons:

Tungt ljud

Ljudmässigt är MS01 ett helt annat "djur" än våra nuvarande favoriter Creative Aurvana In-ear 3, som vi recenserade i somras. Där In-ear 3 är luftiga och balanserade och har en ganska öppen och stor ljudbild, är MS01 klart mer bastunga och har ett lite mindre och mer sammanhållet ljud. Den tyngre basen fungerar bra för rock och popmusik och ger en god dos värme åt röster, som dock inte blir överdrivet muddiga och otydliga vilket ibland kan bli fallet om man får för mycket låga frekvenser. Dynamiken är också väldigt bra och basen känns aldrig sladdrig och långsam.

Om basen är bra är diskanten lite mer problematisk. Den blir bättre allteftersom lurarna bränns in men det finns en lite hypad karaktär över MS01 vilket gör att sibilanta ljud som cymbaler och vissa s-ord i mänskligt tal, blir väldigt mättade och ibland kan bli lite för vassa. Denna lite mer färgade ljudkvalitet gör MS01 till mindre neutralt hifi-mässiga än jämförelselurarna In-ear 3. Men å andra sidan också mer engagerande om man gillar ett lite tyngre ljud och kan tänka sig att offra lite detaljer för att uppnå det.

Thinksound Ms01
Thinksound profilerar sig som ett miljömedvetet företag. Förpackningen är återvunnen och lurarna tillverkade i förnyelsebara material. Dessutom har man ett eget återvinningsprogram, där man ger rabatt till kunder som skickar in gamla hörlurar.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är Thinksound MS01 ett par snygga, välbyggda lurar som gör en glad. De kostar hundra dollar vilket är mycket pengar för in-ears och för de pengarna kan man köpa exempelvis Etymotics instegslurar och de är ärligt talat ljudmässigt bättre än Thinksound. Eller i alla fall mer breda i sitt användningsområde.

Men för rätt typ av musik låter MS01 varmt, tajt och trevligt och de är ett klart steg upp från många billigare typer av in-ear-lurar.
Nu är julen visserligen över för i år men som födelsedagspresent till en miljömedveten Ipod-användare känns MS01 helrätt. De är dessutom, och det är ju viktigt för många, väldigt snygga.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Hög byggkvalitet, dynamiskt och kraftfullt ljud
-
Vissa problem med "het" diskant, ingen strain relief på sladden.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

9
Thinksound MS01

Thinksound MS01

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Henrik Persson

Retro och miljövänligt är två starka trender på prylsidan. Amerikanska Thinksound gillar båda och tillverkar sina hörlurar i äkta trä. Vi har blivit trädkramare för en vecka och testat nya modellen MS01.Loading next content