Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Jawbone Era

Vi får inte nog av blåtands-headset och har slängt upp ännu en modell på testbordet. Den här gången är det Jawbones teknikspäckade toppmodell Era som hårdkörts. Mer är faktiskt bättre, visar testet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Bluetooth-headset brukar inte vara särskilt snygga; i bästa fall är de anonyma och lite tråkiga. Jawbone vill ändra på det med en serie "set" som är om inte direkt snygga så åtminstone klart mindre fula än genomsnittet. Vårt testobjekt Era är flaggskeppet och kostar cirka tusen kronor i butik.

HQ

Hi-tech

Nu är inte headset-köparna några modelejon till att börja med, så man kan tycka att design-greppet är lite missriktat. Men om utseende länge varit Jawbones ena ben att stå på, har nytänkande varit det andra och det märks även i Era.

Här finns till exempel en uppgraderingsbar firmware (ja, nu är det dags att uppdatera även ditt headset!) som gör det möjligt att ladda ner och installera applikationer med olika extrafunktioner. Man kan även installera nya röster för de inbyggda systemmeddelandena för "inkommande samtal," "lågt batteri" och så vidare. Det senare är mer av ett skämt och en av de tillgängliga systemrösterna är en gudfader-inspirerad italiensk mafioso.

Jawbone Era
Era är ett ganska snyggt headset som rymmer mycket teknik på sina tio gram.
Detta är en annons:

En annan spännande teknisk lösning är den inbyggda accelerometern. Den gör att man till exempel kan skaka headsetet fyra gånger för att sätta det i pairing-läge. Det går också att dutta försiktigt med fingret två gånger, när headsetet sitter i örat, för att svara. En funktion som faktiskt är mycket mer användbar än den kanske kan låta.

Bra inne och ute

Ljudmässigt är Jawbone Era ett bra headset som ligger i det översta skiktet på i stort sett alla punkter. Det inkommande ljudet är mycket bra och tydligt och det utgående verkar, enligt de testpersoner vi ringt till, vara minst lika bar som mobilens inbyggda mikrofon, ofta en aning bättre. När det gäller tåligheten mot vind är det fullt godkänt även om det tidigare testade Jabra Supreme kanske är snäppet vassare när det friskar i ordentligt.

Jawbone Era har också en aktiv bullerdämpar-teknik vilken fungerar riktigt bra i innerstäder och andra typiska vardagsmiljöer. Det enda möjliga abret med tekniken är att den ibland stänger ned bakgrundsbruset när man talar inomhus, i ett tyst rum. Det kan ibland uppfattas som att samtalet tappats.

Detta är en annons:

Hyfsad komfort

Jawbone Era är liksom de flesta andra headset idag av in-ear-typen. Det innebär att det sätts direkt in i örat och det brukar ofta inte vara någon klockren lösning, i alla fall inte i vissa örontyper. Risken är nämligen att headsetet inte sitter tillräckligt hårt och riskerar att falla ut när man är ute och rör på sig.

Era kommer däremot med ett stort antal extra öron-insatser varav den största är riktigt stor; dessutom medföljer en öronkrok. Passformen och komforten får därför anses vara godkänd, även om den inte är märkbart bättre än motsvarande modeller från konkurrenterna.

Slutsats

Sammantaget är Jawbone Era ett bluetooth-headset i toppklass. Det sitter som det ska, det har en rad finesser varav flera är användbara och framförallt låter det mycket bra i de allra flesta miljöer. Batteritiden är specad till cirka fem timmar taltid och det tycks stämma. Vi har dock från början problem med just batteriet, som tycks tappa 90% av sin kraft på bara ett par timmars standby. Detta löser sig dock efter något som Jawbone själva kallar omstart av headsetet.

Bluetooth-headset är inte en pryl för alla men om du behöver ett, är Jawbone Era en av de bästa modellerna på marknaden.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Bra ljud, många finesser, snyggt
-
En aning dyrt, ingen medföljande ac-adapter
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
Jawbone Era

Jawbone Era

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Henrik Persson

Vi får inte nog av blåtands-headset och har slängt upp ännu en modell på testbordet. Den här gången är det Jawbones teknikspäckade toppmodell Era som hårdkörts. Mer är faktiskt bättre, visar testet



Loading next content